search
'The Veil': teleurstellende opeenstapeling van leugens
Recensie

'The Veil': teleurstellende opeenstapeling van leugens

Een bewogen autorit van een terreurverdachte en een Interpolagent gaat gepaard met volop en intriges.

Regie: Daina Reid, Damon Thomas | Cast: Elisabeth Moss (Imogen Salter), Yumna Marwan (Adilah El Idrissi), Dali Benssalah (Malik Amar), Josh Charles (Max Peterson), Thibault de Montalembert (Magritte), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 42-49 minuten| Jaar: 2024

Adilah zit in een vluchtelingenkamp in Syrië, waar ze wordt aangevallen door andere kampbewoners die hebben ontdekt dat ze banden heeft met IS. Interpolagent Imogen schiet te hulp en weet haar naar Istanbul te krijgen. De twee vrouwen lijken elkaar aanvankelijk best te mogen, maar hun band komt stevig onder druk te staan wanneer Imogen doorkrijgt dat Adilah best een grote rol speelde in de plannen van IS.

We leren Imogen kennen als iemand die haar gevoelens nooit haar missie laat beïnvloeden en weet hoe ze medeleven moet veinzen. Ze doet dit ook bij Adilah, aangezien zij bekend is met de details van een geplande aanslag op een westers doelwit. Maar omdat Adilah al snel door alle trucjes heen prikt, wordt Imogen gedwongen om een kwetsbare kant van zichzelf te tonen. Tegen haar verwachting in begint ze daarbij steeds meer te geven om Adilah.

De premisse van The Veil heeft potentie maar helaas zijn er aardig wat aspecten die een spannende miniserie tegenwerken. Er is duidelijk veel aandacht besteed aan de esthetiek, maar qua spelregie schiet de serie flink tekort. Niet dat de acteurs slechte prestaties leveren, maar in veel scènes is duidelijk zichtbaar dat ze te weinig regieaanwijzingen hebben gekregen, waardoor hun spel geforceerd en leeg aanvoelt. Enkel Yumna Marwan weet als Adilah een overtuigende rol neer te zetten.

Het is behoorlijk lastig om Imogen in je hart te sluiten. Haar daden zijn weliswaar goed, maar door haar arrogantie en cynisme zijn we eerder geneigd om partij te kiezen voor Adilah. Als dit een bewuste keuze van de makers was geweest, dan had dit voor een interessante kijkervaring kunnen zorgen, maar het is overduidelijk dat we het met Imogen als protagonist moeten doen. Het verloop van het verhaal zal daardoor menigeen koud laten.

Ondanks de vele gebreken blijft het verhaal lange tijd interessant, waardoor The Veil voor meerdere afleveringen op haar premisse kan leunen. Maar door te lang te blijven hangen in het mysterie over wat precies de waarheid is, blijft gaandeweg geen houvast meer over. De laatste aflevering legt weliswaar alle puzzelstukjes aan elkaar, maar doet dat met een hoop uitleg die nauwelijks aansluit op eerder verstrekte informatie. Daardoor weet ook het einde niet bepaald indruk te maken.

★★☆☆☆

The Veil is te zien bij Disney+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan The Veil te gaan kijken?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen