search
'House of the Dragon': De dood, jacht op schimmen en de as van de draak
Series / Specials

'House of the Dragon': De dood, jacht op schimmen en de as van de draak

Targaryens hadden generaties lang drakendromen en deden pogingen om draken weer tot leven te wekken.

Deel 1, 2 en 3 vertelden het verhaal van de Targaryen-dynastie. De Westerosi heersers hadden, in de stijl van Valyrische drakenrijders, hun rijk opgebouwd. Door de obsessie met een voorspellende droom riepen ze zichzelf uit tot koningen van het continent Westeros. Dit artikel biedt de afronding in de reeks over de achtergrond van de Targaryens.

Onderlinge strijd had Huis Targaryen behoorlijk verzwakt. Het machtsevenwicht werd nadelig beïnvloed door het uitsterven van draken en de kennis over Aegons droom was verloren gegaan. Diverse mannelijke Targaryens hadden door de generaties heen drakendromen. Deze dromen stimuleerden pogingen om de draken weer terug te brengen. Ook was Viserys' dolk niet langer eigendom van de Targaryens en ging over op verschillende eigenaren. Pas in Game of Thrones duikt de magische dolk weer op, in de tijd dat Daenerys haar drakeneieren doet uitkomen.

Drakendoder


De Dans der Draken had een verwoestende uitwerking op de regerende familie. De Targaryens hadden nog nauwelijks draken over, wat automatisch betekent dat er minder eieren gelegd werden. Daarnaast kwamen eieren ook niet langer uit en versteenden in de loop der tijd. Koning Aegon III was zelf geen drakenrijder en hield niet eens van draken. Hij begreep echter wel dat draken zijn machtspositie zouden versterken.

Om deze reden liet hij magiërs uit Essos komen in een poging om de overblijvende eieren uit te laten komen. Dit mocht allemaal niet baten en tijdens zijn regeerperiode stierf de laatste draak. Het was een klein en ziekelijk diertje, met mismaakte vleugels. Ze legde vijf eieren, die nooit uitkwamen en in steen veranderden. Om deze reden stond Aegon III in de geschiedenis bekend als Aegon de Drakendoder.

Bloedlijn


In de daaropvolgende tweehonderd jaar deden de Targaryens meerdere pogingen om de draken weer tot leven te wekken. Het is bekend dat het geslacht drakendromen had: dromen met een voorspellend tintje, over de terugkeer van deze dieren. In de Targaryen-bloedlijn was naast een connectie met draken dus ook een type profetische aanleg aanwezig. De nodige mannelijke familieleden die hiermee te maken kregen wisten echter niet goed hoe ze hiermee om moesten gaan. De kennis over Aegons droom was inmiddels verloren gegaan, ook was niet langer bekend dat Aegons voorspelling in de Valyrische dolk was gekerfd. De aard en het belang van dit magische voorwerp voor de familie raakte in de vergetelheid. In House of the Dragon is te horen dat de dolk op het moment van Viserys' overlijden een hoog en schril signaal afgeeft (1:26 - 1:30):



De daaropvolgende jaren laten verschillende pogingen zien om de draken terug te brengen. Koning Baelor I was in dat opzicht een bijzonder figuur. In tegenstelling tot de overige Targaryens, die behoorlijk temperamentvol waren en impulsief konden zijn, bracht hij zijn tijd door met bidden en vasten. Hij was een fervent gelovige en volgde het Geloof van de Zeven. De regeerperiode van Baelor I was vreedzaam en hij bad een half jaar lang bij een drakenei in de hoop dat het zou uitkomen. Je zou kunnen zeggen dat hij consistent een vreedzame aanpak had, maar succesvol was hij niet.

Bon vivant


De Targaryens die na hem kwamen hadden aanmerkelijk ambitieuzere projecten. Prins Aerion Targaryen was een bon vivant, maar hij was ook manipulatief en met een sadistische kant. Hij zou de geschiedenis ingaan als Aerion de Monsterlijke. De prins hield zich bezig met magie en geloofde dat zijn dromen betekenden dat hij een draak in mensengedaante was. Dit resulteerde erin dat hij in een dronken bui een pot wildvuur leegdronk. Aerion geloofde, mede door zijn dromen, dat hij in een draak zou transformeren en een machtig heerser zou worden. Dit pakte duidelijk anders uit en het kostte hem zijn leven.



De meest tragische gebeurtenis speelde zich af op kasteel Zomerhal tijdens de regeerperiode van koning Aegon V. In Game of Thrones zagen we de broer van deze koning, maester Aemon. De koning vierde de geboorte van een nieuwe nakomeling op kasteel Zomerhal, het vakantiepaleis van de Targaryens. Ook wilde hij bij deze gelegenheid zeven drakeneieren in een plechtig ritueel tot leven wekken. De zeven eieren waren ter ere van de zeven goden, tevens waren er vuurmagiërs aanwezig en er zou wildvuur gebruikt worden. Tijdens het ritueel ging iets op een vreselijke manier verkeerd en kasteel Zomerhal ging in vlammen op, waarbij de koning en vele anderen het leven verloren.

Hint


Behalve Aegon de Veroveraar zelf werden zijn nakomelingen dus ook opgejaagd door dromen waarvan ze niet echt wisten wat ze ervan moesten denken. Het duurt bijna honderdvijftig jaar, tijdens de gebeurtenissen in Game of Thrones, voordat Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) draken terugbrengt in de wereld. Dit is ook wanneer de Valyrische dolk weer opduikt. Deze blijkt in het bezit te zijn gekomen van Petyr Baelish/Littlefinger (Aidan Gill), die de dolk aan een huurmoordenaar geeft om Bran Stark (Isaac Hempstead Wright) om te brengen. De kijker krijgt een hint met betrekking tot de dolk wanneer Sam (John Bradley) in een oud boek een exacte tekening ziet van het voorwerp. Het feit dat de dolk uitgebreid in dit boek omschreven wordt is een aanwijzing dat dit een uitzonderlijk voorwerp betreft (0:42):



Na de mislukte aanslag op Bran komt de dolk bij Ned Stark (Sean Bean) terecht. Littlefinger weet de dolk weer in handen te krijgen en doet deze cadeau aan Bran, die hem vervolgens aan zijn zus Arya (Maisie Williams) schenkt.

Waar te zien?


House of the Dragon is te bekijken op HBO Max.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Welke cijfer geef jij House of the Dragon?

  • Een 8 of hoger

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Lager dan een 8

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen