search
Deze oorlogsserie staat gewoon op Netflix en scoort de volle 100% op Rotten Tomatoes
Series / Specials

Deze oorlogsserie staat gewoon op Netflix en scoort de volle 100% op Rotten Tomatoes

Een ijzersterk ontvangen serie die, zonder politiek te zijn, een spannend historisch verhaal vertelt.

De werkelijkheid kan vreemder zijn dan fantasie en de Noorse miniserie War Sailor bevestigt dit nogmaals. De regisseur Gunnar Vikene bewerkte zijn film uit 2022 tot een miniserie die uit drie afleveringen bestaat.

War Sailor gaat over de 30.000 leden van de Noorse handelsvloot, die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog plotseling in oorlogsgebied bevonden. Op de Atlantische Oceaan restte hen niets anders dan bondgenoten te worden van de Geallieerden en mee te vechten, hoewel ze als handelsschepen geen wapens hadden.

Vergeten helden


Nazi-Duitsland viel Noorwegen in 1940 binnen, maar de strijd was daarvoor al op zee begonnen. In november 1939 hadden de Britten namelijk een afspraak gemaakt met de Noorse regering. De Geallieerden mochten gebruikmaken van de 1.100 schepen van de Noorse vloot, én de 30.000 bemanningsleden. De leden van de koopvaardijvloot hadden feitelijk geen keuze: tijdens de Tweede Wereldoorlog vervoerden ze materialen voor de Geallieerden en vochten daarnaast ook nog eens tegen de onderzeeërs van de vijand.

Hierbij zijn 4.000 mensen om het leven gekomen, waarna het verhaal in de vergetelheid raakte. Gunnar Vikene maakte in eerste instantie een film over deze vergeten helden. Deze film was de Noorse Oscar-inzending in de categorie Beste Buitenlandse Film, waarna Vikene de film tot een miniserie van drie afleveringen bewerkte. De maker had door de miniserie de kans om het verhaal uitgebreider te vertellen en gebruikte materiaal dat niet in zijn oorspronkelijke productie verwerkt kon worden.

Veilige thuiskomst


De twee dokwerkers Alfred "Freddy" (Kristoffer Joner) en Sigbjørn "Wally" Kvalvåg (Pål Sverre Hagen) zijn beste vrienden. Freddy is getrouwd met Cecilia (Ine Marie Wilmann) en heeft drie kinderen, terwijl Wally vrijgezel is. Freddy neemt een opdracht aan bij de koopvaardij en hoort vervolgens dat hij voor de duur van de oorlog gerecruteerd is. In hun woonplaats Borgen moet Cecilia zich zien te redden, terwijl de stad bezet is door de nazi's, terwijl Wally zich op zee steeds meer zorgen maakt over een veilige thuiskomst.



Je kunt War Sailor bekijken op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Heb jij War Sailor al gezien op Netflix of is dit de eerste keer dat je erover hoort?

  • Gezien!

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nooit van gehoord

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen