search
De 10 beste series uit de jaren 80: van 'The A-Team' tot 'Airwolf'
Series / Specials

De 10 beste series uit de jaren 80: van 'The A-Team' tot 'Airwolf'

In de jaren 80 kwamen heel wat goede series uit en hier zijn de tien beste.

Heel wat goede series, die nu klassiekers zijn, kwamen uit in de jaren 80. Er was toen veel actie te zien in deze series, die zich afspeelden in zeer uiteenlopende universums. Sommige van deze geweldige series uit de jaren 80 waren misdaaddrama's, terwijl andere gingen over een bonte groep ex-commando's.

Veel van deze series waren toen zo'n groot succes, dat ze nu een cultstatus hebben en zelfs een remake kregen. Hierdoor zijn deze series nu nog steeds heel populair. Van The A-Team tot Airwolf, dit zijn de 10 beste series uit de jaren 80.

The A-Team en MacGyver


The A-Team is ongetwijfeld een iconische serie uit de jaren 80, met zijn onvergetelijke personages - de onverschrokken leider Hannibal Smith, de slimme oplichter Face, de wilde monteur Murdock en de sterke, stille B.A. Baracus. Bekend om hun bizarre avonturen en slapstick-achtige actie, leverde dit bonte gezelschap van ex-commando's week na week het spektakel, waardoor het destijds een hit was en een onuitwisbare indruk achterliet op de populaire cultuur.

MacGyver was de actieheld voor denkers, die problemen aanpakte met vindingrijkheid en een rol ducttape in plaats van te vertrouwen op wapens en brute kracht. Richard Dean Anderson speelde de hoofdrol als Angus MacGyver, die schurken te slim af was en de dood tartte in elke aflevering van de serie. MacGyvers vindingrijkheid en talent voor geïmproviseerde probleemoplossing zorgden voor een cultstatus, en inspireerden zelfs het gebruik van zijn naam als werkwoord in alledaagse situaties. In 2016 kwam er zelfs een remake van MacGyver.

Magnum P.I. en Knight Rider


Magnum, P.I. had het publiek in de ban met zijn mix van exotische locaties, spannende avonturen en de roekeloze charme van Thomas Magnum, gespeeld door Tom Selleck. De serie, die plaatsvond in de zonovergoten schoonheid van Hawaï, betrok kijkers bij gedurfde achtervolgingen, schietpartijen en spionage, alles compleet met die iconische snor en tropische overhemd. Net als MacGyver kreeg Magnum P.I. een remake.



[i]Knight Rider
maakte van David Hasselhoff, die de hoofdrol speelt van Michael Knight, een grote ster. Knight is een misdaadbestrijder die samenwerkt met een kunstmatig intelligente auto genaamd KITT. De serie is een spannende combinatie van moderne technologie en klassieke misdaadbestrijding, waarin het duo gehakt maakte van boosdoeners terwijl ze snedige oneliners uitdeelden. Knight Rider werd zo een iconisch onderdeel van televisie in de jaren 80.

Miami Vice en The Dukes of Hazzard


Miami Vice was het toppunt van de coole en stijlvolle esthetiek van de jaren 80, met zijn neonverlichte visuals, dreunende soundtrack en het straatwijze duo detectives Crockett en Tubbs, gespeeld door Don Johnson en Philip Michael Thomas. Van flitsende sportwagens tot spannende undercoveroperaties, Miami Vice was een adrenalinerijke achtbaan die een blijvende impact had op het genre.



The Dukes of Hazzard was het toppunt van roekeloos plezier in de jaren 80, met de rumoerige good ol' boys Bo en Luke Duke, gespeeld door John Schneider en Tom Wopat, die de achterwegen van Georgia onveilig maakten in hun opvallende muscle car, de General Lee. Het duo, samen met hun nicht Daisy en norse oom Jesse, kwam voortdurend in aanvaring met de corrupte Boss Hogg en zijn knecht, Sheriff Roscoe, in een eindeloze maar vermakelijke cyclus van achtervolgingen, hachelijke situaties en wilde stunts, waardoor ze de harten van kijkers veroverden.

The Fall Guy en The Incredible Hulk


The Fall Guy bracht stuntwerk en premiejagen naar nieuwe hoogten, met zijn adrenalineverhogende actie en onverschrokken protagonist, Colt Seavers. Lee Majors speelde Seavers briljant, een Hollywood-stuntman die als premiejager bijverdiende, en gebruikte zijn eigen stuntervaring voor een echt vermakelijke, actievolle serie die kijkers in de jaren 80 in vervoering bracht. Eerder dit jaar kwam de gelijknamige film met Ryan Gosling uit, die losjes gebaseerd is op de serie.



Voordat de MCU begon, werden er al films en series gemaakt gebaseerd op de Marvel Comics. In de jaren 80 was een van de populairste superheldenseries The Incredible Hulk. Het was een schitterende bewerking van het populaire stripfiguur, met de zachtaardige Dr. David Banner, gespeeld door Bill Bixby. Wanneer hij in de groene kolos veranderde, werd hij vertolkt door Lou Ferrigno. Met een balans tussen actie en drama, gaf deze geliefde serie kijkers een spannende en aangrijpende ervaring, waarbij ze de dubbele levens van de gekwelde, onbegrepen held volgden.

Airwolf en CHiPs


Airwolf was het toppunt van hightech-actie in de jaren 80, met de geavanceerde technologie van een militaire helikopter en avonturen over de hele wereld. Jan-Michael Vincent speelde de hoofdrol als een getroebleerde maar bekwame piloot, belast met het terugvinden van het gestolen toestel. De combinatie van luchtacrobatiek en spionage maakte Airwolf een spannende serie voor kijkers, die vol bewondering waren voor de futuristische wapens.



CHiPs bracht kijkers de spannende avonturen van de coolste motoragenten van de California Highway Patrol, Jon Baker (Larry Wilcox) en Frank "Ponch" Poncherello (Erik Estrada). Het duo hield zich bezig met achtervolgingen met hoge snelheid, zware misdaden en af en toe een komisch moment. Hun onvergetelijke partnerschap definieerde de serie en verstevigde zijn plaats in de televisiegeschiedenis van de jaren 80.

Kijken?


Wil je deze 10 geweldige series uit de jaren 80 zien? Een aantal zijn op dit moment niet te vinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland, zoals MacGyver, Miami Vice, The Dukes of Hazzard, The Fall Guy, Airwolf en CHiPs.



Een aantal kan je op dit moment wel bekijken. Zo kan je The A-Team bekijken op SkyShowtime, net als Knight Rider. Een deel van Magnum P.I. vind je ook terug op SkyShowtime, net als The Incredible Hulk.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Was jij eerder fan van Miami Vice of van The A-Team?

  • Miami Vice

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • The A-Team

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen