search
Disney+-serie 'Becoming Karl Lagerfeld': Franse serie over Duitse modeontwerper blijft wat steken in saai liefdesverhaal
Recensie

Disney+-serie 'Becoming Karl Lagerfeld': Franse serie over Duitse modeontwerper blijft wat steken in saai liefdesverhaal

Deze biografische serie over Karl Lagerfeld behoort toe aan Daniel Brühl.

Regie: Audrey Estrougo, Jérôme Salle | Cast: Daniel Brühl (Karl Lagerfeld), Théodore Pellerin (Jacques de Bascher), Arnaud Valois (Yves Saint Laurent), Alex Lutz (Pierre Bergé), Agnès Jaoui (Gaby Aghion), Sunnyi Melles (Marlene Dietrich), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 38-49 minuten | Jaar: 2024

Omdat biopics een goudmijn zijn geworden voor serieproducenten, grasduinen ze nu ook in de levens van modeontwerpers. Onlangs stonden Christian Dior en Coco Chanel centraal in de Engelstalige serie The New Look en nu is Karl Lagerfeld aan de beurt. Men had ook kunnen kiezen voor een serie over Yves Saint Laurent, maar omdat er al twee recente bioscoopfilms over diens turbulente leven bestaan, werd buitenbeentje Lagerfeld de antiheld en Saint Laurent een nevenpersonage. Lagerfelds leven voelt wat saaier aan dan dat van Dior of Chanel, maar hij blijkt kleurrijk en excentriek genoeg om zes afleveringen te vullen.

Of je in Becoming Karl Lagerfeld de echte Lagerfeld leert kennen, valt te betwijfelen. De man verborg zich in de latere jaren van zijn leven achter een karikaturale look: die zonnebril, dat paardenstaartje, die zilveren haren, die handschoenen zonder toppen, die hoge kraag... Lagerfeld hield van een ondoordringbare façade. Acteur Daniel Brühl probeert die met een geloofwaardige vertolking wat te doorprikken, maar aan het begin van elke aflevering wordt de kijker gewaarschuwd dat de serie slechts is geïnspireerd door het leven van de modeontwerper. Een kwestie van indekken dus.

Waar kwam die angst vandaan om zijn ware aard te tonen? Volgens het boek Kaiser Karl van Raphaelle Bacque dat aan de basis van de serie lag leefde Lagerfeld tijdens zijn jeugd zeer geïsoleerd, in een eigen wereld van boeken en illustraties, maar zonder intimiteit. Mogelijk speelde later ook de haat die hij als Duitse modeontwerper in Parijs voelde een rol. Maar Becoming Karl Lagerfeld is uiteindelijk niet zo geïnteresseerd om een tip van de sluier op te lichten. Behalve in beperkte mate via een liefdesverhaal.

De meestal Frans gesproken serie beslaat zo'n tien jaar uit het leven van Lagerfeld, te beginnen in 1972. Hij werkt dan nog als ontwerper voor modehuis Chloé van Gaby Aghion. Zijn carrière en leven komen in een stroomversnelling wanneer hij Jacques de Bascher ontmoet. Deze dandy/gigolo inspireert hem, maar Karl heeft het moeilijk met intieme relaties. De spanning tussen de twee loopt op wanneer De Bascher een relatie begint met Yves Saint Laurent, een vriend en concurrent van Lagerfeld. Het wordt nog erger wanneer Saint Laurent ontspoort en zijn partner Lagerfeld daarvoor verantwoordelijk houdt.

Waar The New Look focuste op het traumatische oorlogsverleden van Dior en de collaboratie van Chanel, zoekt Becoming Karl Lagerfeld het in de woelige romance tussen Lagerfeld en De Bascher. Dat maakt de serie geschikt voor liefhebbers van melodrama's, maar voor een boeiend verhaal bevatte het leven van Lagerfeld interessantere thema's. Die worden weliswaar aangehaald, maar verder gebeurt daar niets mee. Een van de spectaculairste gebeurtenissen in het leven van Lagerfeld was zijn immens succesvolle overname van Chanel. Niets daarover in de serie, behalve dan één shot van een fax.

Hoewel Jacques de Bascher een flamboyante en intelligente persoon moet geweest zijn die kunstenaars kon motiveren, komt hij hier vooral over als een irritante parasiet, een losgeslagen nicht met een Freddy Mercury-levensstijl die nogal saai rebelleert tegen zijn katholieke opvoeding. Heel boeiend is hij niet, vooral omdat hij constant zeurt dat hij zich ongelukkig voelt. Veel leuker dan de repetitieve De Bascher zijn diva Marlene Dietrich, die Lagerfeld voor zijn karretje hoopt te spannen, of de gif spuwende en complotterende Pierre Bergé als de schurk van dienst.

Dat de serie toch nog te pruimen valt, is te danken aan Daniel Brühl, die de moeilijke taak had om de enigmatische titelfiguur leven in te blazen. Hij maakt de titel waar door het Lagerfeld-masker op te zetten, maar niet zonder barsten in zijn harnas te tonen. Een ander pluspunt is dat de Franse regisseur Jérôme Salle, die vooral roem verwierf met de Largo Winch-films, er geen videoclipshow van maakt, maar een vlotjes geregisseerd drama waarin acteurs, kostuums en decors op de voorgrond treden. Als dit niet genoeg zijn om te bekoren, probeer dan The New Look uit.



Becoming Karl Lagerfeld is te zien bij Disney Plus.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om Becoming Karl Lagerfeld te gaan kijken?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen