search
Slechts 2 acteurs wisten een van duurste tv-series ooit gemaakt compleet te verpesten
Series / Specials

Slechts 2 acteurs wisten een van duurste tv-series ooit gemaakt compleet te verpesten

Richard Madden en Priyanka Chopra Jonas spelen de hoofdrollen in de serie 'Citadel'.

Slechte castingkeuzes kunnen een rampzalig effect hebben op een televisieserie. Zelfs met uitstekend schrijfwerk, regie en setontwerp, kan een serie in duigen vallen zonder chemie tussen de cast, of als een acteur gewoon niet past. Als gevolg hiervan staan castingdirectors onder enorme druk om de juiste keuze te maken, soms met zeer weinig informatie om op te baseren.

Een van die series, die de volgende hit moest worden van Amazon Prime Video maar uiteindelijk geen succes was door de acteurs, is Citadel. Deze spionageserie werd gemaakt door David Weil met de Russo-broers als uitvoerende producenten.

Een van duurste series


De serie heeft Richard Madden en Priyanka Chopra Jonas in de hoofdrollen als Citadel-agenten Mason Kane en Nadia Sinh. Daarnaast spelen ook Stanley Tucci en Lesley Manville mee in de serie. Het eerste seizoen van zes afleveringen kwam uit in 2023.

Met een geschat productiebudget van 300 miljoen dollar behoort Citadel tot een van de duurste televisieseries aller tijden. Dit kwam grotendeels door de reshoots na de aanstelling van Weil. Want oorspronkelijk was de serie een samenwerking tussen de studio AGBO van de Russo-broers en het scenaristencollectief Midnight Radio, bestaande uit Josh Appelbaum en André Nemec. Appelbaum en Nemec verlieten de serie tijdens de productie in 2021 vanwege creatieve meningsverschillen met de Russo's.

Geen chemie


De Russo's stelden een tweede montageteam samen en maakten een alternatieve versie van het seizoen om te concurreren met het hoofdteam en Amazon koos de versie van de Russo's na focusgroeptests. Dit leidde tot de aanstelling van Weil als de nieuwe showrunner en uitgebreide reshoots in 2022.



Citadel moest een succes worden, maar de zaken liepen heel anders, grotendeels door de rampzalige combinatie van Madden en Chopra in de hoofdrollen. Hoewel beide acteurs hun sporen op het scherm hebben verdiend (Madden in onder andere Game of Thrones en Chopra in onder andere Quantico), was er geen chemie tussen de twee, waardoor de hele serie naar beneden werd getrokken. Het scenario en het verhaal van Citadel lieten misschien iets te wensen over, maar Madden en Chopra straalden alle energie uit van een vertraagde Amazon-bezorgchauffeur.

Vernieuwd


Hoewel Citadel niet zo'n succes was als gepland - zo heeft de serie een score van 51% op Rotten Tomatoes - werd het uiteindelijk wel verlengd voor een tweede seizoen, waarbij Joe Russo werd aangekondigd als regisseur van alle afleveringen in dat seizoen.



Meerdere niet-Engelstalige spin-offseries zijn ook aangekondigd, met settings in de Italiaanse Alpen, India, Spanje en Mexico. De Italiaanse serie, Citadel: Diana, verschijnt later dit jaar. De Indiase serie, Citadel: Honey Bunny, is in de maak.

Kijken?


Wil je Citadel zien? Je kan de serie bekijken op Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Citadel: is deze prijzige serie voor jou top of flop?

  • Top

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Flop

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen