search
Recensie Netflix-serie 'American Manhunt: The Boston Marathon Bombing'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'American Manhunt: The Boston Marathon Bombing'

Zo spannend als een fictieve thrillerserie, maar met behoud van de schok en pijn van de ware gebeurtenis.

Regie: Floyd Russ | Afleveringen: 3 | Speelduur: 52-62 minuten | Jaar: 2023

De jaarlijkse marathon in Boston werd in 2013 op gruwelijke wijze verstoord door bomaanslagen. Vlakbij de finish gingen midden in het publiek twee bommen af, wat levens kostte en heel wat mensen voorgoed verminkte. De driedelige serie American Manhunt: The Boston Marathon Bombing begint op dit moment en toont de jacht die hierna van start ging om degene die hiervoor verantwoordelijk was te arresteren. Behalve mensen van justitie komen ook getuigen en slachtoffers aan het woord en wordt gekeken naar waar het zaadje ligt voor deze terroristische aanslag.

De beelden zijn schokkend. American Manhunt laat zien hoe een van de rugzakken met een bom wordt neergezet op een plekje waar mensen onder het genot van een drankje gezellig aan het kletsen zijn. Een paar minuten later is het voor sommigen in een oogwenk definitief afgelopen – erg pijnlijk om te zien. Maar zoals hoofdinspecteur Billy Evans aan het begin zegt: "Als het iemands doel is om anderen kwaad te doen, dan gaan ze dat doen." De serie laat zien hoeveel sterker het licht is tegenover deze laffe duisternis.

De documentaire maakt onbedoeld ook wat gespreksvoer los op sociaalmaatschappelijk gebied. Neem bijvoorbeeld de Amerikaanse moslim die veel last heeft gehad van islamofobie na 9/11, maar zichzelf zo in de slachtofferrol plaatst dat wanneer hij de dader van de bomaanslag in Boston ziet hij zichzelf en anderen overtuigt dat dit niet die islamitische jongen is met wie hij bevriend is. Had hij dat wel gedaan, dan was er wellicht een dode minder geweest.

Of wanneer de jacht ten einde is en mensen op straat "USA! USA! USA!" scanderen. Dit soort vaderlandsliefde is verontrustend. Mooi dat ze hun hulpdiensten alle waardering tonen, maar wat heeft het politiewerk in de ene regio te maken met de rest van het gigantische land? Staan te feesten over de Amerikaanse 'overwinning' op weer zo'n moslimterrorist plant mogelijk een zaadje voor de volgende psychopaat die zijn lusten achter het schild der religie botviert.

American Manhunt is voornamelijk ontzettend spannend. De opbouw gedurende de drie afleveringen is perfect. Er wordt afgewisseld tussen informatief en inzichtelijk in hoe men te werk ging in het identificeren en opsporen. De plotselinge paniek van de aanslag, de tijdsdruk om te achterhalen wie daarvoor verantwoordelijk was en de doodsangst van burgers gedurende tijd dat de daders nog vrij rondliepen doen denken aan fictie, dus de schok is voelbaar wanneer het besef indaalt dat dit allemaal echt is gebeurd.

Met name Aziatische Danny Meng, die destijds studeerde aan de Bo universiteit in Cambridge bij Boston, is een aandoenlijke held. Hij introduceert zichzelf glimlachend met het delen van zijn passie voor auto's, maar wanneer hij vertelt over zijn levensbedreigende ontmoeting met de aanslagpleger is te zien hoe hij voor een moment weer even op die plek is waar hij wist dat hij niet zou overleven als hij geen actie ondernam. Hartverwarmend om te leren dat zijn handelen wordt erkend als een grote en heldhaftige bijdrage aan de klopjacht.

Ook de achtergrond van de daders wordt getoond. Hoe kwamen die tot een punt waarop ze zichzelf gedwongen voelden om onschuldige burgers aan te vallen? Deze informatie is zonder twijfel belangrijk, maar toch levert een van de sprekers een doeltreffende conclusie daarover: er is geen enkel excuus om dit te rechtvaardigen. Hoe gemeen je ook vindt dat andere mensen of instanties tegen je zijn geweest, hoezeer je bent beïnvloed door anderen, je dumpt niet even een bom tussen groepen waar zich kinderen onder bevinden.

American Manhunt houdt het netjes bij slechts drie afleveringen en rekt nergens de boel uit om meer opvulling te leveren voor Netflix. De serie vertelt alles wat moet worden verteld en geen graantje meer. Het opstartproces en het verloop zijn helder en spannend, en nooit wordt de emotionele link uit het oog verloren. De marathon wordt nog steeds elk jaar georganiseerd, maar zoals Billy Evans het bitter doch terecht concludeert hebben de bomaanslagen zo'n impact gehad dat er sindsdien altijd een donkere wolk boven het evenement hangt.



American Manhunt: The Boston Marathon Bombing is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen