search
Recensie Prime Video-serie 'Dead Ringers'
Recensie

Recensie Prime Video-serie 'Dead Ringers'

Te kunstzinnig voor mainstream, te mainstream voor kunstzinnig – deze serie zit vast tussen twee uitersten.

Regie: Sean Durkin, Lauren Wolkstein, Karena Evans | Cast: Rachel Weisz (Beverly Mantle, Elliot Mantle), Britne Oldford (Genevieve), Poppy Liu (Greta), Michael Chernus (Tom), Jennifer Ehle (Rebecca), Michael McKean (Marion), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 52-64 minuten | Jaar: 2023

De eeneiige tweelingzussen Beverly en Elliot Mantle zijn beiden gynaecoloog en het is hun droom om een gespecialiseerde kliniek te openen. Daar hebben ze financiële hulp bij nodig en krijgen die mogelijk bij een dubieuze en geschifte geldschieter. Maar op het gebied van geestelijke gezondheid mogen zij geen kritiek uiten op anderen, want hun band gaat ver voorbij de gezonde band die zussen hebben. Het is de vraag of de twee überhaupt kunnen leven zonder elkaar. Die vraag staat op het punt te worden beantwoord.

De serie Dead Ringers is gebaseerd op het boek Twins van Bari Wood en David Cronenbergs gelijknamige film, dat dit boek slechts losjes als bron voor het script gebruikte. En dan is het geheel ook nog eens geïnspireerd door de tweelingbroers die gynaecoloog waren die echt hebben bestaan. Alleen is er weinig over ze bekend, behalve dat ze duidelijk mentaal niet goed functioneerden.

In de film uit 1988 werden de broers gespeeld door Jeremy Irons die dankzij topacteerwerk en geslaagde speciale effecten geheel geloofwaardig twee verschillende mensen was. In de serie zijn het twee vrouwen, waarvoor Rachel Weisz niet alleen een optreden van gelijkwaardig niveau levert, maar de technologie ook zo ver ontwikkeld is dat de zussen elkaar zelfs kunnen aanraken – zij die Weisz niet kennen zouden geloven dat het echt tweelingzussen zijn die de rollen vertolken. Vele malen overtuigender dan Armie Hammer in The Social Network.

Wat de switch naar vrouwelijke hoofdpersonages wel schaadt is de horrorfactor. De ambiguïteit van mannelijke gynaecologen werd in Cronenbergs film verhoogd doordat een van de broers eigen gereedschappen ontwikkelde waar je niet goed van werd. Ze werden niet eens toegepast, maar alleen al de gedachte was voldoende om rillingen van te krijgen. Vele malen overtuigender dan Armie Hammer in zijn chatberichten.

Dat wil niet zeggen dat deze serie geen horror is, want in deze geslaagde psychologische nachtmerrie komt er ook heel wat bloed aan te pas. Gezien het verhaal over gynaecologen gaat zal het geen verrassing zijn waar dat vandaan komt. Vooral vrouwen (met een kinderwens) zullen hier bij griezelen. De hele wereld van Dead Ringers is onprettig. Naast de geniale doch geschifte zussen zijn er weinig personages die overkomen als normaal. Hun financiers zijn rijke creeps, hun huishoudster is bezig met een vaag stiekem plan en hun eigen moeder doet vrolijk maar krijgt geen compliment over haar lippen.

Maar door zo'n vreemd universum te creëren wordt het automatisch een vrij bizarre serie en daarmee ietwat ontoegankelijk. Met niemand valt te identificeren en de meeste afleveringen beginnen bewust met iets dat de kijker doet afvragen wat er in godsnaam aan de hand is. Steeds weer een stap terug moeten doen zorgt iedere keer opnieuw voor afstand, een loskoppeling van de betrokkenheid bij de serie. Uiteindelijk valt alles wel weer op zijn plek, maar dan komt de volgende aflevering die je weer afstoot. Overigens is de conclusie voor de geniepige handelingen van de huishoudster nogal een domper.

De getoonde gebeurtenissen verlopen niet altijd chronologisch, wat niet altijd even duidelijk is. In de eerste aflevering gaat Beverly naar een rouwgroep waar ze doet alsof haar zus is overleden, gevolgd door een shot van Elliot die in een wc-hokje zit en boos schreeuwt. Maar dat is om iets wat Beverly twee minuten eerder tegen haar zei en niet omdat ze heeft geleerd dat haar zus tegen anderen zegt dat ze dood is (wat overigens niet helemaal logisch is, want de Mantle-tweeling is blijkbaar ietwat beroemd in New York).

Dit alles zorgt ervoor dat Dead Ringers simpelweg geen mainstreamserie is. Dat hoeft ook niet, maar men durfde ook niet volledig voor de andere opties te gaan – experimenteel, kunstzinnig, arthouse. Het zorgt ervoor dat bepaalde dingen boeiend zijn, maar tegelijkertijd ongeaard. Deze serie over twee mensen die niet weten wie ze zijn weet zelf ook niet helemaal wie ze wil zijn.



Dead Ringers is te zien bij Prime Video.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen