search
Deze scifi-films van Disney kreeg een tv-serie die beter is: "onderscheidende stijl die nergens anders te zien is"
Series / Specials

Deze scifi-films van Disney kreeg een tv-serie die beter is: "onderscheidende stijl die nergens anders te zien is"

'Tron: Uprising' vindt plaats tussen de gebeurtenissen van de films 'Tron' en 'Tron: Legacy'.

In 1982 kwam de sciencefictionfilm Tron uit, de eerste film in de Tron-franchise, met Jeff Bridges in de hoofdrol als Kevin Flynn. Het werd een cultfilm en werd geprezen om zijn baanbrekende visuele effecten en het uitgebreide gebruik van vroege computergegenereerde beelden. De film werd gevolgd door de vervolgfilm Tron: Legacy uit 2010, die zich 28 jaar na de gebeurtenissen van de eerste film afspeelt.

Deze twee films kregen in 2013 een geanimeerde spin-offserie met Tron: Uprising, die zich afspeelt in het fictieve Tron-universum en plaatsvindt tussen de gebeurtenissen van de films Tron en Tron: Legacy. In totaal werden er 19 afleveringen geproduceerd en uitgezonden op Disney XD.

Verhaal


In Tron: Uprising volgen we Beck (Elijah Wood), een jong programma dat de leider wordt van een revolutie binnen de computerwereld van de Grid tegen de kwaadaardige Clu (Fred Tatasciore) en zijn handlangers. Als monteur wordt hij getraind door Tron (Bruce Boxleitner), de grootste krijger die de Grid ooit heeft gekend.

Tron traint Beck niet alleen in vechttechnieken en light cycle-vaardigheden om de brute militaire bezetting van de stad Argon uit te dagen, maar begeleidt hem ook om zijn jeugdige, impulsieve aard te overstijgen en een moedige en krachtige leider te worden. Beck neemt Trons identiteit aan en wordt de vijand van Generaal Tesler (Lance Henriksen) en zijn onderdrukkende troepen.

Onderscheidende stijl


Tron: Uprising heeft een animatiestijl die een mix is van 2D-animatie en CGI-animatie. De stijl van de serie is geïnspireerd door Star Wars: The Clone Wars, ThunderCats en Aeon Flux. Regisseur van Tron: Uprising Charlie Bean legde uit: "Het idee was om een onderscheidende stijl te creëren voor de CG-serie die nergens anders op televisie of in films te zien is."



Bean werkte nauw samen met art director Alberto Mielgo, personage-ontwerper Robert Valley en hoofdontwerper van voertuigen Daniel Simon, die eerder verantwoordelijk was voor veel voertuigontwerpen in de film Tron: Legacy, waaronder de light cycles. Mielgo won in 2013 de Emmy Award voor zijn art direction in de serie.

Tron: Ares


Tron: Uprising ontving vooral positieve reacties, maar ondanks de goede recensies annuleerde Disney de serie na een seizoen van 19 afleveringen vanwege de willekeurige uitzendtijden van de afleveringen.



Maar dit is niet het einde van de Tron-franchise, want er is een volgende film die er aankomt met Tron: Ares. Dit vervolg op Tron en Tron: Legacy staat gepland om uit te komen in oktober 2025.

Kijken?


Wil je Tron: Uprising zien? Je kan alle afleveringen bekijken op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Kijk jij uit naar de nieuwe film Tron: Ares die in oktober 2025 verschijnt?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen