search
Deze iconische oorlogsserie is beter dan de originele film
Series / Specials

Deze iconische oorlogsserie is beter dan de originele film

De iconische serie 'M*A*S*H' is gebaseerd op de gelijknamige film uit 1970.

Gedurende 11 seizoenen kon je in M*A*S*H een team van artsen en ondersteunend personeel volgen, die gestationeerd waren in het 4077th Mobile Army Surgical Hospital in Uijeongbu, Zuid-Korea, tijdens de Koreaanse Oorlog (1950–53).

Voordat de serie er kwam, was er een gelijknamige film in 1970 met Donald Sutherland en Elliott Gould in de hoofdrollen. De serie M*A*S*H was de eerste originele spin-offserie gebaseerd op de film en werd uiteindelijk populairder.

Gebaseerd op film


M*A*S*H, een acroniem voor Mobile Army Surgical Hospital, werd ontwikkeld door Larry Gelbart als de eerste originele spin-off serie, gebaseerd op de speelfilm M*A*S*H uit 1970, die op zijn beurt weer gebaseerd was op Richard Hooker's roman uit 1968, MASH: A Novel About Three Army Doctors.

De film M*A*S*H was een donkere komedie die het serieuze onderwerp van de Koreaanse Oorlog behandelde. De film was een groot succes en inspireerde de serie met dezelfde naam. De serie M*A*S*H was een luchtigere benadering van het onderwerp met de nadruk op humor en satire, hoewel de latere seizoenen zeker hun emotioneel zware momenten hadden die eigenlijk beter waren dan de film.

Cast


M*A*S*H liep van 1972 tot 1983, meer dan drie keer zo lang als de oorlog die het beschreef. In de hoofdrollen had je Alan Alda als Hawkeye Pierce en Wayne Rogers als Trapper John McIntyre.



Ook te zien in de serie zijn onder andere McLean Stevenson, Loretta Swit, Larry Linville, Mike Farrell en Harry Morgan. Gary Burghoff, die het personage Radar O’Reilly speelde, was de enige acteur uit de film die in de serie speelde.

Superieur


Hoewel de film op zichzelf zeker impactvol was, wordt de serie M*A*S*H door velen als superieur beschouwd. Een van de redenen hiervoor is de extra tijd die de serie had om haar personages en verhaallijnen te verkennen.



Terwijl de film zich voornamelijk richtte op de oorlog en de effecten ervan op de soldaten, kon de serie dieper ingaan op de persoonlijke levens van de personages en hun relaties met elkaar. Dit zorgde voor een meer afgerond beeld van de personages en hun ervaringen, waardoor de serie meer herkenbaar en plezierig was voor het publiek.

Meest bekeken finale


De laatste aflevering van M*A*S*H, Goodbye, Farewell and Amen, was de meest bekeken televisie-uitzending in de Amerikaanse geschiedenis van 1983 tot 2010, en het blijft zowel de meest bekeken finale van een televisieserie als de meest bekeken aflevering van een gescripte serie.



Deze televisieserie is de bekendste van de M*A*S*H-projecten en een van de hoogst gewaardeerde series in de geschiedenis van de Amerikaanse televisie. Het won talloze prijzen, waaronder veertien Emmy Awards. Er werden daarna nog andere spin-offseries gemaakt, maar die werden niet zo'n groot succes.

Kijken?


Wil je M*A*S*H zien? Je kan de serie bekijken op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

M*A*S*H - heb jij alles van deze klassieke reeks gezien?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen