search
'Sausage Party: Foodtopia': animatie voor volwassenen die oogt als een goedkope kleuterserie
Recensie

'Sausage Party: Foodtopia': animatie voor volwassenen die oogt als een goedkope kleuterserie

Het levende voedsel verlaat de supermarkt en trekt een wereld vol gebrekkige logica in.

Regie: Conrad Vernon | Cast (stemmen): Seth Rogen (Frank), Kristen Wiig (Brenda), Michael Cera (Barry), Edward Norton (Sammy), Sam Richardson (Julius), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 21-28 minuten | Jaar: 2024

In een aflevering van Family Guy chanteert Peter twee ratten in zijn kelder: óf een groot deel van hun oogst óf gebruikmaken van mevrouw rat. Sommige kijkers liggen in een deuk, anderen zien komedie die gebaseerd is op bestaande narigheid. Sausage Party: Foodtopia heeft ook een paar van dit soort momenten, tussen de platte seksgrappen door, en wil daarmee een maatschappelijke boodschap overbrengen. Je moet er maar zin in hebben.

De serie begint waar de animatiefilm uit 2016 eindigde: voedsel onthult aan de wereld dat het leeft. Dat leidt tot een strijd waarin, kennelijk, de hele wereldbevolking wordt verslagen. Het bekende groepje etenswaren gaat nu proberen zijn eigen veilige beschaving op te bouwen, maar voedsel blijkt net als de mens te zijn.

Het eerste dat opvalt aan de serie is dat de animatie niet om aan te zien is. In ieder geval niet door een volwassen publiek, waar de serie absoluut op mikt aangezien al in de eerste aflevering een orgie te zien is. Dit is net een stapje boven de animatie van programma's voor de allerkleinsten. Het budget is duidelijk niet opgegaan aan de animators.

Wellicht ging het geld vooral naar de cast, want net als de film bevat die heel wat bekende namen. Bedenker Seth Rogen, die wederom de stem inspreekt van hoofdpersoon Frank, heeft genoeg vrienden in Hollywood die met plezier komen opdragen, maar natuurlijk niet gratis. Een deel van de reden om de serie te maken was opnieuw met iedereen lol te beleven in de opnamestudio, het andere deel is dat Rogen een kick krijgt van de ideeën die opborrelen terwijl hij een dikke joint rookt.

Daar staat Rogen niet alleen om bekend, hij is er zelfs apetrots op. Er is een kans dat dat die trots wat afneemt als hij zelf ooit nuchter naar zijn eigen serie kijkt. De enige Pixar-film waarvan mensen moeite hebben met het accepteren van de logica is Cars, maar een wereld vol levende auto's is niets vergeleken met hoe ondoordacht de wereld van Sausage Party is. Een film die zich afspeelt in een supermarkt komt daar nog mee weg, maar een serie die de (niet zo) wijde wereld intrekt niet.

Daar wordt de draak mee gestoken door een overlevend mens te laten opmerken dat de regels onbegrijpelijk zijn, maar dat neemt niet weg dat het allemaal te vergezocht is om niet af te leiden. Deze persoon vraagt bijvoorbeeld hoe het zit met water: komt dat pas tot leven wanneer het in een flesje wordt gestopt? En er zijn lappen vlees die leven, dus Frank was ooit een levend varken dat stierf en weer tot leven kwam als gehakt, en weer stierf en tot leven kwam toen van dat gehakt een hotdog werd gemaakt?

Het voedsel weet niet wat regen is, of een vogel, maar is wel vertrouwd met abstractere begrippen als een woning en een gevangenis. Tegen het einde maakt een personage een woordgrapje waar een ander personage negatief op reageert. Zijn dit de schrijvers die zichzelf afzeiken? Want de serie zit tjokvol woordgrappen. Het zijn er te veel en ze zijn eigenlijk te flauw voor een serie voor volwassenen.

Na een paar afleveringen begint zich een plot te ontwikkelen en wordt het even interessant. Er ontstaat een economie, rijkdom, armoede en zelfs corruptie. Laat Foodtopia de infantiliteit achter zich om ons op sterke wijze een spiegel voor te houden? De slechterik is een sinaasappel, in het Engels een 'orange', en we kennen natuurlijk allemaal de oranje meneer uit de VS die niet vies is van corruptie en machtswellust. Niet onaardig verzonnen.

Maar nee, de serie weigert toch echt om volwassenen te worden. Eén aflevering heeft zelfs een waarschuwing vooraf, inclusief de melding dat de makers het geweldig vinden dat wat ze hebben bedacht zo'n disclaimer nodig heeft. Het stelt allemaal niks voor – tenminste, niet in Nederland – gewoon banaal seksgedoe. De oplossing die Frank en zijn vriendin Brenda bieden, klinkt als communisme. Logisch dat iemand die regelmatig stoned is de ware geschiedenis daarvan over het hoofd ziet. Maar Rogen en zijn vrienden mogen natuurlijk best het goede voorbeeld geven door hun rijkdom met het volk te delen.

In de laatste aflevering komt alles best aardig bij elkaar, wat resulteert in een spannende climax, alleen geven de makers zichzelf nog even uitstel door het seizoen te eindigen met een cliffhanger. Deze serie was overbodig en meerdere seizoenen al helemaal. Er zullen vast kijkers zijn wier gevoel voor humor hierop aansluit, maar over het algemeen is het puberaal gedoe met een gefaalde poging om gelaagd te zijn.



Sausage Party: Foodtopia is te zien bij Prime Video.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om Sausage Party: Foodtopia te gaan kijken?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen