search
Het einde van deze hitserie was berucht: 8 jaar later goed gemaakt
Series / Specials

Het einde van deze hitserie was berucht: 8 jaar later goed gemaakt

'Dexter: New Blood' markeerde de terugkeer van de seriemoordenaar Dexter Morgan en hielp om het einde van de oorspronkelijke serie te herstellen.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
In november 2021, acht jaar nadat de serie Dexter beëindigd was, kwam de seriemoordenaar Dexter Morgan terug in de serie Dexter: New Blood. Deze serie speelt zich af tien jaar na de laatste aflevering van de oorspronkelijke Dexter-serie en is losjes gebaseerd op het laatste boek in de Dexter-serie van Jeff Lindsay, maar met enkele significante veranderingen. Dexter: New Blood maakte ook het beruchte einde van Dexter weer goed.

De oorspronkelijke serie Dexter volgt de titulaire Dexter Morgan (Michael C. Hall), een man die van jongs af aan sociopathische neigingen ontwikkelde. Zijn pleegvader leerde Dexter zijn gewelddadige driften om te zetten in vigilantisme gericht op de meest gewelddadige en kwaadaardige moordenaars in de samenleving.

Een van meeste gehate eindes


Dexter liep van 2006 tot 2013 gedurende acht seizoenen voordat het eindigde met wat algemeen wordt beschouwd als een van de meest gehate serie-eindes ooit. Aan het einde van de serie sterft Debra onceremonieel en heeft Dexter geen betekenisvolle laatste woorden met Hannah of Harrison. Nog erger, Dexter heeft de perfecte mogelijkheid om op een verdiende manier uit de serie te stappen, maar doet dat niet.

In plaats daarvan wordt Dexter in een inmiddels beruchte epiloog getoond terwijl hij een teruggetrokken leven leidt als houthakker, een scène die in feite smeekt om een voortzetting van het verhaal. Gelukkig biedt Dexter: New Blood die voortzetting en slaagt het erin om enkele van de problemen die zijn ontstaan in het laatste seizoen van Dexter glad te strijken.

Debra's laatste woorden


In Dexter: New Blood is er veel veranderd sinds de finale van Dexter. Dexter heeft onder de naam Jim Lindsay in New York gewoond en zijn gewelddadige neigingen onder controle gehouden. Echter, de terugkeer van zijn zoon Harrison zorgt ervoor dat Dexter's duistere kant weer naar boven komt. Dexter: New Blood introduceert nieuwe personages en brengt een aantal belangrijke personages uit de oorspronkelijke serie terug. Het is juist twee van deze terugkerende personages en hun lot die het omstreden einde van Dexter herstelt.


Gedurende Dexter: New Blood verschijnt Debra Morgan (Jennifer Carpenter) als een visie, die Dexter door zijn nieuwe leven leidt. Aan het einde van Dexter eindigde Debra in een coma, wat betekende dat ze haar gevoelens of ervaringen niet kon communiceren naar het publiek, maar Dexter: New Blood geeft het personage de kans om de deur te sluiten naar haar relatie met Dexter, zij het alleen in het hoofd van Dexter.

Harrison


Het einde van Dexter: New Blood redt ook het personage van Dexter. Terwijl hij er langzaam achter komt dat zijn zoon Harrison zijn eigen duistere kant heeft, realiseert Dexter zich dat hij de reden is voor Harrison's gewelddadige neigingen en dat zijn "Code van Harry" gebrekkig is.


Door Harrison hem te laten doden in de finale van de serie, betaalt Dexter eindelijk voor de misdaden die hij heeft begaan in beide series. Hij en de serie erkennen dat de hele reden achter Dexter's acties vanaf het begin gebaseerd is op een gebrekkig systeem. Het is een veel bevredigendere conclusie voor Dexter dan zijn overleving in seizoen 8 van Dexter.

Toekomst


Ondanks dat Dexter sterft in Dexter: New Blood, zijn er plannen om een tweede seizoen te maken van de serie die zal draaien rond Dexter's zoon Harrison Morgan. In dit tweede seizoen worstelt Harrison met zijn eigen gewelddadige aard en of hij in de voetsporen van zijn vader zal treden.


Ook is er een prequelserie getiteld Dexter: Origins in ontwikkeling. De serie zal de eerdere jaren van Dexter's leven tonen, waarbij het zich richt op zijn jaren na zijn afstuderen van de universiteit en zijn eerste kennismaking met verschillende personages uit de oorspronkelijke serie. Familieleden zullen als belangrijke personages verschijnen. Daarnaast zijn er extra spin-offseries in ontwikkeling die de oorsprong van verschillende andere personages uit de oorspronkelijke serie zullen laten zien, waaronder de Trinity Killer.

Kijken?


Het is nog wachten op het tweede seizoen van Dexter: New Blood en de prequelserie, maar intussen kan je alle acht seizoenen van Dexter bekijken op Netflix, SkyShowtime en NPO Plus. Dexter: New Blood kan je terugvinden op NPO Plus.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Dexter: heb jij de complete serie gezien, inclusief Dexter: New Blood?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen