search
'La Vita che Volevi': het leven dat niemand wilde
Recensie

'La Vita che Volevi': het leven dat niemand wilde

De diepgang ontbreekt volledig in dit Italiaanse liefdesdrama vol slap acteerwerk.

Regie: Ivan Cotroneo | Cast: Vittoria Schisano (Gloria), Pina Turco (Marina), Giuseppe Zeno (Sergio), Nicola Bello (Andrea), Alessio Lapice (Pietro), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 47-50 minuten | Jaar: 2024

In Italië houden ze er wel van om de boel te romantiseren, aan te dikken en vooral flink te overdrijven. Geen volk beheerst de kunst om ergens heel veel te maken zo goed als de Italianen. Ook La Vita che Volevi ('het leven dat je wilde') laat dit zien: veel ophef om weinig. Hoewel er best spannende dingen gebeuren in het leven van Gloria, is de uitvoering maar zozo.

Na haar transitie heeft Gloria haar leven helemaal op de rit; ze is succesvol met haar eigen bedrijf en heeft een leuk sociaal leven. Maar dan duikt ineens na jaren haar oude jeugdvriendin Marina op met schokkend nieuws: ze is ernstig ziek en wil haar kinderen op het ergste voorbereiden."

Geen verkeerde basis voor een serie, maar de uitvoering is niet best. De focus ligt namelijk niet op de inhoud, maar op de dramatisering. Zo komt de kijker vrijwel niets te weten over de aard van Marina's ziekte of het leven dat haar kinderen tot dit moment hadden. Hoe en waarom Marina er twee mannen op nahoudt wordt niet uitgelegd, maar dat het dramatisch is leidt geen twijfel.

Het acteerwerk maakt het er niet beter op. Pietro is een psychopaat, maar lijkt meer op een laffe crimineel. Elke beweging en elke gezichtsuitdrukking wordt sterk overdreven. Hetzelfde geldt voor alle gedramatiseerde scènes. Zelfs als er weinig aan de hand is, wordt er geacteerd alsof het een lieve lust is. Alsof dit nog niet genoeg is, wordt alles voorzien van luide, melodramatische muziek.

Vittoria Schisano is als Gloria de enige die het allemaal nog een beetje geloofwaardig weet te brengen. Mogelijk komt dat doordat zij met haar deelname aan deze productie een boodschap hoopt over te brengen. Schisano maakte namelijk zelf ook een transitie door en wil laten zien hoe lastig het is om geboren te worden in het verkeerde lichaam.

De makers lijken echter weinig interesse te hebben in voorbeeldfuncties. Roken, zwangere vrouwen die drinken en kinderen die aan hun lot worden overgelaten zijn in La Vita che Volevi doodnormaal. Dit laatste is mede te wijten aan een slechte uitwerking, want waar de pasgeboren Lorenzo uithangt als Gloria en Sergio samen door de wijngaarden wandelen, daar lijkt niemand over na te hebben gedacht.

Er gebeurt stiekem best een hoop in La Vita che Volevi, maar met over de top acteerwerk en volop gemiste kansen is de uitwerking matig. Mogelijk had dit drama veel beter kunnen uitpakken als er wat meer aandacht was besteed aan de uitdieping van de personages en de manier waarop de makers bepaalde boodschappen overgebracht wilden hebben.

★☆☆☆☆

La Vita che Volevi is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om La Vita che Volevi te gaan kijken?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen