search
'Jackson & Malone': er valt maar weinig te lachen om Hans Teeuwens politieserie
Recensie

'Jackson & Malone': er valt maar weinig te lachen om Hans Teeuwens politieserie

Weet niet precies wat voor serie het wil zijn en is daardoor lastig uit te zitten.

Regie: Max Porcelijn | Cast: Hans Teeuwen (Jackson), Kevin Janssens (Malone), Jennifer Heylen (Lara Vis), Jan Bijvoet (Kapelaan), Sanne-Samina Hanssen (Rianne van Hulst), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 27-37 minuten | Jaar: 2024

Als cabaretier heeft Hans Teeuwen een uitstekende staat van dienst, maar met Jackson & Malone levert hij een misser af. Teeuwen was medeverantwoordelijk voor het script van deze misdaadserie en speelt een van de twee rechercheurs uit de titel, maar om het eindresultaat valt helaas maar weinig te lachen.

De vraag is overigens in hoeverre dat de bedoeling is. Verwacht van Jackson & Malone geen wilde parodie op het politiegenre zoals de Naked Gun-films of een slimme deconstructie à la Hot Fuzz. De serie zwalkt zodanig tussen verschillende genres dat Videoland ook niet precies lijkt te weten hoe de serie in de markt moet worden gezet. Zo belooft het persbericht volop humor, terwijl er feitelijk maar een of twee grappen per aflevering zijn. Door die karigheid is het eerder afleidend wanneer personages lollig proberen te doen.

Jackson & Malone is eigenlijk op haar best als klassieke thriller, dankzij enkele bijzonder akelige moorden. Die brengen het dorpje Spulne in rep en roer, waarmee hulp van buitenaf nodig is. Daar komt de dienst Extreme Misdaadbestrijding om de hoek kijken. De serie speelt zich namelijk af in een Nederland waarin de rechtsstaat zó ver is aangetast dat een particuliere veiligheidsorganisatie koste wat het kost een zaak mag oplossen en elke gewelddadige fout kan verhelpen met een grote stapel bankbiljetten.

De EMB stuurt de ervaren dienders Jackson en Malone naar Spulne en bewapent die laatste met een komisch grote revolver. Die haalt Malone ook gelijk tevoorschijn als iemand hem of zijn collega tegenspreekt. De eerste journalist die vragen stelt, mag gelijk wegrennen voor een paar kogels. Dat klinkt lollig, maar deze scènes krijgen een doodserieuze benadering. Het roept de vraag op: wat voor serie wil Jackson & Malone nou eigenlijk zijn?

Qua toon en stijl put Jackson & Malone gretig uit voorgangers in het misdaadgenre. In het bijzonder Twin Peaks, een van Teeuwens favoriete series, dat grimmige thriller- en horrorbeelden perfect afwisselde met komische taferelen en hartverwarmende personages. Maar Teeuwen en zijn schrijfcompagnon Max Porcelijn, die de zes afleveringen ook regisseerde, missen de kunde om er iets bijzonders van te maken.

Waar Twin Peaks eigenzinnige, charmante dorpsbewoners opvoerde, bestaat Spulne uit een groepje wandelende clichés of zelfs kopieën van David Lynch' klassieker, zoals een dommige politieagent die fan is van de ervaren inspecteurs of een rijke zakenman die iets in de doofpot probeert te houden. Zelfs een vrouw die middenin café begint te dansen ontbreekt niet, net zoals Audrey in haar iconische dinerscène in Twin Peaks. Je verwacht bijna dat een vrouw met een blok hout in haar armen langskomt.

Maar de belangrijkste misser is toch wel dat de titelfiguren allebei amper persoonlijkheid hebben. Iets meer karakter had de zes lange afleveringen een stuk prettiger gemaakt. Jackson en Malone doen vreselijke dingen en bedreigen meerdere dorpsbewoners om vrijwel niets. Dat moet gebalanceerd worden door de zware psychologische problemen waarmee beide mannen worstelen, maar dat is niet genoeg om de serie in balans te houden.

Extra jammer is dat onder al die vreemde keuzes een degelijk moordmysterie verborgen ligt. Andere schrijvers hadden daarmee misschien een inwisselbare politieserie gemaakt, maar waarschijnlijk zou die beter zijn geweest dan deze omslachtige poging om verschillende genres te combineren. De makers verdienen respect omdat ze iets anders pogen te doen met een Nederlandse misdaadserie, maar dat neemt niet weg dat hun poging helaas mislukt is.



Jackson & Malone is te zien bij Videoland.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan Jackson & Malone te gaan kijken?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen