search
'Call Me Dad': als je beste vriend je stiefvader wordt
Recensie

'Call Me Dad': als je beste vriend je stiefvader wordt

De sympathieke hoofdpersoon ten spijt blinkt deze Deense combinatie van komedie en drama in geen van beide genres uit.

Regie: Christian Dyekjær | Cast: Alex Høgh Andersen (Emil), Magnud Haugaard Petersen (Viktor), Ellen Hillingse (Helle), Roberta Hilarius Reichhardt (Carla), Johanne Milland (Siv), Søren Sætter-Lassen (Dr. Kjærgaard), Peter Gantzler (Erik), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 20-26 minuten | Jaar: 2024

Cateraar Emil ontdekt dat zijn moeder een wel heel onverwachte nieuwe lover heeft gevonden. Emil kent zijn beste vriend Viktor al sinds zij in de luiers liepen. Sterker nog: Emils moeder heeft Viktor nog verschoond. En nu blijken die twee al een half jaar een relatie te hebben. Er zit voor Emil weinig anders op dan deze nieuwe werkelijk maar gewoon te accepteren, want naast zijn beste vriend is Viktor ook zijn compagnon.

Het idee voor het Deense komediedrama Call Me Dad is ontsproten aan de breinen van de hoofdrolspelers Alex Høgh Andersen en Magnus Haugaard Petersen. Samen bedachten ze wat misschien wel de grootste nachtmerrie is bij een hechte vriendschap: dat de vrouw die tussen twee mannen in komt te staan je bloedeigen moeder is. Met de onthulling dat zijn beste vriend zijn stiefvader wordt, is de puinhoop in Emils leven compleet. Hij namelijk ook last van ernstige neusbloedingen en heeft daarnaast heel wat te stellen met zijn labiele vriendin Carla.

Slechts zes afleveringen van amper een halfuur worden gewijd aan de herschikkingen die Emil noodgedwongen in zijn leven moet aanbrengen. Het gegeven van de nieuwe liefde van moederlief wordt daarbij niet helemaal consistent uitgewerkt. Het verdwijnt namelijk regelmatig naar de achtergrond, bijvoorbeeld wanneer Carla een tamelijk absurde claim tegen het bedrijf van Emil en Viktor indient. Of tijdens de spannende ontmoetingen die Emil heeft tijdens zijn dagelijkse zwempartij.

Call Me Dad is op thematisch gebied een heleboel, maar door de minimale emotionele uitwerking tegelijkertijd teleurstellend weinig. Emils zoektocht naar het medische mankement dat zijn neusbloedingen veroorzaakt verloopt uitermate rommelig en versnipperd. Vriendin Carla is een onuitstaanbaar psychisch wrak en dient vooral om Emils gebrek aan ruggengraat te illustreren. Gesprekken tussen Emil en Viktor over hoe de nieuwe liefde tussen vriend en moeder binnenkomt vinden niet plaats. De humor van deze situaties wordt nauwelijks verkend, terwijl op dramatisch vlak de diepgang mist.

Dat komedie en drama in Call Me Dad niet vloeiend samengaan betekent niet dat deze veel te korte serie een volledige verspilling van tijd is. Emil is ondanks het onvermogen om voor zichzelf op te komen een sympathieke jongen die je meer en vooral beter zou gunnen. Het personage draait in de slotaflevering honderdtachtig graden om tot de ontdekking te komen dat hij daar ook weinig heil zal vinden. Net zoals de hoofdpersoon zijn de makers van deze serie voortdurend zoekende.



Call Me Dad is te zien bij NPO Start.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om Call Me Dad te gaan kijken?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen