search
Deze actievolle en toonaangevende hitserie uit de jaren 80 kijk je zo opnieuw
Series / Specials

Deze actievolle en toonaangevende hitserie uit de jaren 80 kijk je zo opnieuw

Deze wereldwijd geliefde politieserie legde een nieuwe basis voor het genre.

Televisiemaker Steven Bochco begon als scenarioschrijver en ontwikkelde zich vervolgens tot bedenker van menig legendarische serie. Hill Street Blues was een politieserie in de jaren 80, die in totaal zeven seizoenen liep, en een van zijn grootste successen. De productie ontving vele prestigieuze televisieprijzen en staat tot op de dag van vandaag hoog aangeschreven.

Hill Street Blues begon in 1981 en deed voor die tijd iets ongewoons. De serie combineerde de actie van de jaren 70-misdaadseries met een realistische benadering. Er was sprake van een ensemblecast en het taalgebruik was doorspekt met slang. Verder werd gefilmd in een documentaire-achtige stijl, waardoor de indruk gewekt werd dat alles zich in het dagelijkse leven afspeelde. Hierdoor legde Hill Street Blues de basis voor latere misdaadseries als NYPD Blue en Law & Order.

Onvindbaar


De gebeurtenissen spelen zich af op een politiebureau te Hill Street, in een niet bij name genoemde stad. De intro toont beelden van Chicago, maar in dialogen wordt de indruk gewekt dat het politiebureau zich in New York bevindt. De politiemensen worden neergezet als gewone mensen die dagelijks te maken krijgen met de onderlaag van de maatschappij. Er was dus geen sprake van stoere agenten die zich door niets uit het veld laten slaan, wat in die tijd totaal nieuw was in het politiedrama.

Zo krijgt inspecteur Furillo (Daniel J. Travanti) direct in de eerste aflevering te maken met een gijzelingssituatie. De agenten Hill (Charles Haid) en Renko (Michael Warren) worden neergeschoten, waarbij Renko in een coma raakt. Ondertussen is advocate Joyce (Veronica Hamel), die mensen vertegenwoordigt die geen advocaat kunnen betalen, op zoek naar haar cliënt. Deze blijkt door een administratieve fout om een of andere reden onvindbaar te zijn.

Chaotische aard


Gezien de chaotische aard van het politiebureau begon iedere aflevering met een dagstart, waarbij de agenten doornemen wat er die dag allemaal speelt. Voor de kijkers was dit een natuurlijke manier om de verhaallijnen op te pakken. Sommige hiervan liepen gedurende het seizoen, terwijl andere kortere subplots zich over een aantal afleveringen afspeelden. De cast bestond uit een gevarieerde groep mensen die, in de tijd dat de serie liep, hun eigen karakterontwikkeling doormaakten. De naturel stijl, uitgebreide cast en complexe thema's maakten dat Hill Street Blues uitgroeide tot een blauwdruk voor de misdaadseries die we vandaag zien.



Hill Street Blues is momenteel niet in Nederland te streamen. De dvd box van de serie kun je aanschaffen bij Amazon.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Heb jij in de jaren 80 deze serie gekeken?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee / ik was toen nog niet geboren

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen