search
'Buffy the Vampire Slayer': deze cringe-afleveringen kostten kijkers
Series / Specials

'Buffy the Vampire Slayer': deze cringe-afleveringen kostten kijkers

De tenenkrommende afleveringen in deze iconische serie hebben de nodige kijkers afgestoten.

Buffy the Vampire Slayer is ogenschijnlijk simpel verhaal. De tiener Buffy Summers ( Sarah Michelle Gellar) krijgt speciale krachten om op demonen te jagen en beleeft van alles. De serie bouwde echter een interessante wereld op. Daarnaast werden controversiële thema's niet omzeild in de zeven seizoenen dat de serie werd uitgezonden. In die context kan het gebeuren dat niet elke episode gewaardeerd wordt.

De afleveringen met een hoog cringe-gehalte zijn echter een totaal andere categorie. Soms lag de boodschap er veel te dik bovenop, terwijl er in andere gevallen juist sprake was van een slordig uitgewerkte verhaallijn. Hieronder worden drie afleveringen besproken die overwegend een grote hoeveelheid cringe opwekten.

Bovennatuurlijk brouwsel


'Beer Bad' (afl. 5) in het vierde seizoen is hier een goed voorbeeld van. Buffy (Sarah Michelle Gellar) krijgt te maken met bovennatuurlijk bier. Dit brouwsel doet meer dan mensen dronken maken, het verandert ze in Neanderthalers. De slachtoffers kunnen geen fatsoenlijke zin uitspreken en vertonen ander holbewonersgedrag. Het verhaal werd vooral ervaren als één groot vermanend vingertje. De boodschap luidde dat drinken en experimenteren met seks uit den boze is en alleen maar tot problemen leidt. 'Beer Bad' kreeg uiteindelijk een Emmy-nominatie in de categorie beste Haar en Make Up, maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Ook de première-aflevering van het vijfde seizoen kon op weinig enthousiasme rekenen, maar dit was om een andere reden. Menig fan krabde zich achter de oren na het zien van 'Buffy vs. Dracula'. Buffy had plotseling een jongere zus genaamd Dawn (Michelle Trachtenberg). Het bizarre was dat Dawn voor deze aflevering geen onderdeel uitmaakte van de serie, haar naam was zelfs nog nooit gevallen. Fans meenden dat bedenker Joss Whedon van het paadje van geraakt en vonden het verhaal niet langer geloofwaardig. Later bleek echter dat deze abrupte introductie paste in de bredere verhaallijn en dus een goede reden had. Er was dus geen sprake van inconsistentie, maar van een klungelige uitvoering.

Ronduit smakeloos


'Seeing Red' (afl. 19, seizoen 6) kreeg een lawine aan kritiek over zich heen. Willows (Alyson Hannigan) vriendin Tara (Amber Benson) komt om het leven. Dit werd echter op een slordige en, volgens sommigen, uitgesproken hufterige manier uitgevoerd. Tara was een fan-favoriet personage, daarnaast had ze een serieuze relatie met Willow.



Tara komt door een verdwaalde kogel aan haar einde, wat de fans zagen als een goedkope truc om Willows verhaallijn een dramatische wending te geven. De makers kregen van fans de wind van voren omdat ze vonden dat het schrijfteam zich er wel erg makkelijk van afgemaakt had. 'Seeing Red' werd naast controversieel ook als ronduit smakeloos gezien.

Waar te zien?


Naast de bovengenoemde miskleunen heeft de serie natuurlijk ook juweeltjes afgeleverd. Je kunt Buffy the Vampire Slayer streamen op Disney+.

LET OP!! Onderstaand bronartikel bevat mogelijk spoilers!!
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Stelling: Buffy the Vampire Slayer is sowieso een beetje cringe!

  • Eens

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Oneens

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen