De beste series van 2013
Wat zijn de beste nieuwe series van 2013?
Once Upon a Time in Wonderland
Deze spin-off van Once Upon a Time speelt zich af rond het klassieke sprookje over Alice in Wonderland, van Lewis Carroll. Once Upon a Time in Wonderland begint als de jonge en mooie Alice het verhaal van een vreemd land vertelt, dat aan de andere kant van een konijnenhol bestaat. Volgens haar is het echt, maar de mensen in het Victoriaanse Londen geloven haar niet. Genoeg reden voor een psychiatrische behandeling, wat vermoedelijk tot een lobotomie moet leiden. Alice wordt gered door de Knave of Hearts en White Rabbit. Aan Alice de missie om haar grote liefde Cyrus te vinden, onderwijl ze het opneemt tegen de Red Queen en Jafar. De serie werd redelijk goed ontvangen: de wereld is mooi vormgegeven en de personages zijn prima uitgewerkt. Toch mogen de makers volgens critici een tandje bijzetten in het volgende seizoen.
The Following
Voormalig FBI-agent Ryan Hardy probeert seriemoordenaar Joe Carroll te vangen, nadat deze uit de gevangenis wist te ontsnappen. Al snel ontdekt Hardy dat de charismatische Carroll zichzelf omringd heeft het een groep van gelijkgestemde individuen, die een soort cultus om hem vormen. Als Carrolls zoon Joey ontvoerd wordt door Carroll en zijn volgelingen, ontdekt de FBI dat het de eerste stap is in een uitgebreid plan om nooit meer naar de gevangenis te hoeven, Hardy te vernederen, en Carrolls ex-vrouw te vermoorden. Critici vinden The Following goed gemaakt, met zo hier en daar was ongeloofwaardige plottwists. Ook zou de serie hier en daar wat té gewelddadig worden.
The Michael J. Fox Show
Michael J. Fox is terug op televisie, en hoe. Ditmaal speelt hij Mike Henry, die zijn carrière als nieuwsanchor moest opgeven toen hij de diagnose van Parkinson kreeg. Vijf jaar later besluit Mike om weer aan het werk te gaan, maar dat blijkt niet zo eenvoudig. Mike wordt geconfronteerd met problemen binnen zijn familie, en zijn carrière. The Michael J. Fox Show werd door Entertainment Weekly verkozen tot een van de zes beste nieuwe televisieseries van het seizoen. Niet alle critici zijn het met dat oordeel eens. Zo noemt The New York Times de serie niet grappig, en voelt deze alsof er iets mist.
Sleepy Hollow
Tijdens de Revolutiestrijd van 1781 speelt Ichabod Crane een belangrijke rol. Hij voert een missie uit voor Generaal George Washington, maar overleeft die niet. Een onbekende partij roept hem terug naar de Aarde, en in het hedendaagse Sleepy Hollow ontwaakt hij, als de Headless Horseman. Al snel ontdekt hij een van de Ruiters van de Apocalyps te zijn, de Bijbelse brengers van de dood. Dat hij weer tot leven is gebracht leidt ertoe dat de rest ook tot leven komt, en al snel gaan de dingen mis in Sleepy Hollow. Als Sheriff August Corbin onthoofd wordt door een van zijn collega-Horsemen, gaat Crane samen met politieagent Abbie Mills op onderzoek uit.
Hannibal
Voor de gebeurtenissen in de film Red Dragon, werkte Dr. Hannibal Lecter nog samen met FBI-agent Will Graham. In Hannibal wordt de samenwerking tussen deze twee mannen uitgelicht. We zien hoe Graham langzaam ontdekt dat er iets mis is met de legendarische Lecter, die er niet voor terugschrikt mensen te vermoorden en ze op te eten. Recensies van Hannibal zijn positief, al moet je volgens recensenten wel houden van de hoeveelheid geweld in de serie. Deze zou erg gruwelijk gemaakt zijn, en dat maakt de serie voor niet iedereen een aanrader.
The Blacklist
Raymond Reddington staat bovenaan de lijst van gezochte terroristen. Hij besluit zichzelf over te geven bij het hoofdkantoor van de FBI in Washington D.C.. Raymond claimt dezelfde belangen als de FBI te hebben, en stelt voor om samen te werken en gevaarlijke criminelen en terroristen op te pakken. Hij heeft, tijdens al zijn jaren in de onderwereld, een lange lijst opgesteld met figuren die volgens hem een reëel gevaar voor de samenleving vormen. Samen met FBI-profiler Elizabeth Keen pakt hij al snel een gevaarlijke terrorist op. Genoeg reden voor het agentschap om de zwarte lijst af te werken. The Blacklist wordt door critici geprezen als een sterke en zeer originele serie.
Agents of S.H.I.E.L.D.
Dit uitstapje van Marvel naar het kleine scherm volgt Agent Phil Coulson terwijl hij een team op poten zet van S.H.I.E.L.D.-agenten. Aan hen de taak om aankomende superhelden en slechteriken te ontmaskeren en de samenleving tegen hen te beschermen. Ze moeten leren te opereren in een wereld waarin superkrachten gemeengoed worden, en komen daarbij in aanraking met de Avengers. Critici noemen Agents of S.H.I.E.L.D. een prima serie, maar het voelt nog altijd niet alsof deze zijn draai gevonden heeft. Afleveringen staan teveel op zichzelf, en lijken weinig toe te voegen aan het Marvel Cinematic Universe. Toch lijken deze langzaam steeds beter te worden. Zo wordt aflevering 8, de recente tie-in met Thor: The Dark World, geprezen om zijn innovativiteit.
Ray Donovan
Ray Donovan werkt in Los Angeles voor het machtige advocatenbureau Goldman & Drexler. Dat bureau vertegenwoordigt de rijkte en beroemdste inwoners van L.A.. Ray is een 'fixer', iemand die een alibi regelt voor beroemdheden die in beschamende situaties terecht zijn gekomen. Maar als zijn vader, Mickey Donovan, vrijgelaten wordt uit de gevangenis, moet Ray iets voor zichzelf gaan regelen. Dat de FBI van plan is om Ray en zijn collega's neer te halen, maakt het allemaal nog gecompliceerder. Ray Donovan brak de records voor de grootste première ooit van Showtime, en kreeg de Critics' Choice Television Award for Most Exciting New Series.
House of Cards
In 1990 bracht de BBC de miniserie House of Cards uit, die nu een gelijknamige Amerikaanse remake heeft. Waar de BBC-serie de opkomst van de fictieve Britse premier Francis Urquhart volgt, kijkt deze remake van Netflix naar het verhaal van Frank Underwood. Deze democraat wordt na verkiezingswinst in South Carolina opzijgeschoven als Secretary of State en besluit wraak te nemen op iedereen die hem verraden heeft. Deze spannende en originele invalshoek, en het acteerwerk van Kevin Spacey en Robin Wright worden geprezen.
Masters of Sex
Dr. William Masters en Virginia Johnson zijn pioniers op hun vakgebied. Aan de University of Washington doen zij onderzoek naar de menselijke seksualiteit, iets revolutionairs in de jaren '50. Masters of Sex is gebaseerd op de biografie van het tweetal, geschreven van Thomas Maier. Hun verhaal wordt volgens recensenten op fantastische wijze naar het witte doek gebracht. Daarbij weten de makers goed om te gaan met de expliciete manier van onderzoek doen van Masters en Johnson. Geen wonder dus dat Showtime alvast een tweede seizoen besteld heeft voor de serie.