search
'House of the Dragon': Wurggreep van obsessie, machtsspel en de bloedmagie van de Targaryens
Series / Specials

'House of the Dragon': Wurggreep van obsessie, machtsspel en de bloedmagie van de Targaryens

Aegon Targaryens droom was het begin van Westeros' verovering en leidde tot intense familieconflicten en magische intriges.

In het eerste en tweede deel werd beschreven hoe de Targaryens passen binnen de gewoontes van Valyria. Hun komst naar Drakensteen maakte ze kwetsbaarder, doordat deze omgeving niet volledig aansloot op drakenrijders. Ook was magie in de wereld verzwakt na de Doem. Toen waren immers vrijwel alle draken uitgestorven, terwijl de aanwezigheid van draken magische krachten juist versterkt.

Nadat de Targaryens ongeveer honderd jaar in Westeros hadden gewoond kreeg Aegon een voorspellende droom. Vanaf dat moment speelde de droom op de achtergrond een grote rol. Het veiligstellen van toekomstige Targaryen-koningen bepaalde immers ook het lot van de wereld. Door de tijd gebruikten Targaryens magiërs om dingen voor elkaar te krijgen of praktiseerden zelf magie, waarbij de profetie door de tijd heen verschillend werd geïnterpreteerd. Hierbij speelde de nodige onderlinge strijd, die in latere tijden tot de Dans der Draken leidde: het tegenovergestelde van het doel werd bereikt.

Geen banier


Aegon was de zevende generatie Targaryen die op Drakensteen woonde. Het kasteel had een gunstige ligging aangezien het aan een vulkaan was gebouwd. Dit bood de benodigde hitte voor het kweken van drakeneieren. Sinds Aenars komst waren vier van de vijf draken gestorven en was alleen Balerion nog over, maar twee eieren waren uitgekomen waardoor de Targaryens drie draken hadden. Deze werden Vhagar en Meraxes genoemd, naar Valyrische goden. Draken kunnen zich voortplanten door te paren, maar zijn ook in staat om zichzelf te bevruchten en op die manier eieren te leggen.

In die tijd hadden de Targaryens nog geen banier en geen huiswoorden, aangezien dit geen Valyrische gewoonte was. Aegon en zijn zus Visenya hadden ieder een zwaard van Valyrisch staal: Zwartvier (Blackfyre) en Donkere Zuster (Dark Sister). Zijn andere zus Rhaenys had voor zover bekend geen zwaard. De Targaryens praktiseerden nog steeds incestueuze huwelijken en polygamie. Aegon zelf was met zijn beide zussen, Visenya en Rhaenys, getrouwd en bracht de meeste tijd door met Rhaenys. Zij had een spontaan karakter vergeleken met de meer afstandelijke Visenya.

Cruciale rol


Er kwam een radicale verandering in hun leven toen Aegon een droom had over een enorme dreiging die Westeros naderde. Hij liet deze profetie in een dolk van Valyrisch staal kerven door een vuurmagiër. Deze was in het Valyrisch en luidde: "De Beloofde Prins is afkomstig van mijn bloedlijn, zijn lied is dat van ijs en vuur". Aegon droomde over een duistere periode waarin een eeuwigdurende winter en duisternis Westeros zou vernietigen. Deze winter was het gevolg van de komst van een groot kwaad. Iemand uit de Targaryen-bloedlijn zou een cruciale rol spelen in de strijd tegen dit kwaad, waarbij iedereen in Westeros verenigd zouden moeten optreden. Zijn conclusie was dat verovering van Westeros een noodzaak was, waarbij een Targaryen op de troon zou moeten zitten.



Dit laatste was natuurlijk Aegons duiding, aangezien nergens wordt vermeld dat de Targaryen per sé een koning moet zijn, die Westeros tot één rijk maakt. De kern van de droom was een eensgezind Westeros en de aanwezigheid van Targaryens, in plaats van een politieke missie. Ook heeft het Valyrische woord dat met 'prins' werd vertaald een bredere betekenis. Het woord kan zowel een prins als een prinses aanduiden. Gezien de aanwezigheid van kou en duisternis in Aegons droom zijn de Targaryens, en hun draken, absoluut relevant, maar hier werd iets anders van gemaakt. Ook was het op zich niet raar dat men de onvolledige vertaling over het hoofd zag, gezien de culturen van Westeros. Volgens de wet kon alleen een zoon troonopvolger zijn, dus het idee van een vrouwelijke heerser kwam eenvoudigweg niet bij mensen op. De nadruk werd door dit alles gelegd op koningschap en politieke macht én een mannelijke Targaryen. Deze elementen leverden in House of the Dragon het nodige conflict op, maar voor die tijd speelde dit net zo goed.

Gebrek aan nakomelingen


Ondanks twee echtgenotes kreeg Aegon slechts twee kinderen. Rhaenys kwam vrij vroeg om tijdens de verovering van Westeros en liet haar zoon Aenys na. Visenya had, naast haar rol in de verovering, ook een belangrijke taak als dagelijks bestuurder. Over haar deed het gerucht de ronde dat ze zich bezighield met magie. Drakenrijders die bloedmagie praktiseerden waren niet ongebruikelijk in Valyria, dus dit zou binnen het patroon passen. Visenya raakte echter niet zwanger. Aegons adviseurs raadden hem aan een nieuwe vrouw te zoeken en de adel van Westeros bood hem hun dochters aan. Plotseling kondigde Visenya echter aan dat ze in verwachting was, daarnaast was ze er zeker van dat ze een zoon zou krijgen. Het zou dus best kunnen dat ze een bezwering had gedaan om een zoon te krijgen en op die manier de Targaryen-lijn voort te zetten. Haar zoon Maegor was een rouwdouwer, die later bekend stond als Maegor de Wrede.



Aenys was als oudste zoon automatisch de troonopvolger, maar hij had niet de persoonlijkheid van een leider. Visenya was er mede om deze reden happig op dat haar zoon, Maegor, koning werd na Aenys, in plaats van een van Aenys' zonen. Visenya had Maegor van jongsafaan al klaargestoomd voor zijn rol als koning en hem haar zwaard Donkere Zuster cadeau gedaan. Met de steun van zijn moeder, en de droom in zijn achterhoofd, claimde Maegor de troon na de dood van zijn halfbroer. Vroeg in zijn koningschap raakte hij echter dodelijk gewond en lag een maand in coma. Om hem te genezen werd vervolgens een tovenares uit Pentos gehaald met de naam Tyanna. Visenya stuurde alle geneesheren weg van het ziekbed en gaf Tyanna alle ruimte om magie te gebruiken voor Maegors genezing. Visenya's ongelooflijke gedrevenheid, die door de droom waarschijnlijk alleen maar werd aangewakkerd, maakte dat ze alles op alles zette om het voortbestaan van de Targaryen-heerschappij te garanderen.

Jaloezie


De overfocus op Aegons droom en de politieke verwikkelingen werden zo mogelijk nog meer versterkt doordat Maegor met nieuwe problemen te maken kreeg. Het lukte Maegor niet om kinderen krijgen, terwijl hij met meerdere vrouwen tegelijk getrouwd was. De tovenares Tyanna was inmiddels een van zijn echtgenotes geworden. De zwangerschappen van Maegors vrouwen eindigden in miskramen dan wel doodgeboren kinderen. De miskramen bleken mede veroorzaakt door Tyanna, die uit jaloezie de andere echtgenotes van Maegor had vergiftigd. Uiteindelijk werd Maegor op een dag met doorgesneden polsen op de IJzeren Troon aangetroffen, waarbij tevens een scherpe punt door zijn nek stak. Zijn neefje Jaehaerys werd zijn opvolger. Deze werd bekend als koning Jaehaerys I en hij was de grootvader van Viserys Targaryen.



De geschiedenis toont hoe meerdere mensen zich vastklampten aan een droom en vooral aan hun eigen interpretatie van die droom. Op de Targaryens rustte hierdoor een extra druk, naast de onderlinge politieke rivaliteit. In Viserys' tijd wordt duidelijk dat het idee van een mannelijke heerser enigszins is losgelaten, aangezien de koning zijn dochter Rhaenyra tot opvolgster benoemt. De onderlinge wedijver wordt er echter niet minder op en kost de Targaryens hun familie en hun draken. Ze eindigen verzwakt en bereiken hierdoor het tegenovergestelde van wat ze wilden.

Waar te zien?


House of the Dragon is te bekijken op HBO Max.

In het slot worden de pogingen beschreven door de Targaryens om draken opnieuw tot leven te wekken en de ondergang van het Huis.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Is het nieuwe seizoen van HotD tot op heden beter of slechter dan seizoen 1?

  • Beter

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Slechter

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen