search
'The Bear' seizoen 3: iets minder pit, maar toch nog steeds smaakvol
Recensie

'The Bear' seizoen 3: iets minder pit, maar toch nog steeds smaakvol

Culinaire perfectie en persoonlijke chaos botsen wanneer Carmy en zijn team een Michelinster najagen.

Regie: Christopher Storer, Joanna Calo, Ayo Edebiri, e.a. | Cast: Jeremy Allen White (Carmen 'Carmy' Berzatto), Ayo Edebiri (Sydney Adamu), Ebon Moss-Bachrach (Richie Jerimovich), Lionel Boyce (Marcus Brooks), Abby Elliott (Natalie 'Sugar' Berzatto), Liza Colón-Zayas (Tina Marrero), e.a. | Afleveringen: 10 | Speelduur: 25-50 minuten | Jaar: 2024

Waar het vorige seizoen van The Bear draaide om het openen van een nieuw restaurant, is het doel van Carmy en zijn team in seizoen drie het behalen van een Michelinster. Vanzelfsprekend zorgt dat streven voor de nodige uitdagingen bovenop de dagelijkse sores van het runnen van een restaurant. Om nog maar te zwijgen over de persoonlijke demonen van de personages.

De eerste aflevering van het nieuwe seizoen focust op Carmy's achtergrond en brengt die in beeld met een collage van scènes begeleid door pianomuziek en met minimale dialoog. De getoonde momenten uit Carmy's verleden omvatten zowel zijn successen als mislukkingen in de keuken, op zowel giftige werkplekken als degene waar hij wél steun kreeg. De stijl van deze aflevering is hypnotiserend; de beelden zijn prachtig en de toon wordt steeds griezeliger naarmate de verhaallijnen zich vermengen.

Maar het verhaal komt pas echt weer op gang in aflevering twee. De dynamiek tussen Carmy en Richie blijft gespannen. Sydney vindt het steeds moeilijker om de vrede te bewaren, wat haar geestelijke gezondheid onder druk zet. Sugar staat op het punt te bevallen en worstelt met de angst om in de voetsporen van haar moeder te treden. De gebroeders Fak zorgen voor komische verlichting (dit is het grappigste seizoen tot nu toe), maar zelfs hun grappen hebben een donkere ondertoon. Seizoen drie gaat namelijk een stuk dieper in op de psychologische trauma's en persoonlijke conflicten van de personages.

Soms mist dit seizoen de frisse energie en inventiviteit die de serie voorheen zo aantrekkelijk maakten. Het eerste seizoen introduceerde de chaotische wereld van het restaurant met een rauwe, ongefilterde blik op de culinaire industrie. Seizoen twee bouwde hierop voort met meer persoonlijke diepgang en het opbouwen van het restaurant. Seizoen drie, hoewel nog steeds erg sterk in karakterstudie, kan soms repetitief en traag aanvoelen en mist de scherpte en originaliteit die de vorige seizoenen kenmerkten. De innerlijke conflicten zijn helaas minder boeiend dan de hectiek en de praktische uitdagingen van het restaurantleven.

Desondanks brengt de serie de culinaire wereld nog steeds prachtig tot leven. De gedetailleerde beschrijvingen van het eten maken het bijna mogelijk om het te proeven en te ruiken. Van de geur van bloedsinaasappelsap tot het geluid van karamelliserende uien; The Bear dompelt je volledig onder in de keukenervaring.

Wat daarin nog steeds centraal thema blijft, is verslaving. Die van Carmy is de obsessie met zijn werk, die niet alleen hem maar ook zijn team beïnvloedt. Om meer tijd te kunnen doorbrengen in de keuken heeft hij zelfs een andere verslaving opgegeven: roken. Zijn drang naar perfectie en succes toont hoe ambitie kan leiden tot destructieve gewoonten. Dit seizoen stelt de vraag of de gemaakte persoonlijke offers het allemaal wel waard zijn. Mogelijk krijgen we het antwoord daarop in het inmiddels bevestigde vierde seizoen.



The Bear is te zien bij Disney+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan op The Bear seizoen 3 te gaan kijken?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen