search
'Star Trek: Discovery' seizoen 5: een mooie afsluiter van een middelmatige serie
Recensie

'Star Trek: Discovery' seizoen 5: een mooie afsluiter van een middelmatige serie

Na vier wisselvallige seizoenen eindigt de serie met haar sterkste avontuur.

Regie: Olatunde Osunsanmi, Doug Aarniokoski, Andi Armaganian, e.a. | Cast: Sonequa Martin-Green (Michael Burnham), Anthony Rapp (Paul Stamets), Doug Jones (Saru), Mary Wiseman (Sylvia Tilly), David Ajala (Cleveland Booker), e.a. | Afleveringen: 10 | Speelduur: 47-85 minuten | Jaar: 2024

Star Trek: Discovery luidde in 2017 de nieuwe tv-periode in van de langlopende sciencefictionfranchise, maar een daverend succes kon je het niet noemen. Meerdere keren werd van koers veranderd, onder andere vanwege kritiek door fans. Met het vijfde seizoen eindigt Discovery gelukkig alsnog op een hoogtepunt, zodat Star Trek-liefhebbers met een gerust hart de laatste tien afleveringen kunnen bekijken.

Discovery was de eerste Star Trek-serie sinds de rebootfilms waarin Chris Pine een jonge kapitein Kirk vertolkt en speelt zich tien jaar voor diens avonturen af. Hoofdrolspeelster is Michael Burnham, bij aanvang nog een lieutenant-commander maar in seizoen vijf inmiddels kapitein van haar eigen schip. Ook is ze de nooit eerder genoemde geadopteerde zus van de beroemde Vulcan Spock.

Hoewel Discovery vaak verwees naar eerdere Star Trek-avonturen, zag alles er totaal anders uit. Van de moderner ontworpen ruimteschepen tot alienrassen zoals de Klingons, die nu meer op de orks uit The Lord of the Rings lijken. In seizoen twee kwam de charismatische kapitein Pike aan boord, samen met een jongere versie van Spock. Beide personages kregen later met Star Trek: Strange New Worlds hun eigen serie.

Vanaf seizoen drie reisde de Discovery-bemanning honderden jaren in de toekomst voor nieuwe avonturen, waarbij de schrijvers gelukkig veel minder hoefden te verwijzen naar gebeurtenissen uit vroegere Star Trek-series. Omdat de technologie niet heeft stilgestaan kreeg de serie ook veel meer een eigen smoel, dankzij nieuwe ruimteschepen en vreemde alienrassen.

Met het vijfde seizoen laat de serie haar serieuze imago een beetje los. Sonequa Martin-Green lijkt eindelijk wat meer spontaniteit en plezier te kunnen stoppen in de rol van kapitein Burnham. Ook Anthony Rapp als wetenschapsofficier Stamets en Doug Jones als Michaels rechterhand Saru kunnen veel meer spelen met hun personages. Sterker nog, in een tijdreisaflevering wordt een beetje de draak gestoken met het doodserieuze karakter van de eerste seizoenen van Discovery.

Ondanks alle lol en grappige scènes wordt het universum opnieuw bedreigd. Een mysterieus duo van premiejagers zou een uitgestorven alienras op het spoor zijn, dat met onvoorstelbaar geavanceerde technologie zijn DNA over het heelal heeft verspreid en onder meer verantwoordelijk is voor het ontstaan van de mensheid. Die goddelijke kennis mag niet in handen van de verkeerde aliens vallen, dus krijgen Michael en haar bemanning een topgeheime missie om de premiejagers voor te zijn.

Deze intergalactische schattenjacht zorgt voor meer opzichzelfstaande afleveringen dan in de voorgaande seizoenen. De focus ligt daardoor meer op de bemanning en de andere personages die Michael tegenkomt. Een uitstekende ontwikkeling, die van seizoen vijf het beste seizoen van de serie maakt. Toch blijven veel vaste bemanningsleden niet interessant genoeg om echt indruk te maken. Dit in tegenstelling tot het veel betere Strange New Worlds, dat haar bemanning meer luchtige avonturen, drama en een gezonde dosis zelfspot geeft.

Wie weet was Discovery nog beter geworden in een volgend seizoen, maar helaas werd na de opnames van de laatste aflevering bekendgemaakt er geen seizoen zes zal komen. Toch eindigt Michaels avontuur op een bevredigende manier. Het is een mooie afsluiter voor een middelmatige Star Trek-serie. Maar zelfs de meest verzuurde trekkie moet toegeven dat het succes van Discovery ervoor gezorgd heeft dat er meer Star Trek-series actief zijn dan ooit tevoren. De franchise is daardoor weer springlevend.

★★★☆☆

Star Trek: Discovery is te zien bij SkyShowtime.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om Star Trek: Discovery seizoen 5 te gaan kijken?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen