search
Wist jij dat Stephen King ooit een Marvel-stripboek maakte gebaseerd op een van zijn bestsellers?
Films / Specials

Wist jij dat Stephen King ooit een Marvel-stripboek maakte gebaseerd op een van zijn bestsellers?

Voor een speciale uitgave van de superheldenserie gebruikte hij een griezelig element uit zijn boek.

De X-Men en Stephen King zijn op het oog geen gebruikelijke combinatie. Per slot van rekening bestaat er geen verband tussen het Marvel-universum en de werelden die horrorschrijver King heeft gecreëerd. De meest recente animatieserie X-Men '97 is een vervolg op de jaren 90-serie en staat ook los van de schrijver. Toch is het zo: er bestaat een 'X-Men'-stripboek dat mede door King is geschreven.

Deze bijzondere uitgave maakte King in samenwerking met andere gevierde schrijvers, namelijk George R.R. Martin, Alan Moore (The Watchmen), Frank Miller (300) en de legendarische stripmaker Stan Lee. De titel is Heroes for Hope en het betrof een eenmalige samenwerking.

Elementen uit boek


Deze strip kun je in zijn geheel online lezen. Het huis van de X-Men wordt plotseling getransporteerd naar een woestijn, waarbij het voor de lezer duidelijk is dat dit een illusie is. Vervolgens worden de X-Men stuk voor stuk geconfronteerd met hun grootste angsten, die ze het hoofd moeten bieden. Heroes for Hope is getekend door Bernie Wrightson, de inkt is verzorgd door Jeff Jones, de belettering was in handen van Tom Orzechowski en Christie Steele, ten slotte, kleurde alles in.

King schreef het verhaal van Kitty Pryde, de pupil van Wolverine. Kitty krijgt te maken met een naargeestig figuur dat luistert naar de naam Hungry. Ze wordt geplaagd door een extreme honger, maar zodra ze eten aanraakt bederft dit. Hierdoor teert Kitty weg, terwijl ze niet in staat is om ook maar iets te eten. Uiteindelijk wordt de jonge vrouw tot waanzin gedreven doordat ze al haar fysieke kracht is kwijtgeraakt. Fans van King herkennen in dit onderdeel duidelijk elementen van het boek 'De Vervloeking'.

Overhalen


Dit boek schreef de horrormeester in 1984 onder de naam Richard Bachman. Hierin wordt het verhaal verteld van de advocaat Bill Halleck, die al jaren met fors overgewicht kampt. Op een dag rijdt hij per ongeluk een Roma-vrouw dood en gebruikt vervolgens zijn connecties om aan vervolging te ontkomen. Taduz, de vader van het slachtoffer, spreekt daarom een vloek over Bill uit. De advocaat wordt steeds dunner en dunner, ook al eet hij juist ontzettend veel. Bill doet van alles om Taduz over te halen de vloek weg te nemen, maar dit heeft geen effect. In 1996 werd van dit boek een film gemaakt.



Het verhaal voor de strip kwam in 1985 tot stand, in het kader van een liefdadigheidsactie. De strip was te koop voor $ 1,50 per stuk en de opbrengst van de verkoop was bestemd voor hulp bij de hongersnoden in Afrikaanse landen. Dit was nadat Kings boek was uitgekomen, dus hij heeft zich voor Kitty's beproeving ongetwijfeld laten leiden door de elementen uit zijn eerdere boek.

Waar te zien?


De strip Heroes for Hope kun je hier lezen. X-Men '97 kun je streamen op Disney+. De film Thinner is momenteel niet in Nederland te streamen, maar is verkrijgbaar op dvd en blue-ray in online webshops.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Je moet kiezen: Het boek IT of The Shining van Stephen King

  • IT

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • The Shining

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen