search
Waar blijft de grote Hollywood-remake? Deze '90-animatieserie gaf al het goede voorbeeld
Series / Specials

Waar blijft de grote Hollywood-remake? Deze '90-animatieserie gaf al het goede voorbeeld

'Captain Planet and the Planeteers' volgt een groep tieners die samenwerken om milieuvriendelijk gedrag aan te moedigen.

Een van de grote thema's waar het in de politiek vaak over gaat is het klimaat. Er wordt gewerkt aan milieuvriendelijke manieren om te leven. In de jaren 90 was er een animatieserie die daar al mee bezig was en ver voor zijn tijd was.

Die serie is Captain Planet and the Planeteers, gemaakt door Barbara Pyle en Ted Turner. Het werd voor het eerst op de Amerikaanse televisie uitgezonden in 1990. Vanaf 1993, toen het vierde seizoen aanbrak, kreeg de serie de naam The New Adventures of Captain Planet mee. In totaal bestaat de serie uit 113 afleveringen, verdeeld in zes seizoenen.

Verhaal


Captain Planet and the Planeteers volgt vijf normale tieners uit verschillende delen van de wereld, genaamd Kwame, Linka, Wheeler, Gi en Ma-Ti. Ze werken samen om milieuvriendelijk gedrag aan te moedigen en strijden tegen alle vormen van milieuvervuiling door gebruik te maken van vijf speciale ringen die ze hebben gekregen van de Aardgodin Gaia. Elke ring bezit een speciale kracht: aarde, wind, vuur, water en hart, oftewel liefde.

Als de tieners, ook genaamd de Planeteers, hun vervuilende tegenstanders, zoals Hoggish Greedly, Dr. Blight en Captain Pollution, desondanks niet kunnen verslaan, combineren ze de speciale krachten om de superheld Captain Planet op te roepen. Tegen de tijd dat de klus geklaard is trekt Captain Planet zich terug in de aarde met de woorden "The power is yours!".

Planeteer Alert


Elke aflevering wordt gevolgd door ten minste één "Planeteer Alert"-clip, vaak gerelateerd aan de verhaallijn, waarin milieu-politieke en andere sociaal-politieke kwesties worden besproken en hoe de kijker kan bijdragen en deel kan uitmaken van "de oplossing" in plaats van "de vervuiling".



Heel wat bekende mensen maar ook minder bekende mensen spraken de stemmen in van de personages uit Captain Planet and the Planeteers. De godin Gaia werd ingesproken door Whoopi Goldberg van seizoen 1 tot 3 en door Margot Kidder van seizoen 4 tot 6, Captain Planet werd ingesproken door David Coburn en de vijf Planeteers werden ingesproken door LeVar Burton, Joey Dedio, Kath Soucie, Janice Kawaye en Scott Menville.

Franchise


Captain Planet and the Planeteers staat vooral bekend om het feit dat een aantal beroemde acteurs de stemmen van de schurken inspraken. Zo werd Verminous Skumm ingesproken door Jeff Goldblum in het eerste seizoen, Meg Ryan sprak gedurende twee seizoenen de stem in van Dr. Barbara "Babs" Blight, Martin Sheen sprak van seizoen 1 tot 3 de stem in van Sly Sludge en Zarm werd ingesproken door Sting van 1990 tot 1992.



De serie werd in latere jaren herhaald op Cartoon Network en Boomerang. Captain Planet and the Planeteers is eigenlijk een vorm van educatief entertainment dat pleit voor milieubewustzijn. Het heeft geleid tot een franchise bestaande uit milieuvriendelijke speelgoed, stripboeken, videospelletjes en een publieke liefdadigheidsinstelling om het werk van de serie verder te promoten.

Kijken?


Captain Planet and the Planeteers was toen door zijn thema's rond milieuvriendelijkheid zijn tijd ver vooruit en zou de wereld er nu een stuk beter uitzien zouden de mensen deze serie serieuzer genomen hebben. Maar het is natuurlijk nooit te laat om iets te doen.



Captain Planet and the Planeteers is jammer genoeg niet te vinden op de verschillende streamingdiensten en is in Nederland ook niet op dvd verschenen. Je kan de serie dus niet bekijken, maar je kan altijd clips terugvinden op YouTube.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Zou jij Captain Planet and the Planeteers als live action serie of film willen zien?

  • Ja, lijkt me leuk!

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee, de animatieserie is voldoende

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen