search
Deze iconische jaren 90-hit van MTV heeft de tand des tijds prima doorstaan
Series / Specials

Deze iconische jaren 90-hit van MTV heeft de tand des tijds prima doorstaan

Deze spin-off van het populaire 'Beavis and Butt-head' kreeg letterlijk en figuurlijk een eigen leven.

Van 1997 tot 2002 werd op MTV de animatieserie Daria vertoond. De scholiere kreeg haar eigen serie nadat ze een vaste bijrol had in het succesvolle Beavis and Butt-head, van de maker Mike Judge. Daria (Tracy Grandstaff) kreeg haar eigen serie, die vijf seizoenen liep en daarnaast twee films kende.

Daria Morgendorffer verhuist van Highland in Texas naar het rustige Lawndale, waar ze haar goede vriendin Jane Lane (Wendy Hoopes) ontmoet. Samen met Jane brengt Daria haar middelbare schooltijd door, waarbij ze met haar monotone, sarcastische humor het leven van alledag observeert.

Geen snoep


Het gezin Morgendorffer bestaat verder uit haar nerveuze vader Jake, moeder Helen, de carrièrevrouw, en Daria's zus Quinn, die verbergt dat Daria haar zus is. Daria is niet echt een buitenbeentje, maar ook niet populair zoals Quinn, die samen met haar vriendinnen de Fashion Club vormt. Andere vaste hoofdpersonen zijn Jane's broer Trent, de neurotische geschiedenisleraar Anthony DiMartino en natuurlijk de klasgenoten Kevin, Brittany en Charles, die ook wel Upchuck wordt genoemd.

Daria observeert de omgeving en is op zichzelf, wat de schoolleiding niet begrijpt. Ze krijgt na haar aankomst in Lawndale een psychologische test en krijgt te horen dat ze lijdt aan een laag zelfbeeld. Thuis legt de tiener vervolgens uit dat ze eerder een laag beeld heeft van anderen en niet van zichzelf. Daria gaat duidelijk haar eigen gang temidden van de overige kleurrijke personages in Lawndale.

Satire op popcultuur


De serie is een satire op popcultuur en sociale klasse, bijvoorbeeld in een aflevering waarin Daria oppast op twee kinderen die geen snoep mogen en alleen het weerbericht mogen kijken. Verder laten Daria's enige twee zwarte klasgenoten, Jodie en Michael, duidelijk blijken echt wel te snappen waarom ze weer eens tot koning en koningin van het schoolbal zijn gekozen.



Daria geeft de middelbare schooltijd van de hoofdpersonages weer. Tussen het vierde en vijfde seizoen wordt de eerste film vertoond, getiteld Is It Fall Yet?. Deze film laat de gebeurtenissen zien gedurende de zomer, voor het examenjaar. De serie eindigt met de film Is It College Yet?, die na het vijfde seizoen werd uitgezonden. Thema's zoals maatschappelijke verwachtingen, volwassen worden en trouw blijven aan jezelf komen voorbij, maar de serie is feitelijk optimistisch van toon, ook al is die van Daria monotoon en sarcastisch.

Waar te zien?


Daria is momenteel niet in Nederland te streamen. De dvd-box is verkrijgbaar in online webshops.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Keek jij vroeger al naar Daria?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen