search
'Tracker': goed uitgevoerde ouderwetse televisie
Recensie

'Tracker': goed uitgevoerde ouderwetse televisie

Elke aflevering is exact hetzelfde en toch steeds weer op een leuke manier ingevuld.

Regie: Ken Olin, Bethany Rooney, Gonzalo Arnat | Cast: Justin Hartley (Colter Shaw), Robin Weigert (Teddi), Abby McEnany (Velma), Eric Graise (Bobby), Fiona Rene (Reenie), Marley Shelton (Erika Kennedy), e.a. | Afleveringen: 13 | Speelduur: 41-45 minuten | Jaar: 2024

Colter Shaw spoort voor een fikse vergoeding vermiste mensen op. Hij is succesvol en professioneel, maar ook ethisch: zijn opdrachtgevers hoeven alleent te betalen als hij de persoon in kwestie daadwerkelijk vindt. Voor zijn werk krijgt Colter hulp van hacker Bobby, advocate Reenie en echtpaar Teddi en Velma, dat hem op afstand bijstaat wanneer hij hulp nodig heeft met het achterhalen van iemands identiteit. Samen met zijn team behaalt hij keer op keer het gewenste resultaat.

En dat terwijl Tracker is gebaseerd op het boek The Never Game, waarin Colter slechts één spannende zaak oplost. Iemand las het en bedacht dat dit hoofdpersonage net als Jessica Fletcher of MacGyver net zo goed elke week kan worden opgetrommeld. Het draagt niets bij aan de evolutie van televisieseries, maar het is evengoed een prima idee.

Zijn stoere naam had Colter al uit het boek, maar zijn mannelijkheid wordt in de serie extra benadrukt door wat ruige gitaarmuziek. Hoofdrolspeler Justin Hartley is ook producent, dus die zorgt er wel voor dat zijn wasbordje af en toe in beeld komt en Colter in elke stressvolle situatie het hoofd koel houdt.

Er zou wat verdieping mogelijk zijn als Colter meer fouten zou maken en misschien zelfs eens een keer een zaak niet kan oplossen, maar dit is simpelweg niet zo'n serie. Colter is een feilloos personage en geen enkele kijker hoeft te vrezen dat het verhaal te complex wordt. Er is een vederlichte plotlijn over Colters vader, maar die wordt in het hele middenstuk nul keer benoemd.

Tracker is een fictieserie in de meest conventionele basisvorm, die voor elke aflevering braaf dezelfde structuur aanhoudt: een korte introductie van degene die vermist gaat worden, Colter neemt de klus aan, hij spoort wat mogelijke verdachten op en ondervraagt ze, er wordt ineens een groter plaatje zichtbaar, de slechteriken willen niet dat hij ze op het spoor komt, een spannend hoogtepunt en een happy end. Anno 2024 weinig indrukwekkend, maar het lukt de makers toch om binnen die formule keer op keer te verrassen met de invulling.

Geheel volgens de tradities van de uiterst conventionele Amerikaanse serie is Tracker opgenomen in en rondom Vancouver, net zoals The X-Files en Supernatural, want niets oogt zo 'all-American' als Canada. Visueel is Tracker dan ook een puur voor televisie gemaakte productie: soms een beetje flets door de standaard shots en camerapostities, maar evengoed strak en professioneel.

De cast bestaat grotendeels uit anonieme acteurs, met hier en daar enkele gezichten die bekend zijn van televisie. Teddi wordt bijvoorbeeld gespeeld door Robin Weigert, een actrice die de meesten wel ergens van kennen. Ook Jensen Ackles uit Supernatural duikt even op; die vond het vast leuk om weer terug te zijn in zijn oude werkomgeving. Tussen alle onbekende gezichten zit gelukkig geen enkele acteur die overkomt als iemand die van de straat is geplukt om even snel een rol in te vullen.

Hoewel Tracker qua opzet een ouderwetse serie is, blijft zij niet volledig in het verleden steken: Teddi en Velma zijn twee getrouwde dames, Bobby is (ietwat) zwart en Reenie is Aziatisch. Wanneer Colter door een vrouw wordt ingehuurd om haar zoon te vinden en hij haar vraagt of die een vriendin heeft, antwoordt zij dat ze hem nooit naar zijn geaardheid heeft gevraagd. Niet verkeerd om kijkers met deze babystapjes de eenentwintigste eeuw in te lokken.

Een introliedje en een tenenkrommende eindgrap gevolgd door een freezeframe terwijl de aftiteling voorbijraast gingen de makers waarschijnlijk net te ver, maar voor de rest is het weer terug naar de jaren tachtig met dit achterhaalde maar nog steeds functionerende format. Het is dan ook geen verrassing dat de serie in de VS aansloeg en al gauw groen licht kreeg voor een tweede seizoen. Tracker is het tegenovergestelde van baanbrekend, maar is in ieder geval eenheidsworst van een topkok.

★★★☆☆

Tracker is te zien bij Disney+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om Tracker te gaan kijken?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen