search
Onbegrijpelijk: HBO had helemaal geen vertrouwen in 'Game of Thrones'
Series / Specials

Onbegrijpelijk: HBO had helemaal geen vertrouwen in 'Game of Thrones'

HBO dumpte de originele pilot van 'Game of Thrones' in 2009.

We kunnen ons geen wereld meer inbeelden zonder Game of Thrones, maar er was een kans dat de serie helemaal niet gemaakt werd. HBO had in het begin namelijk helemaal geen vertrouwen in Game of Thrones.

De fantasyserie werd gemaakt door David Benioff en D.B. Weiss en is een bewerking van A Song of Ice and Fire, een serie fantasyromans van George R.R. Martin, waarvan het eerste boek A Game of Thrones is. De serie ging in première op HBO in 2011 en eindigde in 2019, met 73 afleveringen verdeeld over acht seizoenen.

Romans


In januari 2006 had Benioff een telefoongesprek met de literaire agent van Martin over de boeken die hij vertegenwoordigde. Benioff, die vroeger fan was van fantasyfictie, raakte geïnteresseerd in A Song of Ice and Fire, die hij nog niet had gelezen. De literaire agent stuurde Benioff de eerste vier boeken van de serie. Benioff las enkele honderden pagina's van de eerste roman, A Game of Thrones, deelde zijn enthousiasme met D.B. Weiss en stelde voor om de romans van Martin te bewerken tot een televisieserie.

Weiss las de eerste roman in "misschien 36 uur" uit. Ze pitchten de serie aan HBO na een vijf uur durende vergadering met Martin (zelf een ervaren scenarioschrijver) in een restaurant op Santa Monica Boulevard. Volgens Benioff wonnen ze Martin voor zich door het antwoord te weten op zijn vraag: "Wie is Jon Snow's moeder?"

Van roman naar serie


Voordat Benioff en Weiss hem benaderden, had Martin al gesprekken gehad met andere scenarioschrijvers, van wie de meesten de serie als een speelfilm wilden bewerken. Martin vond zijn romans echter onverfilmbaar en zei dat de omvang van een van zijn romans even groot is als The Lord of the Rings, dat was bewerkt tot drie speelfilms.



Benioff was het ermee eens dat het onmogelijk zou zijn om de romans in een speelfilm om te zetten, aangezien hun schaal te groot is voor een speelfilm en tientallen personages geschrapt zouden moeten worden. Benioff voegde daaraan toe: "Een fantasyfilm van deze omvang, gefinancierd door een grote studio, zou bijna zeker een PG-13-classificatie nodig hebben. Dat betekent geen seks, geen bloed, geen vloeken. Fuck dat." Martin was tevreden met het voorstel om de serie als een HBO-serie te bewerken en zei dat hij het "nooit ergens anders had voorgesteld".

Ontwikkeling


De ontwikkeling van Game of Thrones begon in januari 2007. HBO verwierf de televisierechten op de romans met Benioff en Weiss als uitvoerende producenten van de serie en Martin als co-uitvoerende producent. Het was de bedoeling dat elke roman een seizoen aan afleveringen zou opleveren.



Aanvankelijk zou Martin één aflevering per seizoen schrijven, terwijl Benioff en Weiss de rest zouden schrijven. De eerste en tweede versies van het pilotscript van Benioff en Weiss werden respectievelijk in augustus 2007 en juni 2008 ingediend. Hoewel HBO beide versies goedkeurde, werd er pas in november 2008 een pilot besteld.

Pilotaflevering


De pilotaflevering, Winter Is Coming, werd in 2009 opgenomen, maar dat verliep niet zo goed. Bij een privévoorstelling van de pilot was de ontvangst slecht en waren de leidinggevenden ontevreden over het resultaat. Dit kon dus het einde betekent hebben van Game of Thrones.



Voordat ze overwogen de serie volledig te schrappen, besloot HBO de aflevering opnieuw op te nemen met veranderingen in de cast en regie. Zo was Emilia Clarke, die Daenerys speelt, een van de acteurs die werd aangenomen voor de herziene pilot en ook de rol van Catelyn Stark werd opnieuw gecast met Michelle Fairley. Naar verluidt kostte de pilot HBO tussen de 5 en 10 miljoen dollar om te produceren.

Kijken?


Uiteindelijk was dit een goede zet van HBO, want Game of Thrones werd een van de beste series ooit gemaakt. Hoewel het laatste seizoen niet zo geliefd is bij vele fans, blijft Game of Thrones een geweldige serie. Het won heel wat prijzen, waaronder 59 Emmy Awards, de meeste voor een dramaserie.



Wil je Game of Thrones zien? Je kan de volledige serie bekijken op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Was jij na het eerste seizoen van Game of Thrones overtuigd?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen