search
Recensie Netflix-serie 'MH370: The Plane That Disappeared'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'MH370: The Plane That Disappeared'

De ware toedracht van horrorvlucht MH370 blijft een mysterie. Deze miniserie schept geen enkele duidelijkheid.

Regie: Louise Malkinson | Aantal afleveringen: 3| Speelduur: 42-59 minuten | Jaar: 2023

In de nacht van 7 op 8 maart 2014 vertrok een vlucht van Malaysian Airlines van Kuala Lumpur naar de Chinese hoofdstad Peking. Aan boord van de Boeing 777 waren 227 passagiers en twaalf crewleden. Wat een routinevlucht voor de bemanning had moeten zijn, liep uit op een ongekend drama. Toen het toestel zich ten noordoosten van Maleisië bevond viel het contact weg. Het leek compleet uit het luchtruim te zijn verdwenen en de eerste conclusie was dat het was neergestort in de Zuid-Chinese Zee.

De verdwenen vlucht MH370 zou aanvankelijk de geschiedenis ingaan als de grootste vliegtuigramp van de Maleisische luchtvaartmaatschappij. Dit al zeer trieste record werd verbroken toen vier maanden later vlucht MH17 in Oekraïne werd neergehaald, door wat we nu toch wel mogen aannemen de Russen. Deze nieuwe ramp voedde theorieën over de ware toedracht aan boord van de MH370. Want zou Vladimir Poetin ook hier iets mee te maken kunnen hebben gehad?

In de driedelige Netflix-miniserie MH370: The Plane That Disappeared is volop ruimte voor deze theorieën, waarvan sommige zelfs richting complotdenken gaan. Al snel werd duidelijk dat de Boeing met een scherpe bocht naar het westen afboog nadat het contact werd verbroken. Dit vergrootte het zoekgebied - naar afgelegen wateren - aanzienlijk. Speculaties over de piloot die met een zelfmoord tevens een massamoord pleegde worden afgewisseld met de theorie dat de Russen het toestel hebben overgenomen en ermee naar Kazachstan zijn gevlogen.

Wie een beetje het nieuws volgt weet dat de ware toedracht nog steeds niet bekend is. Dat maakt deze miniserie ook wat kansloos, want de feiten zijn gering en de verhalen wild, vergezocht en uitbundig. Toen op het eiland Réunion voor de Afrikaanse kust brokstukken van een soortgelijk toestel werden gevonden werd hier al snel de vlucht van Malaysian Airlines aan gekoppeld. Sceptici hadden de vondst al voorspeld en vonden dat het wel erg op een presenteerblaadje werd aangeboden. Geen zuivere koffie dus.

De betrokkenen die aan het woord komen, variërend van nabestaanden tot complotdenkers en journalisten, speculeren er wild op los. Het is lastig hun lezingen te staven, vooral omdat je je echt moet verdiepen in hun achtergronden (en soms zelfs motieven) om hun meningen te kunnen duiden. Vooral complotdenker en luchtvaartjournalist Jeff Wise doet heel wat duiten in het zakje en lijkt erg mediageil. Veel is gebaseerd op onderbuikgevoel en bij nabestaanden kan je je daar meer bij voorstellen dan bij pseudowetenschappers en sensatiejournalisten.

De trieste conclusie van een drie uur tellende opeenstapeling van feiten, theorieën, reconstructies en verdachtmakingen is dat we de ware toedracht waarschijnlijk nooit zullen weten. Documentairemaker Louise Malkinson lijkt er genoegen in te scheppen alle onheil en complotten te cultiveren. Sensatiezucht kan en mag nooit een goed uitgangspunt zijn van het uitpluizen van zo'n ongekend drama. Laten we dan ook hopen dat de makers niet hetzelfde plan opvatten over vlucht MH17, al lijken daar de bewijzen wel een stuk geloofwaardiger.



MH370: The Plane That Disappeared is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen