search
Actrice Lucy Lawless haalt uit naar de iconische scifi-serie 'Battlestar Galactica'
Series / Specials

Actrice Lucy Lawless haalt uit naar de iconische scifi-serie 'Battlestar Galactica'

De makers van de legendarische serie sloegen de plank behoorlijk mis.

Battlestar Galactica begon als een soort opvolger van Star Trek in 1978. De reboot, die van 2004 tot en met 2009 liep, was aanmerkelijk duisterder van toon. De uitvoerend producent Ronald D. Moore koos voor een serie die de wereldwijde veranderingen na de aanslagen van 11 september zou weerspiegelen. Dit leidde tot sterke verhaallijnen, maar kende ook een aantal nadelen.

De makers waren extreem gericht op het geheimhouden van de verhaallijnen. Dit gold behalve voor het publiek ook voor de gastacteurs, wat voor veel onnodige spanning op de set zorgde. Lucy Lawless was als D'Anna Briers/Number Three in zestien afleveringen van de scifi-serie te zien.

Beperkte informatie


Als eerste wist je als kijker niet wie een mens was en wie een Cylon was. Er waren weliswaar Cylons die eruitzagen als klassieke robots, maar er was ook een grote groep Cylons die niet van mensen te onderscheiden waren. In de loop van het verhaal werd onthuld wie wie was, maar dit gold net zo goed voor de acteurs. Binnen je rol kreeg je in dat opzicht beperkte informatie en dit gold ook voor het lot van je personage.

Lawless was over de loop van drie seizoenen in totaal zestien afleveringen te zien als D'Anna Briers, die inderdaad een Cylon bleek. In een interview was de actrice positief over haar collega's, maar ook uitgesproken over de gespannen sfeer tijdens het filmen. Lawless: "Toen ik bij de serie startte was het een beetje lastig om mijn plek te vinden. Iedereen was aardig, maar het was een soort angstcultuur. Het feit dat ik kwam, zagen ze als een teken dat één van hen zou moeten vertrekken".

Gesterkt


Inmiddels is ze zelf uitvoerend producent van de serie My Life is Murder, waarin ze ook een hoofdrol speelt, maar de tijd die ze achter de schermen doorbrengt sterkt haar alleen maar in haar mening. De actrice kijkt terug op haar tijd bij Battlestar Galactica en vindt de aanpak van de uitvoerend producenten indertijd nog steeds niet constructief. De acteurs werden in het onzekere gelaten omtrent hun toekomst bij de serie. De focus op geheimhouding zat tegen het obsessieve aan en legde een onnodige druk op iedereen.



De omgeving was ook nog eens letterlijk donker aangezien het verhaal zich afspeelt in de ruimte. Dit was niet bepaald een winnende combinatie. "Het was ontzettend zonde. Op die manier heb je niet bepaald een positieve sfeer. Mensen hebben nu eenmaal licht, lucht en vrolijkheid nodig om goed in hun vel te zitten," aldus Lawless.

Waar te zien?


Battlestar Galactica kun je bekijken op Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij fan van de serie Battlestar Galactica?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen