search
Hoe gaat het nu met 'Captain Janeway' uit 'Star Trek'?
Series / Specials

Hoe gaat het nu met 'Captain Janeway' uit 'Star Trek'?

Kate Mulgrew speelde de rol van Captain Janeway in 'Star Trek: Voyager'.

Bij de oudere generatie is Kate Mulgrew vooral bekend door haar rol als Captain Kathryn Janeway in Star Trek: Voyager, de jongere generatie kan haar ook kennen door haar rol als Red in Orange is the New Black. Dat is intussen ook al een paar jaar geleden. Hoe gaat het nu met Mulgrew?

Mulgrew's vroege carrière omvatte het vertolken van Mary Ryan gedurende twee jaar in de soap Ryan's Hope (1975). Ze werd een favoriet van de fans en bleef geassocieerd met de serie lang na de annulering ervan. Ze bleef bevriend met haar voormalige collega Ilene Kristen en overhandigde een speciale Soap Opera Digest Award aan Ryan's Hope-bedenker Claire Labine in 1995.

Begin van carrière


Terwijl ze in Ryan's Hope speelde, speelde Mulgrew ook Emily Webb in de American Shakespeare Theatre-productie van Our Town in Stratford, Connecticut. Ze speelde de ambitieuze countryzangeres Garnet McGee in een aflevering van Dallas in november 1978. In 1979–1980 speelde ze Kate Columbo in Mrs. Columbo, een spin-off van de detectiveserie Columbo die speciaal voor haar was gemaakt, en die 13 afleveringen duurde.

In 1981 speelde Mulgrew samen met Richard Burton en Nicholas Clay in de film Lovespell als de Ierse prinses Isolt. In hetzelfde jaar speelde ze ook samen met Pierce Brosnan in de zes uur durende miniserie Manions of America. De volgende jaren verscheen ze in een reeks afleveringen van Cheers als Janet Eldridge, in de film Throw Momma from the Train als Margaret en in de sitcom Murphy Brown als Hillary Wheaton.

Star Trek


In 1992 had Mulgrew een gastrol als soapster in Murder, She Wrote, om dan in 1994 een telefoontje te krijgen om de rol van Captain Janeway in Star Trek: Voyager te spelen. Ze had auditie gedaan voor de rol toen de producenten de casting aankondigden. Ze diende een video-auditie in die ze in augustus 1994 in New York City had opgenomen.



Ontevreden over de tape, deed ze een paar weken later persoonlijk auditie. Op die dag werd filmactrice Geneviève Bujold geselecteerd om Janeway te spelen, maar ze verliet de rol na twee dagen filmen, omdat ze besefte dat het werk voor een episodische televisieserie te veeleisend was. Mulgrew kreeg vervolgens de rol aangeboden, die ze accepteerde.

Geschiedenis geschreven


Mulgrew schreef geschiedenis in de Star Trek-franchise toen ze de eerste vrouwelijke kapitein werd als een vaste seriehoofdpersonage. Ze won in 1998 de Saturn Award voor Beste TV-actrice voor haar optredens als Janeway.



Over haar jaren bij Voyager zei Mulgrew: "Ik ben er trots op. Het was moeilijk; het was hard werken. Ik ben trots op het werk omdat ik denk dat ik een klein verschil heb gemaakt voor vrouwen in de wetenschap. Ik ben echt van Star Trek: Voyager gaan houden, en uit een cast van negen heb ik drie geweldige vrienden gemaakt, ik slaagde erin twee kinderen groot te brengen. Ik denk, 'Het is goed. Ik heb mezelf goed benut.'"

Rol hernomen


Voyager liep uiteindelijk op zijn einde in 2001 na zeven seizoenen. Het wordt nog steeds beschouwd als een van de beste live-action Star Trek-series die gemaakt werden. Mulgrew was niet enkel te zien als Captain Janeway in Voyager, maar ze sprak het personage ook in voor verschillende Star Trek-videospellen. Daarnaast keerde ze jaren later, in 2021, terug om haar rol als Captain Janeway in de animatieserie Star Trek: Prodigy in te spreken.



Toen Voyager na zeven seizoenen eindigde, keerde Mulgrew terug naar het theater en speelde in 2003 de hoofdrol in een eenvrouwsshow genaamd Tea at Five, een monoloog gebaseerd op Katharine Hepburn's memoires Me: Stories of My Life. Tea at Five was een kritisch succes en Mulgrew ontving twee prijzen. Mulgrew bleef actief in het inspreken van stemrollen voor videogames, met name als de mysterieuze Flemeth in de Dragon Age-videogameserie, een rol die ze beschreef als "heerlijk".

Terugkeer naar televisie


Mulgrew keerde in 2006 terug naar televisie en had een gastrol in een aflevering van Law & Order: Special Victims Unit. Begin 2007 verscheen ze in de serie The Black Donnellys als Helen Donnelly, die één seizoen duurde. Ze speelde ook de hoofdrol in een off-Broadway-productie genaamd Our Leading Lady.



In 2009 verscheen Mulgrew in de medische serie Mercy, waarin ze de terugkerende rol speelde van Jeannie Flanagan. In deze serie speelde ook Taylor Schilling met wie Mulgrew een paar jaar later zal herenigen in Orange is the New Black.

Orange is the New Black


Mulgrew was vanaf 2013 te zien als gevangene Galina "Red" Reznikov in de Netflix-serie Orange Is the New Black, een rol waarvoor ze in 2014 werd genomineerd voor haar eerste Emmy Award. Het populaire personage werd opnieuw gecast voor de rest van de serie die liep tot 2019 gedurende zeven seizoenen.



Tijdens de periode dat Mulgrew te zien was in Orange is the New Black, was ze ook te horen in een aflevering van American Dad!, Teenage Mutant Ninja Turtles en Stretch Armstrong and the Flex Fighters. In 2019 was ze ook te zien in het derde seizoen van Mr. Mercedes.

Toekomst


Sinds 2021 is Mulgrew dus opnieuw te horen als Captain Janeway in Prodigy, waarvan het tweede seizoen onlangs uitkwam. Daarnaast speelde ze in 2022 in een aantal afleveringen van The First Lady en The Man Who Fell to Earth.



Mulgrew zal te zien zijn in een nieuwe miniserie, getiteld Sinking Spring, die gemaakt is door Peter Craig en gebaseerd is op de roman Dope Thief uit 2009 van Dennis Tafoya. De serie zal te zien zijn op Apple TV+. Ze zal ook meespelen in de kortfilm Columbarium, die nu in ontwikkeling is.

Kijken?


Wil je Mulgrew als Captain Janeway zien in Star Trek: Voyager? Je kan de serie bekijken op Netflix. Star Trek: Prodigy, waarin ze opnieuw te horen is als Janeway, vind je terug op SkyShowtime en Orange is the New Black kan je bekijken op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Captain Janeway? Heb jij goede herinneringen aan dit personage?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen