search
'Sunny': raakt de kijker emotioneel op originele en stijlvolle wijze
Recensie

'Sunny': raakt de kijker emotioneel op originele en stijlvolle wijze

Het Japan van de nabije toekomst is stijlvol, spannend en bij tijden erg grappig.

Regie: Lucy Tcherniak, Colin Bucksey, Dearbhla Walsh, e.a. | Cast: Rashida Jones (Suzie), Anna Tanaka (Mixxy), Judy Ongg (Noriko Sakamoto), Joanna Sotomura (Sunny - stem), Hidetoshi Nishijima (Masa Sakamoto), e.a. | Afleveringen: 10 | Speelduur: 30-37 minuten | Jaar: 2024

Apple TV+ timmert flink aan de weg om het beste serieaanbod te hebben. Bij parels als Severance, Ted Lasso en Silo straalt de productiewaarde er vanaf, waardoor de kwaliteitsgarantie van deze streamingdienst begint te lijken op die van het HBO van weleer. Sunny kan zich vol vertrouwen in dit indrukwekkende rijtje titels scharen.

In de nabije toekomst komt het leven van expat Suzie volledig op zijn kop te staan wanneer haar zoon en echtgenoot omkomen bij een vliegtuigongeluk. Wanneer Suzie als onderdeel van een gezamenlijk verwerkingsproces telefonisch contact met hen opneemt, om via de voicemail nog een laatste keer hun stem te horen, gaat de telefoon van haar man nog gewoon over. Suzie krijgt hoop dat haar man en zoon nog in leven zijn en gaat op onderzoek uit.

Wat direct opvalt aan Sunny is de onberispelijke stijl. Sciencefiction met een Japanse setting is niets nieuws, maar blijft een geweldig goed werkende combinatie. Met een perfect samenspel van sereniteit en uitbundigheid in de sets, cinematografie en kleding doet de stijl denken aan die van After Yang. De makers tonen een duidelijke visie, die goed uitpakt.

In dit futuristische Japan komen robots voor die niet op mensen lijken maar vooral doen denken aan zorgrobots, alleen dan geavanceerder en met een menselijke stem. Het bedrijf waarvoor Suzies man werkte schenkt haar een robot genaamd Sunny. In principe om haar te helpen met het rouwproces, maar al snel blijkt dat Sunny's programmering verdergaat dan de norm. Zij helpt Suzie met haar zoektocht, wat resulteert in een bijzonder leuke chemie tussen de twee. Actrice Joanna Sotomura voorziet Sunny van haar stem en legt daarin veel persoonlijkheid en charme.

Wat charme betreft doet Rashida Jones niet onder voor haar robotische tegenspeler. Ze zit volledig in haar rol en krijgt genoeg ruimte om haar personage van diepgang te voorzien. De relatie tussen Suzie en haar schoonmoeder is ook leuk uitgevoerd en bevat genoeg grappige momenten, zonder iets aan gelaagdheid in te leveren.

Veel van deze momenten komen voort uit de cultuurverschillen tussen de Amerikaanse Suzie en de Japanse samenleving, zonder beledigend te zijn. Het valt juist te prijzen dat Sunny de Japanse cultuur zo omarmt en zelfs de meer obscure cultuurverschijnselen behandelt. De humor werkt overigens niet altijd. Er wordt net te veel gescholden zonder inhoud en niet alle grappen treffen doel.

Gelukkig steekt het verhaal goed in elkaar, zorgen voor veel emotie en weten de afleveringen de spanning steeds weer op te voeren. Vooral later in de serie wordt vrijwel elk personage op een gelaagde wijze uitgediept. Toch lijkt er iets te weinig verhaal te zijn voor de hoeveelheid afleveringen, waardoor de serie af en toe een tikkeltje langdradig aanvoelt.

Met de originaliteit, stijl, humor en het emotionele verhaal laat dit gekke avontuur wederom de kwaliteit van Apple TV+ zien. Die originaliteit komt overigens tot een hoogtepunt in de een-na-laatste aflevering dankzij vooruitstrevende verhaalvertelling. Een intrigerend en spannend kijkje in de nabije toekomst. Met de deur open voor een nieuw seizoen ziet de toekomst er zonnig uit.



Sunny is te zien bij Apple TV+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan Sunny te gaan kijken?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen