search
Na vier delen blijft seizoen 1 van deze briljante misdaadserie ongeslagen
Series / Specials

Na vier delen blijft seizoen 1 van deze briljante misdaadserie ongeslagen

Het eerste seizoen van 'True Detective' kwam tien jaar geleden uit en is nog steeds het beste seizoen uit de serie.

In 2014 kwam het eerste seizoen van de misdaadserie True Detective uit op HBO. Sindsdien bestaat de serie uit vier delen met het vierde seizoen, Night Country, dat onlangs uitkwam. Van de vier seizoenen blijft het eerste nu nog steeds het beste.

True Detective werd gemaakt door Nic Pizzolatto en is een anthologieserie waardoor elk seizoen van de serie is opgebouwd als een op zichzelf staand verhaal met een nieuwe cast en verschillende groepen personages en settings.

Verhaal


Het eerste seizoen van True Detective heeft Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Michelle Monaghan, Michael Potts en Tory Kittles in de hoofdrollen. Opgebouwd als een niet-lineair verhaal, speelt het eerste seizoen zich af in Louisiana en volgt het rechercheurs Rustin "Rust" Cohle (McConaughey) en Martin "Marty" Hart (Harrelson) van de moordbrigade van de Louisiana State Police, die in 1995 de moord op Dora Lange onderzochten.

Tijdens het onderzoek bedreigt Harts ontrouw zijn huwelijk met Maggie (Monaghan) en worstelt Cohle met zijn moeilijke verleden. Zeventien jaar later moeten ze het onderzoek heropenen, dat nu blijkbaar verband houdt met een reeks andere onopgeloste vermissingszaken en moorden.

Prijzen


Pizzolatto bedacht True Detective aanvankelijk als een roman, maar vond dat het beter geschikt was voor televisie. De serie werd uiteindelijk een groot succes en geprezen door critici. Het werd genoemd als een van de sterkste dramaseries van 2014.



True Detective was kandidaat voor talrijke prijzen, waaronder een Emmy Award-nominatie voor Beste Dramaserie en een Golden Globe Award voor Beste Miniserie of Televisiefilm, en won verschillende andere onderscheidingen voor het schrijven, de cinematografie, de regie en het acteerwerk.

Hoogste score


Na vier seizoenen blijft het eerste seizoen van True Detective het beste. Het heeft de hoogste score op Rotten Tomatoes met 92%. Enkel het nieuwste seizoen, True Detective: Night Country (2024), deed het even goed en haalde dezelfde score.



Het eerste seizoen behaalde hoge kijkcijfers voor HBO, net als het tweede seizoen, maar de reacties op het tweede seizoen waren meer verdeeld. Het derde seizoen kreeg positieve recensies, maar zag een daling in het aantal kijkers. Night Country behaalde de hoogste kijkcijfers voor de serie en kreeg brede lof van critici. Een vijfde seizoen van True Detective is nu in ontwikkeling. Het is afwachten of dit een even groot succes zal zijn als het eerste en vierde seizoen.

Kijken?


Je kan het eerste seizoen, net als de andere seizoenen, van True Detective bekijken op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Er zal van True Detective nooit een beter seizoen komen dan het eerste seizoen

  • Eens

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Oneens

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen