search
Unieke scifi-serie op de perfecte 100%: Griezelige verandering op sinistere planeet
Series / Specials

Unieke scifi-serie op de perfecte 100%: Griezelige verandering op sinistere planeet

Deze unieke scifi-serie vertelt het mysterieuze en angstaanjagende verhaal over een meedogenloze planeet.

Speciaal voor HBO Max bewerkten Joseph Bennett en Charles Huettner hun korte animatiefilm Scavengers tot een serie, getiteld Scavengers Reign. Je kunt 'scavenger' vertalen als 'opruimer'; het woord refereert aan dieren die karkassen eten, zoals gieren en coyotes. 'Scavenger' duidt ook iemand aan die in afval naar nuttige spullen zoekt.

De serie telt twaalf afleveringen en is getekend in de stijl van de Franse meester Jean "Mœbius" Giraud. Zijn stijl inspireerde ook de visuele vormgeving van films als Alien en The Fifth Element. Als kijker word je meegetrokken in een hypnotiserend ecosysteem, dat voor mensen moeilijk te bevatten is.

Subtiele dreiging


Nadat hun ruimteschip Demeter wordt beschadigd door een zonnevlam ontsnapt de bemanning in afzonderlijke ruimtesloepen en raakt van elkaar gescheiden. Uiteindelijk komen ze terecht op de planeet Vesta. Ze moeten zien te overleven, terwijl ze het neergestorte ruimteschip terug proberen te vinden. We maken kennis met drie groepen: Azi (Wunmi Mosaku) werkt samen met de robot Levi (Alia Shawkat), Sam (Bob Stephenson) en Ursula (Sunita Mani) vormen ook een tweetal, terwijl Kamen (Ted Levenstead) alleen is gestrand. Kamen vormt op een gegeven moment een band met een telepathisch wezen op de planeet, genaamd Hollow.

Vesta wordt enerzijds op een sprookjesachtige manier voorgesteld: je ziet wezens en landschappen die in niets lijken op wat op aarde groeit en leeft. Er zijn ondergrondse bossen, levende ballonnen en dieren die hun prooi kunnen klonen. Er gaat echter ook een subtiele dreiging uit van de planeet. Zo worden de circuits van de robot Levi 'geïnfecteerd' door schimmel en sporen, waardoor de robot geleidelijk in iets anders verandert.

Redder in nood


Scavengers Reign krijgt van de recensenten op Rotten Tomatoes de perfecte score van 100%. Het publiek geeft 94% en blijft dus niet ver achter. HBO Max cancelde desondanks de serie na één seizoen.



Netflix bleek de redder in nood. In mei heeft het streamingplatform de serie overgenomen en deze is nu in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Ierland te streamen. De verwachting is dat de serie te zijner tijd ook in Nederland te zien zal zijn.

Toekomst?


Netflix heeft daarnaast bekendgemaakt dat een tweede seizoen een serieuze overweging is mits het eerste seizoen goed bekeken wordt. In de tussentijd kun je de oorspronkelijke korte film Scavengers hier bekijken.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Stelling: Mensen hechten teveel waarde aan de scores op Rotten Tomatoes

  • Eens

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Oneens

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen