search
Deze scifi-actieserie had alles in zich om een hit te zijn: 'Beforeigners'
Series / Specials

Deze scifi-actieserie had alles in zich om een hit te zijn: 'Beforeigners'

De van oorsprong Noorse productie scoorde zo goed dat deze internationaal werd uitgezonden.

Wanneer je de synopsis van Beforeigners leest dan is het verhaal niet in één bepaalde categorie te plaatsen. De serie telt twee seizoenen en biedt een mix van science fiction, actie, misdaad, humor en een vleugje fantasy. De makers lieten zich inspireren door films zoals District 9 en de serie The Leftovers.

Met Beforeigners wilden de makers Anne Bjørnstad en Eilif Skodvin een verhaal brengen over tijdreizigers die in Noorwegen terechtkomen. Zo ontstond het verhaal over mensen uit de steentijd, de vikingtijd en de 19e eeuw, die op onverklaarbare wijze in Oslo belanden. De Viking Alfhildr (Katja Kosonen) wil zich graag bewijzen en gaat bij de politie aan de slag.

Moordzaak


Samen met haar 21-eeuwse partner Lars (Nicolai Cleve Broch) krijgt Alfhildr direct met een moordzaak te maken. Het betreft een vrouw uit de steentijd die dood wordt aangetroffen. Daarnaast staat de maatschappij behoorlijk op zijn kop, aangezien deze tijdmigranten hun plaats proberen te vinden in de Noorse samenleving, ondanks dat zij de Noorse taal niet machtig zijn.

Beforeigners was in eerste instantie als miniserie bedoeld maar scoorde dusdanig goed dat er een tweede seizoen kwam. Het scifi-element is onmiskenbaar en daarnaast is er droge humor te vinden in het verhaal, met een knipoog naar de actualiteit. Zo wordt Alfhildr op haar eerste werkdag voorgesteld als "een nieuwe collega met een multi-temporele achtergrond". Het verschijnen van de beruchte serieomoordenaar Jack the Ripper, gedurende het tweede seizoen, wordt door de media omschreven als een "niet-geregistreerde tijdmigrant die een scheermes-achtig object bij zich draagt".

Oog voor detail


Bjørnstad en Skodvin hadden duidelijk een oog voor detail. Zo huurden ze taalwetenschappers in om de taalbarrière geloofwaardig op het scherm te brengen. Per slot van rekening spreekt een Viking uit de middeleeuwen Oudnoors, wat totaal anders klinkt dan modern Noors. Hetzelfde geldt voor de mensen uit de steentijd en de reizigers uit de 19e eeuw. Hoofdrolspeelster Krista Kosonen is van oorsprong Fins en moest zowel modern Noors als Oudnoors leren voor haar rol als Alfhildr in deze bijzondere scifi-actieserie.



Beforeigners is te zien op SkyShowtime.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Vind jij de serie Beforeigners een goede kijktip?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen