search
Deze serie veranderde van het horrorgenre op televisie voorgoed en blijft een enorme hit
Series / Specials

Deze serie veranderde van het horrorgenre op televisie voorgoed en blijft een enorme hit

American Horror Story begon in 2011 en blijft nog steeds kijkers trekken.

Eens in de zoveel tijd verschijnt er een serie die een bekend genre helemaal omgooit. In 2011 was dat de griezelige serie American Horror Story, die met zijn unieke aanpak een enorme invloed had op de toekomst van horror.

Het eerste seizoen van American Horror Story kwam uit in 2011, gemaakt door Ryan Murphy en Brad Falchuk. De serie loopt nog steeds en heeft inmiddels 12 seizoenen, die allemaal weer een compleet nieuw verhaal vertellen.

Losstaande seizoenen


De seizoenen spelen zich steeds af in een geheel nieuwe setting, met nieuwe personages. Het eerste seizoen, genaamd Murder House, draait om een schijnbaar perfect Amerikaans gezin dat een nieuw huis koopt. Het huis blijkt echter duistere geheimen schuil te houden.

De seizoenen daarna hebben ieder steeds weer een nieuw thema waar de horror omheen draait. Zo speelt het tweede seizoen Asylum zich af in een inrichting in de jaren 60, het derde seizoen Coven bij een heksengemeenschap in New Orleans en het vierde seizoen Freak Show in een circus in de jaren 50.

Terugkerende acteurs


Het meest recente seizoen van American Horror Story kwam uit in 2023. Dit twaalfde seizoen heeft de titel Delicate en focust zich op de angsten die er kunnen bestaan rondom zwangerschap.



De verhaallijnen zijn anders, maar wel keren dezelfde acteurs vaak terug. Acteurs die in meerdere seizoenen voorkwamen zijn onder andere Jessica Lange (Feud), Evan Peters (Dahmer), Taissa Farmiga (The Nun), Emma Roberts (Madame Web) en Sarah Paulson (Ratched).

Rotten Tomatoes


Op Rotten Tomatoes scoort de serie een prima 77%. Aangezien alle seizoenen op zichzelf staan, zijn de individuele scores echter interessanter. Het hoogst scorende seizoen is seizoen 9 (1984) met 88%, het laagst scorende seizoen 5 (Hotel) met 64%.

Bekijk American Horror Story op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Heb jij (bijna) alles gezien van American Horror Story?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen