search
Recensie Netflix-serie 'Queenmaker'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'Queenmaker'

Eerlijk duurt het langst, maar dan moet je wel de media achter je hebben.

Regie: Jin-seok Oh | Cast: Hee-ae Kim (Do-hee Hwang), So-ri Moon (Seung-sook Oh), Soo-young Ryu (Jae-min Baek), Ja-yeon Ok (Ji-yeon Guk), Yi-sook Seo (Young-sim Son), e.a. | Afleveringen: 11 | Speelduur: 62-74 minuten | Jaar: 2023

Do-hee Hwang is in dienst van de machtige Eunsung Group, waarvoor ze alle nare publiciteit de grond in moet boren. Afleiding, zo weet ze, is een van de beste tactieken. Die afleiding bezorgt ze door de familie die aan het hoofd van de multinational staat aan de meest modebewuste items te helpen, waar de pers van smult. Als echter een van de familieleden een grens overgaat besluit ze zich tegen de familie te keren. Wanneer deze Jae-min Baek meedoet aan de burgemeestersverkiezing, bundelt Do-hee haar krachten met die van een mensenrechtenadvocaat om zijn politieke carrière te voorkomen.

In de eerste aflevering wordt duidelijk dat Do-hee als geen ander weet hoe belangrijk het is om er altijd tiptop uit te zien. De media zijn genadeloos en dus is het kunnen bespelen daarvan een van de belangrijkste kwaliteiten om macht te verkrijgen. De serie is wat betreft de kostuums dan ook een waar genot om naar te kijken. De kleren maken weliswaar niet de serie, maar er is duidelijk veel zorg in gestoken en bijna alle personages zijn bezig met het ophouden van een façade.

Inhoudelijk is Queenmaker sterk. Het tempo zit er goed in nadat de verkiezingsstrijd begint en de plottwists worden op een aangename manier opgediend. Het is ook duidelijk dat de focus ligt op de politieke mediastrijd. De persoonlijke levens van de personages worden wat op de achtergrond gehouden, tenzij ze deel zijn van de politieke intriges. Dat zorgt ervoor dat de serie niet te veel hooi op haar vork neemt en het tempo niet wordt geremd. Het is daardoor verleidelijk om steeds door te blijven kijken.

Ook het overtuigende acteerwerk draagt bij aan het kijkgenot. Wanneer personages hun meningen bijstellen is dit begrijpelijk en in de gezichtsuitdrukkingen is soms nog steeds twijfel aanwezig, waardoor iedereen menselijk overkomt. De grootste uitzondering daarop is het personage van de mensenrechtenadvocaat die wel erg strak aan haar principes vasthoudt en op dat gebied geen twijfel lijkt te kennen. Omdat het niet altijd even goed loopt in haar persoonlijke leven wordt ze gelukkig nooit té perfect. Het meest karikaturaal is Jae-min, die nooit inziet dat hij fouten maakt en daarmee een oppervlakkige schurk is.

De serie kan moralistisch worden genoemd omdat het goede en het kwade er wat dik bovenop liggen, maar de grijstinten in het hoofdpersonage zorgen voor voldoende balans. De vraag blijft in hoeverre ze dingen doet voor zichzelf of voor een betere wereld. Soms lijkt er een antwoord te komen, maar vaak wordt dit toch wat meer ambigu doordat er nieuwe informatie naar voren komt.

Queenmaker is een serie die de spanning er goed inhoudt. Dat het slot ruimte biedt voor een vervolg waarin Do-hee een nieuw persoon bij kan staan om aan de macht te komen, is dan ook niet gek. Do-hee is een driedimensionaal personage dat met gemak meerdere seizoenen zou kunnen dragen, mits de schrijvers ervoor zorgen dat het niet simpelweg meer van hetzelfde wordt.



Queenmaker is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen