search
'Dune: Prophecy': Zó cruciaal is de prequelserie voor de 'Dune'-trilogie
Series / Specials

'Dune: Prophecy': Zó cruciaal is de prequelserie voor de 'Dune'-trilogie

De serie draagt op een niet te onderschatten manier bij.

Denis Villeneuve's films over Paul Atreides (Timothée Chalamet) en zijn missie voor het voorbestaan van de planeet Arrakis ('Dune') worden hoog gewaardeerd. De regisseur heeft bepaalde belangrijke onderdelen van het verhaal tot nu toe echter achterwege gelaten.

Dune: Prophecy kan dit opvullen aangezien het verhaal zich duizenden jaren voor de gebeurtenissen in de trilogie afspeelt. De Butlerse Jihad, waarbij alle intelligente machines werden verwoest, was een keerpunt in het bestaan van de mensheid. Ook betekende dit de start van organisaties zoals de Bene Gesserit en het Ruimtegilde, die ieder op hun eigen manier machtig zijn en achter de schermen het nodige bekokstoven.

Nog niet aan bod


De kijker is bekend met de Bene Gesserit en de enorme invloed die deze club achter de schermen uitoefent. Tot nu toe is het Ruimtegilde echter niet aan bod geweest in de films, terwijl het in de boekenserie juist een belangrijke speler is. Het Gilde is de enige organisatie die kan garanderen dat mensen veilig door de ruimte kunnen reizen. Hiervoor gebruiken leden van het Gilde trances die worden opgewekt door specie ('spice') waardoor ze veilige routes kunnen uitstippelen.

Het Ruimtegilde is voor hun functioneren dus afhankelijk van specie en is erop gebrand om controle te hebben over de productie. De derde film in de 'Dune'-trilogie zal dus een manier moeten vinden om het Gilde in het verhaal te verwerken zonder dat dit abrupt overkomt. De prequelserie Dune: Prophecy kan in dit opzicht uitkomst bieden, aangezien de diepere geschiedenis hierin vertoond kan worden.

Enorme omwenteling


Het prequelverhaal begint kort na de enorme omwenteling van de Butlerse Jihad. Gedurende dit belangrijke tijdperk werd een oorlog gevoerd tegen machines die de menselijke samenleving onderdrukten en overheersten. De machines werden door de mensen verslagen waardoor in Herberts wereld in principe geen robots en A.I. voorkomen. Men was vastbesloten om nooit meer kunstmatige intelligentie te gebruiken om te voorkomen opnieuw overheerst te worden.



Om deze reden geniet spirituele training van mensen duidelijk de voorkeur. Dune: Prophecy speelt zich af in het tijdperk van deze prille vrede. De specie is pas ontdekt en de Bene Gesserit wordt gevormd. Het is de bedoeling dat deze orde de mensheid spiritueel gaat leiden. De orde traint haar leden, die bijzondere geestelijke vermogens ontwikkelen. Ook wordt een plan gemaakt om een messias-figuur geboren te laten worden, oftewel de Kwisatz Haderach.

Vroegste geschiedenis


Door de vroegste geschiedenis mee te nemen in het verhaal wordt de overgang naar de derde ‘Dune’-film vergemakkelijkt. Als kijker snap je waarom bepaalde technische ingrepen bewust niet gebruikt worden. In plaats daarvan zijn geestelijke oefeningen het instrument voor het vormen van 'supermensen'. Het achtergrondverhaal illustreert daarnaast het vitale belang van specie in de wereld van 'Dune'. Dune: Prophecy wordt de komende herfst verwacht bij HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Kijk jij al uit naar deze Dune-serie op HBO Max?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen