search
Deze bejubelde HBO-serie uit 2019 wist een waargebeurde ramp perfect te verfilmen
Series / Specials

Deze bejubelde HBO-serie uit 2019 wist een waargebeurde ramp perfect te verfilmen

'Chernobyl' is een levendige en gedetailleerde hervertelling van de kernramp van Tsjernobyl in 1986.

Iedereen weet wat er in 1986 in Tsjernobyl is gebeurd, of je nu al geboren was of niet. In 2019 maakten de zenders HBO en Sky Atlantic daar een serie rond met Chernobyl die gebaseerd is op de kernramp van Tsjernobyl in 1986.

Chernobyl is gemaakt door Craig Mazin, die ook de showrunner is van de serie The Last of Us. Het is een levendige en gedetailleerde hervertelling van de kernramp van Tsjernobyl in 1986 in de Sovjet-Unie. De hoofdrollen worden vertolkt door Jared Harris, Stellan Skarsgård, Paul Ritter, Jessie Buckley en Emily Watson.

Vijf afleveringen


De serie verpakt de crisis zorgvuldig in vijf afleveringen, waarbij de eerste aflevering een gespannen reconstructie van de ramp zelf is, terwijl de volgende vier afleveringen de nasleep en het onderzoek naar het falen van de overheid om te reageren behandelen.

Elk moment is vakkundig (en ongemakkelijk) gemaakt om de instortende wereld weer te geven. Een miniserie van vijf afleveringen voelt als de juiste hoeveelheid ruimte om het incident beknopt uit te werken met aandacht voor kleine momenten om het verhaal de kracht te geven die het verdient.

Herinneringen


Chernobyl is grotendeels gebaseerd op de herinneringen van de inwoners van Pripyat (een stad in Oekraïne), zoals verteld door de Wit-Russische Nobelprijswinnaar Svetlana Alexijevitsj in haar boek Voices from Chernobyl.



Onderzoekers hebben gedocumenteerd dat Alexijevitsj in haar interviews haar eigen woorden heeft ingevoegd en haar uitgebreide herzieningen - zelfs van de ene editie naar de andere - van haar interviews, wat suggereert dat haar werken niet als rechttoe rechtaan geschiedenis moeten worden beschouwd. De serie is dan ook een dramatisering van de ramp.

Muziek


Muziek is een belangrijk deel van een serie. Voor Chernobyl was het de IJslandse componist Hildur Guðnadóttir die daarvoor zorgde. Om een unieke score voor de serie op te nemen, ging Guðnadóttir naar de kerncentrale Ignalina in Litouwen, waar veel van de serie werd gefilmd, om unieke omgevingsgeluiden op te nemen met behulp van geluidsopnamespecialist Chris Watson en scoreproducent Sam Slater.



Daarna luisterden ze in de studio urenlang naar de opnames en sampleden ze geluiden daaruit. Guðnadóttir componeerde het grootste deel van de muziek voor de soundtrack van Chernobyl uit die opnames. Dit was het allemaal waard, want ze won uiteindelijk de Grammy Award voor Beste Score Soundtrack voor Visuele Media.

Lovende kritieken


Chernobyl kreeg lovende kritieken voor zijn cinematografie, historische nauwkeurigheid, acteerprestaties, sfeer, toon, scenario en muzikale score. Bij de Emmy Awards ontving de serie 19 nominaties en won er tien. Bij de Golden Globe Awards won de serie de prijs voor Beste Miniserie of Televisiefilm en won Skarsgård voor Beste Mannelijke Bijrol in een Serie, Miniserie of Televisiefilm.



Op Rotten Tomatoes heeft Chernobyl ook een hoge score van 95%. De kritische consensus op de website luidt: "Chernobyl boeit met een sluipende angst die nooit verdwijnt, en dramatiseert een nationale tragedie met voortreffelijk vakmanschap en een intelligente ontleding van institutioneel verval."

Kijken?


Wil je Chernobyl zien? Je kan de miniserie bekijken op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ik wil dat ze meer series als Chernobyl maken

  • Ja, graag!

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee, niet mijn genre

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen