search
'The Rings of Power' opnieuw controversieel: gaat de serie nu de fout in met Tom Bombadil?
Series / Specials

'The Rings of Power' opnieuw controversieel: gaat de serie nu de fout in met Tom Bombadil?

De makers zetten een gewaagde stap door Oude Tom in hun verhaal te verwerken.

Het online gerucht waar wij destijds over schreven blijkt te kloppen. Het fan-favoriete personage Tom Bombadil zal te zien zijn in het tweede seizoen van The Rings of Power. De foto's, waarop Rory Kinnear te zien is als Tom, kun je hier bekijken.

Met het bekendmaken dat Oude Tom zijn opwachting zal maken in het nieuwe seizoen schieten online discussies als paddestoelen uit de grond. Tolkien zelf gaf al aan dat deze mystereuze bewoner van het Oude Woud geen rol speelt in de plot. Peter Jackson liet de episode in het Oude Woud uit de boeken helemaal achterwege. De makers J.D. Payne hebben aan Variety echter toegelicht dat Tom goed binnen de belangrijke thema's van The Rings of Power past.

Ongrijpbare bewoner


In 'De Reisgenoten' brengen Frodo, Sam en Pepijn tijd door bij Tom en zijn vrouw Goudbezie ('Goldberry'). Eigenaardig genoeg blijkt de Ene Ring totaal geen invloed uit te oefenen op Tom. In een verhaal waarin de corrumperende macht van Saurons Ring een kernelement vormt valt dit ongelooflijk op. Toms aanwezigheid zou dus afbreuk doen aan de dreiging die van de Ene Ring uitgaat. Mede om deze reden liet Jackson Toms verhaallijn helemaal achterwege in The Fellowship of the Ring.

Afgezien van dit trekje geeft het boek spaarzame informatie. Elrond en Gandalf omschrijven Tom als iemand die geïsoleerd leeft en een voorkeur heeft om buiten de grote gebeurtenissen te blijven. Tom blijkt al sinds het begin der tijden te bestaan en stond bij de Elfen bekend als Iarwain Ben-adar ('Oud/jong Zonder Vader'). Tolkien zelf heeft menige fantheorie ontkend maar heeft nooit echt uitgelegd wie dit wezen dan wél is. Hij vond dat je niet alles moest uitleggen in je verhalen: "Sommige dingen moeten mysterieus blijven, helemaal als er een verklaring voor bestaat".

Leefwereld


Payne en McKay hebben aangegeven dat thema's zoals verwoesting van de natuur en het leven op Midden-aarde een goede context is voor Toms verschijning. Saurons ambities zijn verbonden met techniek en een mechanische perfectie, die vervolgens wordt opgelegd aan de wereld. Spontane groei en bloei past daar niet in, wat betekent dat Toms wereld zou eindigen.



In de boeken krijgen Frodo, Sam en Pepijn hulp van Tom maar dit is een kwestie van subtiel aansturen en geen actief ingrijpen in de geschiedenis van Midden-aarde. In het tweede seizoen groeit Saurons invloed en dit is inclusief de leefwereld van Tom Bombadil. Hoe zijn rol precies wordt ingevuld moet nog blijken, maar een subtiele aansturing past binnen de geest van dit personage zoals Tolkien dit destijds neerzette.

Waar te zien?


Het tweede seizoen van The Rings of Power gaat op 29 augustus van start op Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Heb jij eerder gehoord over het personage Tom Bombadil?

  • Ja, natuurlijk, ik ben een echte LOTR-fan

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee, eigenlijk niet

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen