search
Deze actieserie kwam niet in de buurt van de film waar het op is gebaseerd: 32% op Rotten Tomatoes
Series / Specials

Deze actieserie kwam niet in de buurt van de film waar het op is gebaseerd: 32% op Rotten Tomatoes

De serie 'Taken' uit 2017 is gebaseerd op de gelijknamige filmserie van Luc Besson, die deze serie ook bedacht heeft.

De filmtrilogie Taken met Liam Neeson in de hoofdrol was een groot commercieel succes met de drie films die in totaal bijna 930 miljoen dollar wereldwijd opbrachten. De films kwamen uit tussen 2008 en 2014. Drie jaar later, in 2017, kwam Luc Besson, de schrijver van de Taken-trilogie, terug met een serie gebaseerd op de films. Maar die serie kwam niet in de buurt van de films.

De serie Taken fungeert als prequel van de filmtrilogie en vertelt het oorsprongsverhaal van Bryan Mills, het personage gespeeld door Neeson in de filmtrilogie. In de serie wordt Bryan gespeeld door Clive Standen. Ook te zien in de serie zijn onder andere Gaius Charles, Monique Gabriela Curnen, Michael Irby, Jose Pablo Cantillo, Jennifer Beals en Simu Liu.

Verhaal


Taken volgt een jongere Bryan Mills, een voormalig lid van de Green Berets en CIA-agent. Tijdens een treinreis met zijn zus komt Bryan (Standen) in actie tegen een stel gewapende individuen. Tijdens het gevecht sterft Mills' zus. De dood van de jonge vrouw blijkt geen ongelukkige samenloop van omstandigheden te zijn. Een Argentijnse drugsbaron heeft de opdracht gegeven haar om te leggen als wraak voor de dood van diens zoon, die door Bryan werd doodgeschoten tijdens een missie.

Bryan beseft dat de moordenaars van zijn zus achter hem aankomen en nooit zullen rusten voor ze hem hebben, dus geeft hij zich over. Voordat de drugsbaron zijn ultieme wraak kan nemen op Mills, grijpt een speciale taskforce in. Bryan krijgt uiteindelijk de keus: zich bij de taskforce aansluiten en ervoor zorgen dat zijn zus niet voor niets gestorven is of teruggaan naar het dagelijkse leven.

Twee seizoenen


Taken ging in première op de Amerikaanse zender NBC op 27 februari 2017. Het werd al snel vernieuwd voor een tweede seizoen ondanks de negatieve reacties. Uiteindelijk eindigde het met twee seizoenen, want NBC annuleerde de serie op 11 mei 2018 met de laatste aflevering die werd uitgezonden op 30 juni.



Aan het einde van het eerste seizoen werd de serie wel radicaal herzien, waarbij showrunner Alexander Cary de serie verliet en Greg Plageman binnenkwam als showrunner voor het tweede seizoen. Met uitzondering van Standen en Beals verliet de hele hoofdcast van het eerste seizoen de serie tegelijkertijd.

Lage score


De serie Taken kon uiteindelijk niet evenaren met de films waarop het gebaseerd is. De serie kreeg vooral negatieve reacties en heeft een score van 32% op Rotten Tomatoes. De kritische consensus op de website luidt: "De cast van Taken slaagt erin om de juiste noten te raken, maar over het algemeen slaagt de serie er niet in om een boeiend verhaal te leveren dat zich onderscheidt van het bronmateriaal."



Heb je toch zin om de serie Taken te zien? Deze stond een tijdje op Prime Video, maar is daar voorlopig niet meer beschikbaar en voorlopig is de serie ook niet op een andere streamingdienst te vinden, dus als je de serie echt wil zien, moet je de dvd of blu-ray kopen. Kijk je liever naar de originele filmtrilogie? Alle drie Taken-films zijn te vinden op Prime Video en op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Welke Taken kijk je liever: de serie of de films?

  • De serie

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • De films

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen