search
Deze briljante horrorserie moet je gezien hebben: "mixt feilloos de psychologische horror- en spookhuisgenres"
Series / Specials

Deze briljante horrorserie moet je gezien hebben: "mixt feilloos de psychologische horror- en spookhuisgenres"

De bewerking van het klassieke boek zorgt voor een passende gotische sfeer.

Voor zijn deal met Netflix maakte Mike Flanagan verschillende sterke miniseries. De filmmaker blijkt sterk te zijn in het bewerken van klassieke boeken en The Haunting of Bly Manor is hier een goed voorbeeld van. Gebaseerd op Henry James' gotische boek 'De wending van de schroef' (The Turn of the Screw) kwam Flanagan met een productie die de sfeer van het originele boek goed weergeeft.

Het verhaal begint in 1987, wanneer de Amerikaanse Danielle "Dani" Clayton (Victoria Pedretti) een baan aanneemt als au pair in Engeland. Ze komt te werken voor Henry Wingrave (Henry Thomas), die de voogdij heeft over de kinderen van zijn omgekomen broer en schoonzus. Dani komt op het afgelegen landhuis Bly Manor te wonen, waar ze voor Flora (Amelie Bea Smith) en Miles (Benjamin Evan Ainsworth) zal zorgen.

Afgedekte spiegels


De overige bewoners van het landgoed zijn de kok Owen (Rahul Kohli), de huishoudster Hannah (T'Nia Miller) en de tuinman Jamie (Amelia Eve). Vanaf het begin is duidelijk dat er meer aan de hand is, zowel met betrekking tot Dani zelf als met Bly Manor en zijn bewoners. Dani heeft de gewoonte om alle spiegels af te dekken en de kinderen lijken geheimen met zich mee te dragen. Flora heeft de gewoonte om talismans op vaste plekken in haar kamer te leggen. Ook blijkt Miles er alles aan gedaan te hebben om van kostschool gestuurd te worden, nadat hij een brief kreeg van Flora met daarin een hulpkreet.

Gaandeweg komt Dani erachter dat er meer speelt in het huis. Zo verschijnen op onverklaarbare wijze modderige voetstappen en op een avond ziet Dani een onbekende man 's avonds voor het raam staan. Ze komt er achter dat twee personeelsleden, een jaar eerder, spoorloos verdwenen zijn. Dit blijken de chauffeur Peter (Oliver Jackson Cohen) en de nanny Rebecca (Tahirah Sharif) te zijn. Een foto van het tweetal maakt duidelijk dat Peter die avond voor het raam stond. Dani worstelt met geesten uit haar verleden, maar Bly Manor lijkt zijn eigen geesten te hebben.

Raamvertelling


De serie is een raamvertelling, waarbij de gebeurtenissen in Engeland in 1987 worden verteld in Californië in 2007. De kijker wordt meegenomen door verschillende tijden en dit is inclusief de gebeurtenissen die op het landgoed zelf plaatsvinden. In James' boek wordt voor de lezer nooit echt duidelijk of er sprake is van bovennatuurlijke gebeurtenissen of dat er sprake is van psychologische elementen. In The Haunting of Bly Manor worden beide elementen gebruikt. Criticus Victor Pineyro omschreef het als volgt: "Mike Flanagan zorgt voor een feilloze mix tussen het psychologische horror- en spookhuisgenre. De serie wordt geleidelijk opgebouwd en leidt je naar een effectieve climax".



Je kunt The Haunting of Bly Manor volledig bekijken op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen