Netflix Kijktip: 'Millennium-trilogie'
Fijne serie gebaseerd op de reeks misdaadromans van de Zweedse journalist en schrijver Stieg Larsson.
De drie misdaadromans van de Zweedse journalist en schrijver Stieg Larsson werden allemaal meteen bestsellers. Het kon dan ook niet anders dan dat deze Millennium-trilogie verfilmd zou worden. Eerst kreeg het met veel succes een miniserie in Scandinavië, daarna werden ze met veel fanfare in de VS verfilmd met Daniel Craig in de hoofdrol. Deze kon echter niet tippen aan de kwaliteit van de originele Scandinavische serie en aangezien de Millennium-trilogie op Netflix te zien is, vormt dat genoeg reden om deze eens uit te lichten.
Hoofdpersonen zijn Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. Hij is journalist en uitgever van het Zweedse maandblad Millennium. Voor een van de nummers heeft hij een verhaal gepubliceerd over een Zweedse industrieel. Een rechtszaak wordt aangespannen wegens laster tegen Blomkvist, die hij verliest. Hiermee begint de serie, want hij moet tijdelijk even de spotlight verlaten na publiekelijk door het slijk te zijn gehaald. Maar dan krijgt hij het aanbod om op bezoek te komen bij de bekende rijke zakenman Henrik Vanger om diens familiegeschiedenis te schrijven. Blomkvist ontdekt al snel dat de familiekroniek eigenlijk maar een excuus is om hem te laten onderzoeken wat er gebeurd is met Vangers nicht Harriet, die 40 jaar geleden is verdwenen.
Lisbeth is werkzaam bij een privédetective bureau. Haar onconventionele manier van doen, werpt altijd vruchten af. Ze weet als geen ander om aan info te komen. Haar bijzondere capaciteiten als onderzoeker brengen haar in contact met Blomkvist en zij raken verwikkeld in de duistere zaken rond de verdwijning van Harriet.
In het eerste deel draait de intrige om de opsporing van de vermiste Harriet en wie haar mogelijk heeft vermoord. De spanning zit er vanaf het moment dat Blomvkist wordt uitgenodigd om bij de Vangers op bezoek te komen er goed in. Want hierin blinkt de Scandinavische serie uit ten opzichte van de Amerikaanse verfilming; de manier waarop het een sfeer weet te scheppen. Ook zijn de acteurs perfect gecast. In de Scandinavische serie begrijp je het personage van Lisbeth. Ze is excentriek vol piercings en gekleed in leer van top tot teen, maar zoals Noomi Rapace haar speelt, zie je hoe gevoelig ze is en begrijp je zonder dat het wordt uitgelegd wat voor vreselijk leven ze achter de rug moet hebben gehad om zo te zijn geworden. Ook de soort van romance tussen de twee hoofdrolspelers komt geloofwaardig over (terwijl er tussen Craig en Rooney Mara als Lisbeth geen enkele chemie was).
Als je eerst The Girl with the Dragon Tattoo hebt gekeken, maakt dat niks uit voor de kijkervaring. De serie is namelijk zoveel beter en spannender, dat je de filmversie gewoon vergeet. Daarbij heb je ook de twee volgende delen dan om te kijken, die eveneens erg leuk zijn. De eerste is qua spanning verreweg de beste, maar de tweede en derde zijn ook meer dan de moeite waard.
Net als bij The Bridge en The Killing hoef je niet van Scandinavische series te houden, om de Millennium- trilogie leuk te vinden. Een echte aanrader voor wie houdt van spannende series met goed uitgewerkte personages. Neem er wel de tijd voor, want elke aflevering duurt anderhalf uur en als je eenmaal begint, wil je ze het liefst allemaal meteen achter elkaar kijken.