search
Hoe is het nu met de held 'Major Winters' uit de oorlogsserie 'Band of Brothers'?
Series / Specials

Hoe is het nu met de held 'Major Winters' uit de oorlogsserie 'Band of Brothers'?

Damian Lewis maakte zijn grote doorbraak door zijn rol als Major Winters in 'Band of Brothers'.

Damian Lewis is het bekendst door zijn rol als majoor Richard 'Dick' Winters in de miniserie Band of Brothers. Met deze rol kwam zijn definitieve doorbraak. De serie won een Golden Globe en werd genomineerd voor negentien Emmy Awards, waarvan er zes verzilverd werden. Maar hoe gaat het nu met Lewis?

Zijn eerste televisieoptreden was als geneeskundestudent in Hickory Dickory Dock, een speelfilmaflevering van Agatha Christie’s Poirot, uitgezonden in 1995. Hij verscheen ook als een losbandige student in een vroege aflevering van de dramaserie A Touch of Frost (1996) en in de film Robinson Crusoe (1997) als Patrick Conner.

Band of Brothers


In deze tijd werkte Lewis ook als acteur bij de Royal Shakespeare Company, waar hij verschillende rollen speelde. Een van die rollen was in het toneelstuk Hamlet van William Shakespeare. Niemand minder dan Steven Spielberg zat toen in het publiek en zag Lewis aan het werk.

Zo werd Lewis gecast voor de hoofdrol van majoor Richard 'Dick' Winters in de miniserie Band of Brothers uit 2001. Dit was zijn grote doorbraak en was de eerste van meerdere rollen waarvoor hij een geloofwaardig Amerikaans accent moest hebben. Lewis is namelijk Brits. Band of Brothers was toen een groot succes en won een Golden Globe en zes Emmy Awards.

Verdere carrière


Na zijn rol in Band of Brothers speelde Lewis in tal van films en series. Zo schitterde hij in Dreamcatcher (2003), een film van Lawrence Kasdan over een man die bezeten raakt door een kwaadaardige alien. Het personage is Amerikaans, maar wanneer hij bezeten is, neemt hij een Brits accent aan. Na deze rol speelde hij de hoofdrol in Keane (2004) als een Manhattanite met een fragiele mentale toestand die op zoek is naar zijn vermiste dochter. Ondanks de slechte opbrengsten aan de kassa, werd Lewis' acteerprestatie in deze rol zeer goed beoordeeld.



Lewis speelde de rol van Yassen Gregorovich in de film Stormbreaker (2006) en in 2008 speelde hij de hoofdrol van Charlie Crews in de televisieserie Life. Het volgende jaar speelde hij de hoofdrol in The Baker, een film geregisseerd door zijn broer Gareth.

Homeland en Billions


Daarna speelde Lewis in twee grote populaire series. Van 2011 tot 2014 had hij een hoofdrol als Nicholas Brody in de serie Homeland, waarvoor hij een Emmy Award en Golden Globe won. Hij speelde in drie seizoenen van de serie tot zijn personage gedood werd. Hij verschijnt ook wel even in het vierde seizoen.



In 2016 begon hij als miljardair hedgefondsmanager Bobby Axelrod in de serie Billions. Hij verliet de serie in 2021 na vijf seizoenen, maar keerde terug voor de helft van seizoen 7. In 2016 verscheen Lewis ook in de Britse spionagefilm Our Kind of Traitor en in 2019 was hij te zien als Steve McQueen in Once Upon a Time in Hollywood van Quentin Tarantino. Het voorlopig laatste project waarin Lewis te zien was, is de Britse spionageserie A Spy Among Friends (2022), die hij ook produceerde.

Muziek


In een interview met The Guardian in oktober 2022 vertelde Lewis dat hij al lange tijd de ambitie had om muzikant te worden en dat hij had samengewerkt met jazzartiest Giacomo Smith, eerst aan covers en daarna aan het schrijven van nieuw materiaal voor een album dat in 2023 zou uitkomen:

Bekijk op instagram


"Ik begon te schrijven en ontdekte dat er veel was dat ik eigenlijk wilde schrijven, en voor we het wisten hadden we genoeg nummers voor een album. We zijn geëindigd met een rootsy, jazzy, rock-'n-roll-achtig, singer-songwriter-achtig album." Lewis bracht zijn debuutsingle Down On the Bowery uit op 13 april 2023. Zijn debuutalbum, Mission Creep, werd in juni dat jaar uitgebracht.

Toekomst


Naast muziek maken is Lewis ook nog steeds bezig met acteren. Zo zijn er twee projecten die aankomen waarin hij speelt. Er is de film The Radleys, waarin hij de hoofdrol zal spelen en die gepland staat om later dit jaar uit te komen. En er is ook de serie Wolf Hall: The Mirror and the Light waarin hij de rol van koning Henry VIII zal spelen.



Lewis is tegenwoordig dus zowel met acteren als muziek bezig. Wil je Lewis zien in Band of Brothers? De serie kan je bekijken op HBO Max. Ook de andere twee grote series, Homeland en Billions, waarin hij speelde kan je zien op respectievelijk Disney+ en Ziggo.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Stelling: Band of Brothers is de beste oorlogsserie ooit gemaakt

  • Eens

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Oneens

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen