search
Dit zijn de elf verschenen 'Star Trek'-series van slecht naar goed: ben jij het ermee eens?
Series / Specials

Dit zijn de elf verschenen 'Star Trek'-series van slecht naar goed: ben jij het ermee eens?

Er zijn zoveel Star Trek-series, dat hier een lijst is van alle elf gerangschikt van slecht naar goed.

Star Trek is een van de grootste franchises ooit gemaakt. Als je nieuw bent in de wereld van Star Trek, heb je zoveel prachtige content om in te halen, hoewel sommigen zouden zeggen dat er te veel content is.

Omdat er meer dan 850 afleveringen zijn, kan het kijken van alle Star Trek-series moeilijker zijn dan vechten tegen een Gorn in de woestijn. Om het je makkelijker te maken om te beginnen, hebben we elke serie van deze langlopende franchise gerangschikt van slecht naar goed.

11. Star Trek: Picard (2020-2023)


Star Trek: Picard was bedoeld als comfortfood voor fans van Star Trek: The Next Generation. En of fans nu afhaakten door de veranderingen in de richting van de franchise met series zoals Star Trek: Discovery, of gewoon Patrick Stewart weer in actie wilden zien, Paramount dacht duidelijk dat deze serie bijna universeel geliefd zou zijn.

Dat gebeurde niet. Het warme en vertrouwde gevoel van het zien van een paar bekende gezichten in het eerste seizoen verdween door een vaak verwarrend plot over androïden. Het tweede seizoen zette deze verwarring voort met een tijdreisverhaal dat vaak op het randje van incoherentie balanceerde. Hoewel veel Star Trek-series een paar seizoenen nodig hebben om hun draai te vinden, was het schokkend dat zoveel van deze relatief korte serie blijkbaar met "maak het middelmatig" in gedachten was gemaakt.

10. Star Trek: The Animated Series (1973-1974)


Als je in de juiste stemming bent, heeft Star Trek: The Animated Series een zekere gekke amusementswaarde. Deze animatieserie zat echter vaak gevangen tussen twee heel verschillende werelden. Het was niet volledig een terugkeer naar de (relatief) nuchtere verkenning van ruimte, wetenschap en moraliteit van The Original Series. En het leunde niet volledig in de chaotische mogelijkheden van een tekenfilmwereld (iets wat Lower Decks later veel beter zou aanpakken).



Hoewel steeds meer elementen van The Animated Series canoniek zijn geworden dankzij series zoals Discovery, en het leuk is om de stemacteurs van de Original Series-cast te horen, is deze cartoon er een die alle fans, behalve de meest hardcore, kunnen overslaan.

9. Star Trek: Enterprise (2001-2005)


Ondanks wat je misschien hebt gehoord, is Star Trek: Enterprise geen slechte serie. Het begon gewoon niet als een erg goede serie. Enterprise werd na het vierde seizoen geannuleerd, wat jammer was, aangezien het toen juist zijn draai begon te vinden mede dankzij langere verhaallijnen en een echt leuk kijkje in het populaire Mirror Universe van Star Trek.



Als prequelserie legde Enterprise de basis voor alles, van Starfleet-beleid tot interacties met buitenaardse wezens, die in andere series in meer detail worden verkend. Zelfs als je geen kans maakt om Star Trek-triviawedstrijden in je lokale bar te winnen, is het nog steeds de moeite waard om te zien hoe boeiend Scott Bakula kan zijn in de kapiteinsstoel.

8. Star Trek: Prodigy (2021-nu)


Star Trek: Prodigy was erg moeilijk te rangschikken. In tegenstelling tot de andere twee Star Trek-tekenfilms, is deze animatieserie expliciet ontworpen voor jongere doelgroepen. Deze serie dient als een toegangspoort voor jongere fans om de bredere wereld van Star Trek te verkennen, maar er zijn genoeg elementen (vooral de terugkeer van Kate Mulgrew, die haar rol als Captain Janeway opnieuw vertolkt via een holografische vorm) om veteranen van de franchise betrokken te houden.



Uiteindelijk zal je plezier in deze serie grotendeels afhangen van hoeveel je van animatie en jeugdliteratuur houdt. Je zou zeker de eerste twee afleveringen van Prodigy moeten bekijken om te zien hoe mooi de CGI-animatie kan zijn.

7. Star Trek: Discovery (2017-nu)


Als Enterprise de Star Trek-serie is die te vroeg werd afgebroken, dan zou Discovery weleens de eerste Star Trek-serie kunnen zijn die te lang duurde, hoewel het dit jaar na het vijfde seizoen eindigde. Er zijn veel dingen die de serie goed doet, van slimme effecten en eigenaardige personages tot geweldige casting.



Discovery beweegt van een onsamenhangend maar interessant eerste seizoen naar een betoverend tweede seizoen, dat echt een boost krijgt door de introductie van Captain Pike (Anson Mount) en Spock (Ethan Peck). Latere seizoenen tonen echter aan dat de serie niet kan ontsnappen aan bedreigingen van galactisch niveau en de dramatiek van de personages begint de plotontwikkeling zo veel te overschaduwen dat we willen slingeren rond de zon en deze serie terug willen brengen naar zijn eerdere wortels.

6. Star Trek: Voyager (1995-2001)


Zoals veel Star Trek-series had Star Trek: Voyager een moeilijke start en werd het vaak overschaduwd door het uitstekende Star Trek: Deep Space Nine. Ironisch genoeg verbeterde Voyager dramatisch met wat leek op een cynische castingstunt: het toevoegen van de aantrekkelijke Jeri Ryan.



Hoewel het echt als een wanhopige kijkcijferstunt leek, maakte Ryan de gereformeerde Borg Seven of Nine tot het meest interessante personage van de serie. Ondanks hun vermeende conflicten achter de schermen, hielp de actrice elke scène die ze deelde met Mulgrew te versterken. Tussen het nieuwe castlid, verbeterd schrijven en Mulgrew werd Voyager al snel televisie waar je naar uitkeek, en het is absoluut de moeite waard om te bingewatchen.

5. Star Trek: Lower Decks (2020-nu)


Lower Decks richt zich op het leven van de lagere stafleden aan boord van het sterrenschip. Omdat showrunner Mike McMahan eerder schreef voor Rick and Morty en de animatie zijn aanwijzingen haalt uit de tekenfilmavonturen van Rick Sanchez, zou Lower Decks je kunnen doen denken aan Rick and Morty. Maar dat is gelukkig niet het geval. Behalve de animatieovereenkomsten, is het belangrijkste element dat deze twee cartoons gemeen hebben een razendsnel, bijna chaotisch tempo.



Hoewel het vermakelijk kan zijn, is Rick and Morty een vaak nihilistische serie met grappen die draaien om het idee dat niets echt uitmaakt. Lower Decks daarentegen is een luchtige serie die dient als het tegengif voor het moderne Star Trek. Als je andere hedendaagse series zoals Discovery en Picard hebt afgewezen omdat ze somber, gewelddadig en serieus zijn, is Lower Decks een heerlijk luchtig alternatief dat nooit bang is om een beetje lol te maken met zijn eigen franchise.

4. Star Trek: Strange New Worlds (2022-nu)


Star Trek: Strange New Worlds was een aangename verrassing voor fans van de franchise. Gevestigd jaren voordat Captain Kirk in die beroemde stoel zat, zien we Capt. Christopher Pike (Mount) de U.S.S. Enterprise leiden op bizarre avonturen naast enkele bekende personages, zoals Peck die terugkeert als Spock, en een paar nieuwe personages.



Een deel van wat deze serie laat stralen is dat het een terugkeer betekent naar een Star Trek, waarbij elke aflevering een op zichzelf staand avontuur is, in tegenstelling tot nieuwere series zoals Discovery en Picard, die hele seizoenen bouwen rond één enkele verhaallijn. De personages stralen allemaal hetzelfde roekeloze charme uit als de personages uit The Original Series.

3. Star Trek: The Next Generation (1987-1994)


Star Trek: The Next Generation was de eerste Star Trek-serie die volgde op de originele serie en de franchise uitbreidde met een nieuwe cast en setting. Het probeerde The Original Series opnieuw te creëren, zelfs tot het punt dat enkele van dezelfde schrijvers werden gebruikt en scripts van de afgebroken Star Trek: Phase II-serie werden hergebruikt.



De serie werd beter naarmate Commandant Riker's baard langer werd. Seizoen 2 was een grote verbetering, die vervolgens werd overtroffen door seizoen 3, dat nieuwe uniformen, nieuwe sets en Michael Piller als hoofd van het schrijfteam introduceerde. Zo gebeurde het dat The Next Generation zijn verschillen met zijn beroemde voorganger omarmde en diende als een springplank voor ideeën in andere Star Trek-series.

2. Star Trek: The Original Series (1966-1969)


The Next Generation mocht uiteindelijk een groot succes zijn, niets tipt op de originele Star Trek-serie (behalve die dat op de eerste plaats staat). Showrunner Gene Roddenberry slaagde erin om sciencefiction te combineren met de Amerikaanse pioniersgeest en zo zijn visie te creëren. De afleveringen waren vermakelijk en zetten je tot nadenken. William Shatner als Kirk en Leonard Nimoy als Spock leverden uitvoeringen die zich in ons collectieve popcultuurbewustzijn hebben gebrand.



The Original Series bood sociale commentaren over racisme, imperialisme en (vaak tot Spock's ergernis) de menselijke conditie. De combinatie van grote acteerprestaties, ambitieuze sets en aangrijpende verhaallijnen hielp deze serie echt transcendent te worden. De originele Star Trek-serie heeft niet alleen de toekomst van de franchise gevormd, maar ook de televisie zelf, en het is niet moeilijk te zien waarom het elk jaar nieuwe generaties fans blijft winnen.

1. Star Trek: Deep Space Nine (1993-1999)


Star Trek: Deep Space Nine op de eerste plaats zetten is misschien een controversiële beslissing. Deze serie heeft echter meer gedaan dan alleen de kwaliteit van The Next Generation evenaren. Deze Star Trek-serie maakte ook een aantal vertel- en productiekeuzes die hebben bijgedragen aan de relevantie van Deep Space Nine in de laatste jaren, zoals het regelmatig aanpakken van kwesties over ras, religieus fundamentalisme en oorlog.



Misschien wel de belangrijkste reden waarom Deep Space Nine zo pertinent aanvoelt, is dat de serie de langdurige Star Trek-regel brak van alleen maar op zichzelf staande afleveringen. Terwijl de machtige figuren zich meer richtten op het creëren van hun volgende serie, Voyager, kon showrunner Ira Steven Behr lange verhaallijnen en frequente afleveringsreferenties creëren. Het resultaat hiervan is dat Deep Space Nine de eerste serie uit het pre-streaming tijdperk van Star Trek is die perfect is om te bingewatchen.

Kijken?


Wil je al deze Star Trek-series zien? Een aantal series kan je bekijken op SkyShowtime, zoals Discovery, Strange New Worlds, Prodigy en The Next Generation. Star Trek: Picard en Star Trek: Lower Decks kan je op Prime Video bekijken.



Star Trek: Voyager, Star Trek: Enterprise en Star Trek: The Animated Series vind je terug op Netflix. De originele Star Trek-serie kan je bekijken op zowel SkyShowtime als Netflix en Deep Space Nine vind je ook terug op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Kun jij je vinden in deze lijst?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen