search
Deze grensverleggende fantasyserie biedt nog steeds het nodige binge-vermaak
Series / Specials

Deze grensverleggende fantasyserie biedt nog steeds het nodige binge-vermaak

Spanning, humor en verleiding in deze fantasyserie die zich afspeelt in een zuidelijk Amerikaans stadje.

Alan Ball is een tv-maker die met Six Feet Under een gigantische hit te pakken had. Dit herhaalde hij een aantal jaar later met True Blood, een heerlijke vampierserie gebaseerd op de boekenserie van Charlene Harris. True Blood telde zeven seizoenen (2008 -2014) en was grensverleggend, levendig en bevatte de nodige humor.

Hoofdpersoon Sookie Stackhouse (Anna Paquin) woont in het stadje Bon Temps in Louisiana. Ze werkt als serveerster in het café van Sam Merlotte (Sam Tramell) en woont bij haar oma. Sookie is telepathisch en heeft hier behoorlijk last van. Dit verandert wanneer ze de 174-jarige vampier Bill Compton (Stephen Moyer) tegenkomt. Bill is technisch gesproken dood en heeft dus geen hersengolven, waardoor Sookie letterlijk rust en stilte ervaart.

Onderzoek


In de wereld van True Blood zijn de vampiers twee jaar eerder 'uit de doodskist' gekomen. De vampiers besloten na de uitvinding van synthetisch bloed, van het merk 'Tru Blood', hun bestaan aan de mensheid bekend te maken. Uiteraard heeft dit de nodige maatschappelijke gevolgen, die in de serie voornamelijk op een humoristische manier worden uitgebeeld.

Zo is vampierbloed behoorlijk interessant voor mensen, aangezien het in kleine doses het effect heeft van een geestverruimend middel. Daarnaast heeft vampierbloed een geneeskrachtige werking, iemand die gewond is geneest ter plekke door het drinken van vampierbloed. Er wordt links en rechts dus in vampierbloed, oftewel 'V', gehandeld, wat zowel door de mensen als door de vampiers niet gewaardeerd wordt. Wanneer in dit verband een collega van Sookie wordt vermoord die regelmatig met vampiers in contact kwam, is het hek van de dam.

Verleidelijk en levensgevaarlijk


Sookie en Bill gaan op onderzoek uit, wat hen naar de nachtclub 'Fangtasia' leidt, die het eigendom is van de 1000 jaar oude vampier Eric Northman (Alexander Skarsgård) en zijn compagnon, de heerlijk valse Pam (Kristin Bauer van Straten). Net zoals vele andere vampiers in True Blood worden Eric en Pam op een klassieke manier neergezet: mysterieus, verleidelijk en levensgevaarlijk. Het tweetal heeft lak aan de wereld en leeft voor hun eigen plezier, waarbij de nodige avontuurtjes komen kijken.



De relaties tussen mensen en vampiers worden gekenmerkt door een wederzijds aftasten waarbij vooral de spanning in de verhoudingen centraal staat. Dat dit gepaard gaat met de nodige ongebruikelijke romances staat buiten kijf. De plotlijnen zoals stemrecht voor vampiers en het recht van vampiers en mensen om met elkaar te trouwen is eerder een humoristisch element in de serie dan een serieus maatschappelijk commentaar.

Zuiden


True Blood kenmerkte zich door de talloze bijzondere personages die voorbijkwamen, aangezien de kijker ook kennismaakt met weerwolven, feeën en gedaanteverwisselaars. Deze laatsten zijn mensen die zich in een willekeurig dier kunnen veranderen, en in sommige gevallen zelfs de gedaante van een ander mens kunnen aannemen. Al deze groepen kunnen behoorlijk met elkaar in de clinch liggen, binnen de sfeer van het zuiden van de Verenigde Staten. In de latere seizoenen werden de vele plotlijnen nogal lastig om bij te houden, waardoor de fans vonden dat die wat minder van kwaliteit waren. Dit neemt niet weg dat True Blood nog steeds de moeite van het bingen waard is.



Je kunt True Blood streamen op HBO Max en op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Heb jij True Blood helemaal gezien?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen