search
Recensie Netflix-serie 'Captains of the World'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'Captains of the World'

Echte voetbalfans kunnen met deze documentaire het WK nog eens dunnetjes overdoen.

Regie: Ben Turner, Gabe Turner | Afleveringen: 6 | Speelduur: 41-55 minuten | Jaar: 2023

Captains of the World is van alles wat, zolang het maar met voetbal en de wereldbeker te maken heeft. Interviews met de sterren en de experts, beelden van het afgelopen WK en voorgaande WK's, een klein beetje achter de schermen, de nodige politiek en vooral veel herhalingen. Niet erg opzienbarend. Het is een terugblik op het WK van 2022 met niet veel nieuws onder de zon, maar dat hoeft ook niet. Voor de echte voetbalfans is het al voldoende om het toernooi dat de hele wereld enkele weken bezighield een klein beetje te herleven.

De documentaire begint vrij onsamenhangend met lukrake onderwerpen. Klassiekers komen voorbij, zoals de kopstoot van Zizou, maar ook clichés, zoals Messi versus Ronaldo, Messi versus Maradona, en Messi versus zichzelf. Het lijkt over van alles te gaan, totdat de focus naar enkele teams verschuift en per land wordt besproken wat het persoonlijke belang van deelname aan het WK is geweest.

Er wordt dieper ingegaan op achtergronden en geschiedenis. Soms met de bijbehorende beelden, maar vaak met erg droge feiten die bij echte voetbalfans al lang bekend zijn. Voor sommige kijkers zal het resulteren in een 'dat wisten we al'-gevoel, terwijl anderen de samenvattingen van de wedstrijden met nieuwe ogen kunnen bekijken.

De muziek zwelt aan bij elke samenvatting van de gespeelde wedstrijden om spanning te creëren, ook al weten we de afloop al. Het opzwepende voetbalgevoel is nu eenmaal makkelijk op te roepen. De documentaire leunt hier erg op. Het is geen opzienbarende kijk achter de schermen, noch komt er nieuwe informatie aan bod. Het is eigenlijk niets meer dan het WK van 2022, dunnetjes overgedaan.

Toegegeven, Captains of the World heeft zijn momenten. De sporadische kijkjes in de kleedkamer bij de motiverende peptalks of onderonsjes tussen spelers van concurrerende teams zijn interessant. En wie voetbal kijkt om heel andere redenen dan het spel: Gareth Bale laat zijn bil zien. Grappige commentaren ontbreken jammer genoeg, want die hadden de documentaire persoonlijker kunnen maken in plaats van een verzameling beelden.

Ondanks de focus op de verschillende teams wordt nog steeds van de hak op de tak gesprongen. Wedstrijden worden door elkaar versneden getoond, waardoor het geheel wat chaotisch aandoet. Dat Nederland ook aan het WK meedeed is nauwelijks te merken, tot de voorlaatste aflevering, waarin de meest interessante wedstrijd tegen Argentinië uitvoerig wordt besproken. Maar ook over het collectief traumatiserende bobomoment valt weinig nieuws te vertellen.

Hoe de documentaire afloopt weten we allemaal. Er wordt zoveel nadruk gelegd op hoe geweldig de WK-finale is dat het bijna irritant wordt. Maar het WK blijft natuurlijk het WK. Of je je nu in de doodse stilte van de Franse cafés of middenin de fiesta in de Argentijnse straten begaf – iedere voetbalfan herinnert zich hoe deze het WK heeft beleefd en het zijn de persoonlijke gedachten die overheersen bij het bekijken van deze samenvattende documentaire. Op naar het volgende WK, met bijbehorende terugblikken.



Captains of the World is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen