search
Met een 8,9 is dit een van de beste en ongrijpbare misdaadseries die je nog gewoon op Prime Video kijkt
Series / Specials

Met een 8,9 is dit een van de beste en ongrijpbare misdaadseries die je nog gewoon op Prime Video kijkt

'Fargo' bestaat uit 5 seizoenen met de laatste aflevering die onlangs nog uitkwam.

Begin dit jaar kwam nog de laatste aflevering uit van de misdaadserie Fargo en het wordt nu al beschouwd als een van de beste misdaadseries ooit gemaakt. Het is geschreven door Noah Hawley en is gebaseerd op de gelijknamige film uit 1996 onder regie van de broers Joel en Ethan Coen, die ook uitvoerend producent zijn voor de televisieserie.

Fargo bestaat uit vijf seizoenen met de eerste aflevering die op 15 april 2014 uitgezonden werd op de zender FX en intussen is het vijfde seizoen ook volledig uitgebracht met de laatste aflevering die uitgezonden werd op 16 januari 2024.

Anthologieserie


Fargo is een anthologieserie wat betekent dat elk seizoen zich afspeelt in een ander tijdperk en locatie, met een ander verhaal en grotendeels nieuwe personages en cast, hoewel er kleine overlappingen zijn. Elk seizoen is sterk beïnvloed door verschillende films van de Coen-broers, waarbij elk seizoen talrijke verwijzingen naar hen bevat.

Het eerste seizoen speelt zich voornamelijk af in Minnesota en North Dakota van januari 2006 tot februari 2007 en met in de hoofdrollen Billy Bob Thornton, Allison Tolman, Colin Hanks en Martin Freeman. Het volgt Lorne Malvo (Thornton), een passant van het stadje Bemidji, en verzekeringsagent Lester Nygaard (Freeman), die het met elkaar en met de politie aan de stok krijgen. Er vallen meerdere doden en hulpsheriff Molly Solverson (Tolman) en Gus Grimly (Hanks), een agent uit Duluth, proberen de zaak op te lossen maar worden tegengewerkt door vrijwel iedereen, waaronder de politie zelf.

Seizoen 2 en 3


Het tweede seizoen speelt zich af in Minnesota, North Dakota en South Dakota in maart 1979 en met in de hoofdrollen Kirsten Dunst, Patrick Wilson, Jesse Plemons, Jean Smart en Ted Danson. In dit seizoen, dat kan worden gezien als een prequel van seizoen 1, komen twee van de personages uit het eerste seizoen terug: Molly Solverson en haar vader Lou Solverson, beide - vanwege het leeftijdsverschil - gespeeld door andere acteurs.



In het derde seizoen, voornamelijk gesitueerd in Minnesota van 2010 tot 2011, spelen Ewan McGregor, Carrie Coon, Mary Elizabeth Winstead, Goran Bogdan en David Thewlis de hoofdrollen. Dit seizoen staat qua verhaal geheel los van eerdere seizoenen.

Seizoen 4 en 5


Het vierde seizoen, voornamelijk gesitueerd in Kansas City, Missouri, van 1950 tot 1951 en met in de hoofdrollen Chris Rock, Jessie Buckley, Jason Schwartzman, Ben Whishaw en Jack Huston kreeg over het algemeen positieve recensies, hoewel het niet zo hoog werd geprezen als eerdere seizoenen. Rock speelt de rol van Loy Cannon, de leider van een misdaadsyndicaat bestaande uit zwarte migranten die in de jaren 1950 naar het Noorden trekken vanwege de rassenscheidingswetten van Jim Crow in het Zuiden, die in conflict komen met de maffia van Kansas City.



In het vijfde en laatste seizoen, voornamelijk gesitueerd in North Dakota en Minnesota eind 2019, spelen Juno Temple, Jon Hamm, Jennifer Jason Leigh, Joe Keery, Lamorne Morris, Richa Moorjani en Dave Foley mee. Het volgt onder andere Dorothy "Dot" Lyon (Temple), een huisvrouw uit Scandia, die ontvoerd wordt maar kan ontsnappen.

Een van beste series


Fargo wordt beschouwd als een van de beste misdaadseries en heeft dan ook een score van 8,9 op 10 op IMDb en staat 46ste in de lijst van beste series op de website. Ook op Rotten Tomatoes heeft Fargo een hoge score van 93% met het tweede seizoen dat zelfs een perfecte score van 100% heeft. Elk seizoen van Fargo kreeg veel lof van critici en het publiek en de serie won heel wat prijzen.



Zo won het eerste seizoen van Fargo de Emmy Awards voor Beste Miniserie, Beste Regie en Beste Cast en ontving het nog 15 extra nominaties, waaronder acteernominaties voor alle vier de hoofdrolspelers. Het won ook de Golden Globe Awards voor Beste Miniserie of Televisiefilm en Beste Acteur - Miniserie of Televisiefilm voor Thornton. De andere seizoenen van Fargo werden ook verschillende keren genomineerd voor Golden Globe Awards en Emmy Awards en won er ook een paar. In totaal won Fargo 63 prijzen.

Kijken?


Je kan de vier eerste seizoenen van Fargo bekijken op Prime Video en het vijfde seizoen kan je bekijken op Videoland. De film kan je ook bekijken op Prime Video en kan je ook terugvinden op Pathé Thuis.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen