search
Eerste recensies 'A Gentleman in Moscow': kijken of skippen?
Series / Nieuws

Eerste recensies 'A Gentleman in Moscow': kijken of skippen?

De miniserie met Ewan McGregor in een bijzondere hoofdrol gaat zeer binnenkort van start.

In Nederland moeten we tot 18 april wachten, maar de achtdelige historische miniserie A Gentleman in Moscow is vanaf 30 maart in de VS te zien. Het verhaal over de fictieve graaf Alexander Rostov is al wel bekeken door de eerste recensenten.

Op Rotten Tomatoes zijn op het moment van schrijven negen recensies te lezen, en de serie scoort prima. Het gaat om een 'rapportcijfer' van 89 procent: een historisch onderwerp wordt begrijpelijk neergezet, waarbij McGregor een totaal andere rol neerzet als Russische dandy.

Gewone mensen


Tijdens de Russische Revolutie werd de complete tsarenfamilie vermoord naast overige Russische adel. De Bolsjewieken, de politieke groepering die de macht overnam, vond dat de gewone mensen moesten regeren.

Dit werd gevolgd door een bruut regime waarin meedogenloos werd afgerekend met iedereen die als tegenstander werd gezien. Zoals gezegd is graaf Alexander fictief. Het is echter zijn verhaal dat je als kijker meeneemt in deze enorme veranderingen in Rusland en de omringende landen, die gezamenlijk de Sovjet Unie vormden.

Stap buiten de deur


Het bolsjewistische tribunaal verklaart Alexander tot 'sociaal parasiet' en hij krijgt levenslang huisarrest in Hotel Metropol, dat overigens wél echt bestaat. Alexander zal een kopje kleiner gemaakt worden als hij ook maar een stap buiten de deur zet. De aristocraat leert vervolgens zowel zichzelf als anderen kennen in deze bewogen historische periode.



Dit "verre verleden uit een onbekend land [wordt] op een aansprekende manier neergezet," geeft UIP aan. But Why Tho? sluit zich hierbij aan: "Af en toe is het nogal sentimenteel, maar de geschiedenis wordt op een roerende manier weergegeven". De serie laat de gruweldaden niet zien, zo'n type verhaal is het niet. "[De serie] suggereert het totalitaire regime eerder dan dat het dit toont," aldus Slant Magazine.

Tempo


Het tempo had wat hoger mogen liggen, maar McGregors acteerprestatie maakt dit goed. London Evening Standard: "Door McGregors vertolking raakte ik geïnvesteerd in zijn lot". Andere minpuntjes die worden genoemd zijn sentimentaliteit en romantisering, maar uiteindelijk hebben de makers een serie neergezet die de moeite van het bekijken waard is volgens de recensenten.

A Gentleman in Moscow is in Nederland vanaf 18 april te streamen op SkyShowtime.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

89% op Rotten Tomatoes: A Gentleman in Moscow moet wel goed zijn. Wat doe jij: Kijken of skippen?

  • Kijken

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Skippen

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen