search
De scifi-film met Bruce Willis is ronduit geweldig en de tv-serie die daarna verscheen is zeker de moeite waard
Series / Specials

De scifi-film met Bruce Willis is ronduit geweldig en de tv-serie die daarna verscheen is zeker de moeite waard

Zowel de film als de serie '12 Monkeys' was een groot succes.

In 1995 kwam de scifi-film 12 Monkeys uit met Bruce Willis, Madeleine Stowe en Brad Pitt in de hoofdrollen. Het ontving positieve recensies van critici en bracht wereldwijd meer dan 168,8 miljoen dollar op. 20 jaar later werd de gelijknamige serie 12 Monkeys gemaakt, die losjes gebaseerd is op de film.

De serie 12 Monkeys werd gemaakt door Terry Matalas en Travis Fickett en is losjes gebaseerd op de gelijknamige film, die zelf geïnspireerd was door Chris Marker's korte film La Jetée uit 1962. Het liep van 2015 tot 2018 gedurende 4 seizoenen met een totaal van 47 afleveringen.

Army of the 12 Monkeys


In 12 Monkeys spelen Aaron Stanford en Amanda Schull de hoofdrollen als James Cole en Dr. Cassandra "Cassie" Railly, twee vreemden die door het lot bij elkaar worden gebracht met de missie om tijdreizen te gebruiken om de destructieve plannen van de mysterieuze organisatie Army of the 12 Monkeys te stoppen. Kirk Acevedo en Noah Bean spelen ook in het eerste seizoen.

In het tweede seizoen maakt Bean een gastoptreden, en Todd Stashwick, Emily Hampshire en Barbara Sukowa worden gepromoveerd van terugkerende gasten naar vaste castleden. Stanford, Schull en Hampshire spelen heruitgevonden versies van de personages die respectievelijk door Willis, Stowe en Pitt werden vertolkt in de film. Stowe maakte een gastoptreden in het tweede seizoen in een kleine maar cruciale rol.

Verhaal


In het jaar 2043 is James Cole (Stanford) gerekruteerd door een team van wetenschappers, onder leiding van natuurkundige Katarina Jones (Sukowa), om terug in de tijd te reizen naar het jaar 2015 en de vrijlating van een dodelijk virus door de mysterieuze organisatie bekend als de Army of the 12 Monkeys te stoppen.



In de oorspronkelijke tijdlijn van Cole veroorzaakte het virus een plaag die in 2017 leidde tot de dood van zeven miljard mensen en de mutaties van het virus zouden uiteindelijk het einde van het menselijk ras betekenen. In de tijdlijn van 2015 zal Cole de briljante viroloog Dr. Cassandra "Cassie" Railly (Schull) ontmoeten en haar hulp inroepen. Verder in de serie komt Cole heel wat andere mensen tegen onder wie de aan psychische problemen lijdende Jennifer Goines (Hampshire).

Van Splinter naar 12 Monkeys


Matalas en Fickett, die eerder samen hadden geschreven voor de series Nikita en Terra Nova, schreven een origineel scenario voor een televisiepilot met een verhaal rond tijdreizen, genaamd Splinter. Uiteindelijk belandde dit scenario op de kantoren van Atlas Entertainment, die de film 12 Monkeys had geproduceerd en al een tijdje een televisieserie gebaseerd op die film wilde maken.



Na enige overweging kwamen Matalas en Fickett tot een overeenkomst met Atlas Entertainment om Splinter om te vormen tot een 12 Monkeys-aanpassing. Volgens Matalas werd het grootste deel van de Splinter-pilot veranderd, behalve de algemene structuur van het verhaal, namelijk een poging om een man in het verleden te stoppen, het concept van dezelfde klok vanuit verschillende tijdstippen, de terminologie die werd gebruikt voor tijdreizen (splintering) en een vrouwelijke hoofdpersonage genaamd Cassie.

Positief ontvangen


De serie 12 Monkeys werd net als de film goed ontvangen, hoewel het niet onmiddellijk het geval was. Zo kreeg het eerste seizoen van 12 Monkeys gemengde recensies met een score van 60% op Rotten Tomatoes. Vanaf het tweede seizoen kreeg de serie wel positieve reacties met een score van 92% voor seizoen twee.



Het derde en vierde seizoen van 12 Monkeys waren ook een groot succes en kregen zelfs een perfecte score van 100% op Rotten Tomatoes. Deze twee laatste seizoenen van de serie waren heel geliefd en sloten het verhaal perfect af. De serie was uiteindelijk een even groot succes als de film en is zeker de moeite waard om te zien.

Kijken?


De serie 12 Monkeys is op dit moment niet te streamen, huren, kopen of downloaden via streamingdiensten in Nederland, maar je kan de serie wel kopen op dvd of blu-ray.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

12 Monkeys: is de serie echt zo goed?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen