search
Deze mysterieuze cultserie uit de jaren 90 is nog steeds de moeite van het bekijken waard
Series / Nieuws

Deze mysterieuze cultserie uit de jaren 90 is nog steeds de moeite van het bekijken waard

Deze serie onderzoekt bovennatuurlijke mysteries en menselijke geheimen in een ogenschijnlijk onopvallend stadje.

De karakteristieke stijl van filmmaker David Lynch heeft menigeen, door de jaren heen, weten te intrigeren. Zijn soapdrama Twin Peaks (1990 -1991) bevatte de surrealistische en campy elementen die de kijkers gewend van hem waren. Het centrale mysterie was de moord op scholiere Laura Palmer (Sheryl Lee).

Dit bleek echter het begin van een diepere verkenning van de wereld van het stadje Twin Peaks, aangezien de moord op Laura een patroon vormde met de moord op de tiener Teresa een jaar eerder. FBI-agent Dale Cooper (Kyle MacLachlan) zag zich tegenover bovennatuurlijke krachten geplaatst waarvan hij de ware aard niet kon vermoeden. Twin Peaks werd na het tweede seizoen wegens tegenvallende kijkcijfers gecanceld. In 1992 volgde een prequelfilm, waarna in 2017 het derde seizoen van de serie de afronding van het verhaal bracht.

Terugkeer


Het verhaal begint wanneer Dale terugkeert naar het slaperige Amerikaanse stadje Twin Peaks. Daar is opnieuw een tiener vermoord aangetroffen, op een manier die vrijwel dezelfde is als de moord op de 17-jarige Teresa Banks, een jaar eerder. Het slachtoffer is Laura Palmer, die op de middelbare school zat en naar de buitenwereld toe een populaire en vrolijke tiener was.

Het idyllische Twin Peaks is allesbehalve wat het lijkt. De bewoners koesteren stuk voor stuk geheimen en Laura blijkt geen uitzondering. Dale komt erachter dat het meisje een dubbelleven leidde, waarin cocaïnegebruik en prostitutie een rol speelden. Daarnaast lijken mystieke krachten een rol te spelen in de levens van de bewoners. Dale heeft een excentriek trekje en krijgt aanwijzingen via zijn dromen, die betrekking hebben op de zaak. Geheimzinnige wezens maken op die manier contact met de FBI-agent en geven hem aanwijzingen.

Centrale verhaallijn


Twin Peaks kreeg goede kritieken, maar worstelde met tegenvallende kijkcijfers. Laura's moordenaar werd tegen het einde van het tweede seizoen onthuld en gaandeweg raakten de kijkers minder geboeid. De wereld die de makers hadden opgebouwd was intrigerend, maar door het oplossen van de moord op Laura ontbrak het aan een centrale verhaallijn. Twin Peaks werd gecanceld en in 1992 werd de film Twin Peaks: Fire Walk With Me gemaakt. Deze film speelde zich een jaar voor de moord op Laura af. Dale's collega Chet Desmond (Chris Isaac) verdwijnt spoorloos tijdens het onderzoek naar de moord op Teresa, waarna Dale de zaak moet voortzetten.



In 2017 schreef en regisseerde Lynch het slotseizoen, dat uit achttien afleveringen bestond. Dit seizoen kreeg geweldige kritieken en bevestigde de status van Twin Peaks als cultserie. Het slot wordt gekenmerkt door Lynch's bijzondere visuele stijl en het feit dat er geen echt lineair verhaal is. De thema's worden getoond op een cyclische manier en dit is wat het de kijker in het slot van deze bijzondere serie te zien krijgt.

Waar te zien?


Twin Peaks is momenteel niet in Nederland te streamen, de dvd box met alle drie seizoenen is verkrijgbaar bij Amazon.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Heb jij Twin Peaks helemaal gezien?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen