search
'Game of Thrones' bevatte een eigenaardige wending die nooit is opgehelderd
Series / Specials

'Game of Thrones' bevatte een eigenaardige wending die nooit is opgehelderd

Deze heftige gebeurtenis verdween naar de achtergrond, wat op een onverwachte manier verklaard kan worden.

De fantasyserie Game of Thrones eindigde met Brandon "Bran" Stark op de troon. Brans verhaal begint wanneer hij als kind gehandicapt raakt. In de nasleep van deze gebeurtenissen krijgt hij mystieke training van de Drieogige Kraai (Three-Eyed Raven), gespeeld door Max von Sydow. Dit maakt hem uiteindelijk tot de eerste groenziener-koning van Westeros.

De gebeurtenis die tot Brans handicap leidde wordt eigenaardig genoeg nooit onderzocht. Jaime Lannister (Nikolaj Coster-Waldau) duwt de jongen uit het raam, nadat Bran hem met zijn zus Cersei (Lena Headey) heeft betrapt. Bran belandt in een coma en wanneer hij hieruit ontwaakt wordt er eigenlijk nooit meer over het gebeuren gesproken. Zijn broer Robb (Richard Madden) vraagt Bran bij één gelegenheid hoe het kan dat hij is gevallen, maar veel dieper gaat het niet. Bran herinnert zich wel wat er gebeurd is, maar doordat hij inmiddels over de Drieogige Kraai aan het dromen is, zijn de gebeurtenissen rondom zijn val op de achtergrond geraakt.

Verdacht


Bran is een kind wanneer hij tijdens het buitenspelen een verlaten toren beklimt. Op dat moment hebben Jaime en Cersei seks in het gebouw en Jaime duwt Bran uit het raam om te voorkomen dat hun geheim uitkomt. De jonge Stark overleeft de val en ligt langere tijd in coma. In die periode doet een huurmoordenaar een poging om Bran te vermoorden, wat de situatie verdacht maakt.

Wanneer Bran uit zijn coma ontwaakt blijkt hij zijn benen niet meer te kunnen gebruiken. In Game of Thrones geeft maester Luwin (Donald Sumpter) aan dat Bran zijn geheugen kwijtgeraakt is. Daarna wordt er echter niet dieper op de situatie ingegaan. Het feit dat iemand de jongen wilde vermoorden impliceert echter dat er meer aan de hand is. Dit valt op zijn zachtst gezegd op binnen de context van het verhaal. Robb vraagt zijn broertje hoe dit ongeluk plaats heeft kunnen vinden, aangezien hij goed kon klimmen. Dit is de enige keer dat hier op doorgevraagd wordt in Game of Thrones.

Voorbij de Muur


De reden hiervoor is het feit dat Brans verhaallijn in zekere zin van start ging na zijn val. Hij droomt over de Drieogige Kraai (Max von Sydow) en zijn pad leidt hem voorbij de Muur. Hier leert hij om zich te verbinden met de weirbomen en is in staat om zowel het heden, verleden als de toekomst te zien. Hoe hij precies gevallen is en wie hem heeft geduwd is in dat verband niet zo heel belangrijk meer. Bran zal ongetwijfeld herinneringen hebben aan deze traumatische gebeurtenis, wat ook bevestigd wordt wanneer hij en Jaime jaren later weer tegenover elkaar staan. Zijn droomervaringen staan echter centraal in de ontwikkeling van zijn personage.



Daarnaast speelt ook de noodzaak om te overleven. Zijn vader Ned (Sean Bean) blijkt kort nadat hij uit zijn coma ontwaakt geëxecuteerd te zijn. Het heeft dus weinig zin om zijn, op dat moment, wazige herinneringen te delen. Kort daarna wordt Winterfell veroverd door Theon Greyjoy (Alfie Allen), waardoor Bran moet vluchten. Vanuit Bran zelf is de dader meer naar de achtergrond geschoven. Als kijker zie je uiteindelijk dat zijn moeder Cat (Michelle Farley) de waarheid van Jaime te horen krijgt, jaren voordat Bran en Jaime hier met elkaar over praten.

Waar te zien?


Game of Thrones kun je zien op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Herkijk jij Game of Thrones wel eens?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen